Videóbírót a közéletbe is!

2018. július 08. 13:08

A digitális kütyükkel felspécizett post truth korában egyre inkább a törzsi logika érvényesül a társadalmi életben.

2018. július 08. 13:08
Mátyás Győző
168 Óra

„Persze mondhatnánk, hogy a futballban eleve felkínálják a pontos tájékozódás lehetőségét, míg a való életben ez energiabefektetéssel járna. Több forrásból tájékozódni, ellenőrizni azokat, összevetni a híreket − ez komoly munka.  Igen, csakhogy számos helyen, például Amerikában mindezt »szolgáltatásként« nyújtják. Ott régóta honos műfaj a fact checking, külön intézetek foglalkoznak az ilyen célú kutatással, s együttműködve a leghitelesebb sajtóorgánumokkal nyilvánosságra hozzák a nyomozás eredményét. Glenn Kessler, Salvador Rizzo és Meg Kelly tollából még május 1-én jelent meg például a The New York Timesban egy összegzés, amelyben megállapítják, hogy Donald Trump elnök beiktatása óta (ez akkor 466 napot jelentett) 3001 hazugságot vagy félrevezető állítást mondott, ami a maga hat és feles napi átlagával azért ostromolja a Guiness-rekordot.

Csakhogy éppen a digitális kütyükkel felspécizett post truth korában egyre inkább a törzsi logika érvényesül a társadalmi életben. Nem cáfolni kell tehát a The Washington Post vagy a The New York Times állításait, hanem az orgánumok hitelességét kell kétségbe vonni. Fake news. Eleve nem érdekes, mit mondanak, hiszen a másik táborhoz tartoznak. Ők − ők.

A politikai küzdelemben ez a stratégia működik, csak éppen hosszú távon az értelmes diskurzus lehetőségét száműzi a földgolyóról. Na ezért fontos tanulság szerintem mindaz, amit a videóbíró bevezetésével a futball kínál: ha nem veszed figyelembe a tényeket, sőt, megpróbálod kicselezni őket, akkor hatalmas öngólt fogsz rúgni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
telekaszter
2018. július 09. 13:26
Ja, csak nem Izráel 12 törzsének igazsága..:D
balbako_
2018. július 08. 16:38
Rólatok a magyar piac ítélkezett. A hazudozásaitokra olyan kevesen kíváncsiak, hogy a lap csak vegetál.
Bokros Birka
2018. július 08. 14:43
Ti sikítanátok először élősködő libsik! Nem tudnátok lopni, nem lenne VIP hiteles Mester Ákos forrás többet, Gyuszi taxis beadhatná az ipar engedélyét. :D
tom hagen
2018. július 08. 14:29
Olyan megható írás. A végén még a könnyeim is kijöttek....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!