Henrik a megmondóbigyóján beleszállt a Nagyításba

2020. augusztus 26. 12:25

Csakhogy kívánkozik ide néhány megjegyzés.

2020. augusztus 26. 12:25
Brém-Nagy Ferenc
Facebook

„Azt hiszem, ez az első facebook-posztom, talán most sem írnék, ha nem érezném kicsit úgy magam, mint Kusturica Undergroundjában a hajhálósan ebédelő Crni, amikor elé zuhan az asztalra a csillár. »Ezek bombázzák a városomat!« – mondja, aztán előveszi a fegyvereket rejtő ládát. Valaki szólt, hogy Havas Henrik a megmondóbigyóján beleszállt a Nagyításba, 2020-ban. Megnéztem. Tulajdonképpen azt akarná bebizonyítani Jeszenszky Zsoltot és Csontos Jánost említve, hogy a jobboldali sajtó híján volt és híján van a tehetségnek. Így jut el oda, hogy Csontos János »szerencsétlen azt hitte, hogy tud csinálni egy olyan hetilapot, amelyik konkurenciája lehet az Élet és Irodalomnak. Kiderült, hogy az ő oldalán nincsenek írástudó emberek«. Tudjuk, Havas Henrik a magyar szórakoztatóipar jeles képviselője, afféle egyszemélyes világegyetem, amelyik folyamatosan tágul, és ebben a minőségében mindent tud mindenről, mindent is... Csakhogy kívánkozik ide néhány megjegyzés:

1. A Nagyítás, noha sokszor elhangzott, soha nem akart ellenÉS lenni – tudom, én találtam ki. Egy más koncepciójú lapnak indult és az is volt, tágabb merítéssel, vitával, nagyobb figyelemmel a világra, Közép-Európára, a magyar múlt és jelen többszempontú megjelenítésével. Az ÉS konkurenciája is csak annyiban, amennyiben hetente jelent meg és kortárs irodalmat, kultúrát, közéleti cikkeket, miegyebet közölt.

2. Csontos János a főszerkesztője volt a lapnak, de nem ő csinálta (azért írom ezt ide, mert egy Magyar Napló-interjúban ő is elmondta), hanem Száraz Miklós György és én.

3. Álljon itt néhány (tényleg csak néhány, mert mindenkit nem lehet felsorolni) név a nem írástudók közül, akik a Nagyításban megjelentek. Juhász Ferenc, Kiss Anna, Takács Zsuzsa, Marsall László, Szentkuthy Miklós, Kányádi Sándor, Zalán Tibor, Tornai József, Vathy Zsuzsa, Szabó Magda, Csoóri Sándor, Térey János, Temesi Ferenc, Géczy János, Tóth Erzsébet, Grendel Lajos, Tandori Dezső, Szepesi Attila, Székács Vera, Csikós Attila, Patak Márta, Rott József, Julio Cortázar, Gabriel Garcia Márquez, Álvaro Mutis, Ewa Thompson, Antoni Libera, Gregorz Górny, Zbigniew Herbert, Jacek Hugo-Bader, Frode Grytten, Lars Ardelius, Merete Pryds Helle, Adam Hlobusz, Hertha Müller, Svetislava Basara.

4. Havas Henrik nem először ront neki a Nagyításnak, és nem ő az egyetlen. A megboldogult Cinken Szily László is a jobbos hetilap csúfos bukásáról írt pár éve. Mindig azt gondoltam, úgy beszélnek, írnak a lapról, hogy biztosan nem olvasták, mert ha egy újság a fenti (hely hiányában szűkre szabott) névsorral tényleg csúfosan bukott volna – egyszer az igazi okokról is érdemes lenne beszélni –, éppen nekik kellett volna gyorsan megverni a vészharangot, hogy ordenáré baj van ebben az országban.

5. A Nagyítás pont az »oldalazásban« akart más lenni és volt is. Egységként próbálta látni és láttatni a magyar kultúrát és nem részek permanens, csak veszteseket termő háborújának.

6. Mindig érdeklődve figyelem azokat embereket, akiknek kérdéseik nem, csak válaszaik és ítéleteik vannak. Gőg és méltánytalanság. Lehet, úgy egyszerűbb a létezés. Dehogy színtelenebb, az biztos.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MayorAnna
2020. augusztus 26. 17:06
Nem érdemes arra, hogy a neve szerepeljen bárhol. Kivéve az Obituries rovatban, a helyi újságban, ahol kényszerűen elviselik a szomszédai.
tango47
2020. augusztus 26. 16:04
Havas maradt, aki volt: egy iskolázatlan tahó garázsmester.
puszika
2020. augusztus 26. 15:40
Pedig akik már egyszer leégtek mint ez a Havas is már az utolsókat rúgja már ami a szellemét illeti. Azt hiszi még mindig fel tud kapaszkodni az uborkafára. Már nem tud. Ugyanilyen vén kiégett szalonkommunisták biztatják mint ő! Örül.hogy szól valaki hozzá egyáltalán.A liberálbolsi média meg ugrik mert kifogytak az ügyekből és a lapokat meg az étert meg kell tölteni valamivel.Hát, ez a valami többek között Havas. Már Szegeden is csak legyintenek rá. Így ér véget egy dicstelen önimádó élet!!
llnnhegyi
2020. augusztus 26. 15:03
Havas Henrik pucika!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!