Megtörni egy generációt

2019. július 02. 09:35

Egy következetes, demokratikus generáció felnövéséhez ebben az országban nincsenek meg a feltételek.

2019. július 02. 09:35
Szolga Bálint
Népszava

„MZP kijelentésével nem értek egyet. Bár szülő még nem vagyok, pontosan tudom, milyen az, ha valakit nem testi erőszakkal nevelnek. Ebből kialakulhatott volna egy remek vita, azonban az átlagemberek hozzáállása a kérdéshez számomra sokkoló volt. Egy kommentelő például azt írta: »Mindent meg kell tenni, hogy a gyerek tökéletes legyen«, ami szerintem felveti a jelenlegi magyar társadalom egyik legnagyobb problémáját, a felnövő generációk folyamatos megtörését.

Ez egy olyan probléma, amelyről nemcsak a mindenkori kormány, a miniszterelnök vagy valamely oligarcha tehet, itt maga a társadalom a ludas. Hányan vannak, akik megfenyegetik otthon a gyereküket, mert csak négyest hozott haza és nem ötöst; akik a tanulás érdekében feladatják a gyerekkel a szociális életét; akik csak akkor büszkék a gyerekükre, ha az tökéletes, és az első hiba után mintegy reflexből veszik elő a nadrágszíjat? Sajnálatos módon rengeteg ilyen ember lófrál köztünk nap mint nap, és közülük nagyok kevés nyeri el a méltó büntetését.

Viszont a gond ennél összetettebb. A másik fő ludas az oktatási rendszer, amely azon kívül, hogy megtanítja az alapokat és a rengeteg  felesleges lexikai információt, kidob mint »érett« embert, miközben olyan fontos dolgokra, mint az ember alapvető jogai, vitakultúra, pénzügy (ami szintén elengedhetetlen a túléléshez) vagy akár csak egy csekk feladása, nem tanít meg. Tökéletes példa az oktatás módszeres pusztítására, hogy a köznevelési törvény Semjén Zsolt által beterjesztett módosító javaslata elvenné az igazgatójelöltek véleményezését a diákönkormányzatoktól, a szülői munkaközösségektől és a tanároktól is. Ez tökéletesen példázza azt, hogy az oktatásban lassan elfogy a szavuk a diákoknak és a tanároknak, és csakis a pártkáderek maradnak az egyedüli döntéshozók.

Egy következetes, demokratikus generáció felnövéséhez ebben az országban nincsenek meg a feltételek. A gyűlölethadjárat, a fent említett szülők mentalitása és az oktatási rendszer háromszögéből az következik, hogy a felcseperedőket nem fogja érdekelni sem a politika, sem az ország helyzete, hiszen beléjük van nevelve, hogy meg kell hunyászkodni a felsőbb hatalom előtt, hogy ők senkik, és nem gyakorolhatják a jogaikat szabadon, s hogy 18 éves kor alatt a véleményük nem számít.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2019. július 03. 09:21
Van az a játék, hogy fekete, fehér, igen, nem aki kimondja vesztett. Akkor itt az anti PC változat, "szolgai" módon kimásolva: felesleges lexikai(sic) információ ember alapvető jogai vitakultúra demokratikus generáció gyűlölethadjárat oktatási rendszer gyakorolhatják a jogaikat Aki bármelyiket kimondja elmehet a bánatos sunyiba.
Európai téridő
2019. július 02. 19:04
Mint a viccben: "és még büszke is rá".
nemecsekerno_007
2019. július 02. 16:33
Ki ez a gyökér?
puszika
2019. július 02. 15:42
Szóval még gyereked sincs fiam. Az jó, mert akkor nevelni sem kell.Magyarán olyan témába léptél amiről nem is tudod mi fán terem. A én korosztályom ezt nem merte volna megtenni. Mert amihez töklámpák voltunk, előbb körbejártuk ízlelgettük,megpróbáltunk tapasztalatokat szerezni...............stb! Nem jó,nem lehet jó ómen csak úgy belecsapni a középébe mert a kudarc az égés bekövetkezik. Lásd MOST ISMÉT BEKÖVETKEZETT!! Az élet nem habos torta!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!