Bill Gates és Steve Jobs tiltotta, te miért engeded?

2018. október 07. 17:48

A bőség digitális kosarából nemcsak a tudást vehetjük ki, hanem ott lapul benne a szorongás, az álmatlanság, a depresszió és rengeteg téveszme.

2018. október 07. 17:48
Lengyel Gabriella
Figyelő

„Bill Gates, a Microsoft alapítója azt nyilatkozta: gyermekeinek 14 éves koráig tiltotta, hogy saját mobiljuk legyen, és később is korlátozta a használatot, például a családi étkezésekkor soha nem engedte, hogy a telefont nyomkodják. Felesége, Melinda tavaly beszélt arról, hogy ha visszaforgathatná az idő kerekét, akkor jobban ellentartott volna a gyerekek okostelefon iránti nyomulásának.

Steve Jobs egy, a New York Times-nak adott interjúban mondta el, hogy gyermekei soha nem élvezték az Apple által akkor piacra dobott Ipadet. Az Apple egyik CEO-ja, Tim Cook is azt mondta, korlátozza az unokaöccsét a használatban, a közösségi médiát pedig kifejezetten tiltani javasolta. (...)

Egy brit kutatás szerint a mai gyerekek feleannyi időt töltenek játékkal, mint szüleik anno. Ott ugyan úgy vélik, nem lehet ezért csak a technológiát hibáztatni, mert egyre kevesebb a közösségi tér, ahol ezt megtehetik. De Magyarország a játszóterekben kifejezetten jól áll, nyomasztó látvány ezeket a nyári szünetben vagy hétvégén üresen látni. A mai késő harmincasok és negyvenesek még minden szabadidejüket a levegőn töltötték, tudták magukat szórakoztatni, bandákba verődve bicikliztek, fociztak, pingpongoztak a panelek árnyékában, kunyhót építettek, élték és közben tanulták az életet.

Az okoseszközök révén bármikor elérhető internet viszont elragadta a figyelmünket, mert gyakorlatilag kiküszöbölte az unatkozást. Míg mi ezt felnőttek hasznosnak találjuk, mert azt gondoljuk, hogy itt van a világ összes információja a zsebünkben. De a bőség digitális kosarából nemcsak a tudást vehetjük ki, hanem ott lapul benne a szorongás, az álmatlanság, a depresszió és rengeteg téveszme. Amerikai kutatások már látják az okostelefonnal felnőtt tinik megváltozott viselkedését, érzelmi kompetenciájuk romlását, brit kutatók is kongatják a vészharangot. Minél többet kütyüzik egy kamasz, annál nagyobb az esélye a depresszióra, 2007 óta az amerikai 12-14 évesek között megduplázódott az öngyilkosságok aránya. Ez pedig egy meglehetősen drámai, sötét felhő a »megállíthatatlan« technológiai fejlődés rózsaszínre festett egén.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2018. október 08. 14:43
Az én kölkeim az udvarin bringáznak meg fociznak, mobil, pc és tv le van tiltva. A legidősebb iskolatársa már évek óta nyomja tableten, kijátszott már minden játékot, rendes zsírdisznó alkata is van!
kolaci
2018. október 08. 07:03
Ennek a B. Jancsinak elvette a gyűlölet az eszét.
Kanóc
2018. október 07. 22:32
Min ahogy egyetlen jogvédő se adná a gyerekét olyan óvodába és iskolába, amelyben akár egyetlen 'védence' is előfordul hébe-hóba.
útonjáró
2018. október 07. 18:34
a probléma az, hogy mivel mára minden gyerek a virtuális "közösségi tereken" és társadalmi életet, ezért minden gyerek úgy érzi, hogy "ott kell lennie, részt kell vennie benne", különben kimarad, elszigetelődik... és ez utóbbi sajnos igaz... szóval "egyszerre kellene az összes gyerektől elvenni az okostelefont" ahhoz, hogy újra kimenjenek a levegőre játszani, egymás társaságát keresve... esetleg iskolai osztályok csinálhatnának olyan kísérletet (ha lenne rá vállalkozó kedvű 30 gyerek...), hogy ők nem használnak okostelefont, és a valódi világban keresik egymás társaságát a tanítási időn kívül is... (ahogy az előző - őskövület... ;) - generációk tették...) ...érdekes kísérlet lenne...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!