Facebook vs. demokrácia

2018. november 01. 14:22

Aki tehát ezeket platformokat uralja, nagyobb hatalomra tehet szert, mint a demokratikusan választott politikai vezetők.

2018. november 01. 14:22
Lánczi Tamás
Mozgástér

„A közösségi média képes arra, hogy megismerje vágyainkat, érzelmeinket és ezzel a számukra kívánatos irányba tereljék – akár politikai – választásunkat. A politikusoktól sosem volt idegen a választók érzelmeinek, vágyainak felhasználása, a módszer azonban alapjaiban megváltozott. Mindeddig a politikai vezetők ráérzéssel próbálták megragadni a választók érzelmeit, a közösségi média azonban mára olyan eszközzé vált, ami ipari szinten képes megismerni és manipulálni az emberek legbensőbb vágyait.

Mindez pedig, szándékosan akár, vagy csak mellékhatásként, hosszú távon a demokratikus akaratképzést ássa alá. Gondoljunk csak arra, hogyan befolyásolja a Facebook a nemzetállamok demokratikus választásait: a francia elnökválasztási kampány hajrájában letiltott felhasználók tízezrei, a politikai korrektség határain kívül eső hírek és bejegyzések törlése a svéd parlamenti választások előtt. Sőt, még a magyar országgyűlési választások finisében is drámain megnőtt a felfüggesztett felhasználók és a törölt »álhírek« száma.

Aki tehát ezeket platformokat uralja, nagyobb hatalomra tehet szert, mint a demokratikusan választott politikai vezetők. Az adatok birtokosa királycsinálóvá léphet elő, felemelve vagy éppen letaszítva politikai vezetőket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2018. november 03. 08:14
Nem tudok, s nem is akarok az ún. elsöprő többség fejével gondolkozni. Egyszerűen nem kell használni, s kész. Naná, hogy manipulál, - mint mindenki, lehetőségei szerint.
catalina9
2018. november 02. 11:42
Angela Merkel német kancellárnak végre lehetősége volt arra, hogy személyesen is felelősségre vonja a Facebook vezérigazgatóját, Mark Zuckerberget a gyűlöletkeltő megnyilvánulások moderálásával kapcsolatban. ... Ráadásul mindenki hallhatta, hogy mit beszélnek, ugyanis az ENSZ netes közvetítésének élő adásába behallatszott az asztaluknál elhelyezett mikrofon. Igazából csak valami ilyesmit lehetett hallani: – Dolgoztok már azon a gyűlöletkeltő Facebook-poszt témán? – Hát igen, dolgoznunk kell rajta… – Szóval dolgoztok rajta? – Igen… A német kancellár már korábban hangot adott annak, hogy szerinte a Facebooknak többet kellene tennie a menekültekkel és általában az idegennek szembeni uszítással szemben, és jobban be kellene tartania saját, meglévő szabályait. Sőt, a német igazságügyminiszter szerint a Facebooknak automatikusan cenzúráznia kellene azokat a megnyilvánulásokat, amelyek gyűlöletet keltenek. Az amerikai vállalat nem sokkal ezt követően új együttműködéseket jelentett be egy német civil szervezettel, az FSM-mel (Freiwillige Selbstkontrolle Multimedia-Dienstanbieter) ebben a kérdésben." libsidemokrácia...
balbako_
2018. november 02. 10:57
A Facebook a liberális demokrácia manifesztációja. Kitilt, betilt, letilt minden olyan véleményt ami száz százalékban nem egyezik meg az alapítóéval.
Senye Péter
2018. november 02. 10:06
Romboló hatású álhírek mindig voltak fészbúk nélkül is. Petőfiről a szabadszállási választások előtt elterjesztették, hogy orosz kém.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!