Szerintem a Fideszen belül lesznek lázadások

2019. augusztus 31. 10:05

Egy fokozatosan lecsúszó ország leszünk, ahol tönkremegy az állami egészségügy és az állami oktatás, összeomlik a nyugdíjrendszer. Interjú.

2019. augusztus 31. 10:05
Petschnig Mária Zita
Népszava

„A legtöbb elemzőre rácáfolt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), amikor az előrejelzéseknél magasabb, 4,9 százalékos GDP növekedést számolt a második negyedévben. Nagyobbat ugrott a magyar puma, vagyis a gazdaság a vártnál? 

A képet azért árnyalja, hogy az első negyedévben a gazdasági növekedés még 5,3 százalék volt. Lassult tehát az ütem, de tény, hogy az elemzők 4,6-4,7 százalékra számítottak. Az ipari termelés és az építőipar nem bővült olyan mértékben, mint az első negyedévben, de mérséklődött a kiskereskedelmi forgalom és az export dinamikája is. Valószínűleg az éves GDP növekedés átlaga is felülmúlja az előzetes becsléseket és akár a 4,5 százalékot is. A kormány erre az évre amúgy 4 százalékos gazdasági növekedést prognosztizált a költségvetésben. A vártnál erőteljesebb növekedés okai között említhetem, hogy a beruházások robusztus növekedése idén is folytatódott. (...)

Mit kellene tenni a felzárkózás, a növekedés serkentéséért? 

Például beruházni a humán tőkébe, ami az elmúlt években elmaradt. S mivel ennek hosszútávú hatása van, ez a harmadik oka annak, hogy nincs remény magas növekedési ütemre. Az Orbán kormány lepusztította az oktatást, így csökkent a kiművelt emberfők száma, és azok egy része is emigrál. De az egészségügy talán még az oktatásnál is tragikusabb helyzetben van. Emiatt a potenciális munkavégzőképesség évek óta folyamatosan romlik a magyar gazdaságban. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatói hálózatának amputálása az Akadémiáról semmi mást nem szolgál, mint a vagyon és a források lenyúlását. Így a kormány osztogathatja a pénzeket és lehetőség lesz a források megcsapolására is. Orbánék szeme előtt az lebeghetett, hogy a következő ciklusban várhatóan a jelenleginél sokkal több támogatás jut majd az innovációra. Ha a kormány beleszólhat a pénzek elosztásába, akkor juttathat az uniós forrásokból a saját garnitúrájának – és ez volt a cél. Az új felállástól nem várok semmilyen innovációs, versenyképesség-javulást. Nekimentek az egyetemeknek is. Az autonómia csonkítása, a kancelláriarendszer kiépítése, most pedig a felügyelet átadása az innovációs miniszternek, aki levezényelte az MTA feldarabolását, szintén beleillik a folyamatba. De szinte teljesen felszámolták a települési önkormányzatok önállóságát is, ami mellett valaha oly harcosan kiállt a Fidesz. A központosítás, mint általános elv, a hatalom, a diktatúra gyakorlásának a módszere. Orbán nem gondolkodik hosszú távon, csak a rövid távú politikai haszon érdekli, ami vagyonná tehető, és így bástyázza körül magát hosszútávra.  

Meddig képes fennmaradni ez a rezsim?  

Ez a rendszer még sokáig fennmaradhat, ha nem is 70 évig, mint a Szovjetunióban történt. Orbánnak figyelnie kell Putyinra, mert Oroszországban ahogy megszűnt a fellendülés és már egyre kevésbé van mit osztogatni, láthatóan megrendült az államfő népszerűsége. Ha Orbánnál is fogyatkozik majd a muníció, szerintem a Fideszen belül lesznek lázadások. Az oligarchái között is kitörhet a harc. Addig azonban aki tud, elmegy külföldre tanulni, dolgozni. Egy fokozatosan lecsúszó ország leszünk, ahol tönkremegy az állami egészségügy és az állami oktatás, összeomlik a nyugdíjrendszer. Ugyanakkor olyan mértékű vagyoni differenciálódás felé megyünk, amire a második világháború előtt volt példa. Visszatérőben a béresek, cselédek, illetve a nagybirtokosok, mágnások világa. Az ilyen állapotokban persze mindig ott van a társadalmi robbanás veszélye. Nem volna jó ezt megélni….  

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 317 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
stamler
2019. szeptember 02. 12:53
Csak álmodj királylány!
néhai Ch.Pilot
2019. szeptember 01. 20:48
Szerintem a Petschnig Mária Zitán belül lesznek lázadások. :-)
Hattori
2019. szeptember 01. 17:58
Nyanyesz! téged is már nagyon vár a Balaton!!!
Saksafar
2019. szeptember 01. 14:23
Szerencsétlen némber, valóság bácsi sohasem kopogtat nálatok? Az ország erősödik, folyamatosan felívelő üzemmódban van - a 2010-es irányítás átvétele óta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!