Magyarország már nem csak összeszerelő üzemekből áll

2021. január 28. 13:54

A régióban már egyre kevésbé játszik szerepet az olcsó munkaerő: a költséghatékonyság annál inkább.

2021. január 28. 13:54
Navracsics Tibor
Navracsics Tibor
Vasárnap

„Egy nyugati befektető mit lát ebből a térségből, az olcsó munkaerőt?

A régióban már egyre kevésbé játszik szerepet az olcsó munkaerő: a költséghatékonyság annál inkább. A befektetők számára komoly érték a relatív közelség Nyugat-Európához, fontos szerepet játszanak ebben a jó közlekedési folyosók. A térségnek nagyon jelentős a tőkebevonzó képessége, melyet az is megmutat, hogy szinte minden itteni megyeszékhely, vagy megyei jogú város az elmúlt években jelentős új külföldi beruházásnak tudott otthont adni. Mindennél fontosabbá vált a jólképzettség, a megfelelő végzettség és az ehhez kötődő szociális és kulturális infrastruktúra.

A befektetők nem csak egy földrajzi pontot választanak maguknak és dolgozóik számára, hanem egy humán adottságokkal teli várost is. Beruházói oldalról is fontos, hogy milyen minőségű életet lehet élni az adott településen. Ma már éppen ezért nem elegendő egy városnak csupán egy jó infrastruktúrájú ipari parkot létesítenie. A jó oktatás, a színvonalas kulturális élet és a sport lehetőségek megléte már nem megkerülhető.

Sokszor azt halljuk, hogy a magyar gazdaság a külföldi autógyárak összeszerelő-üzeme. Ön is így látja ezt?

Meglátásom szerint Magyarország az elmúlt egy-két évben elmozdult ettől az összeszerelőüzem pozíciótól. Ha a következő években az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Laborok Hálózatának koncepciója gyökeret tud ereszteni, akkor el tudjuk érni, hogy a nyugat-európai cégek nem csak összeszerelésre használják a magyarországi telephelyeiket, hanem kutatásfejlesztésre is. Ebben Nyugat-Magyarországnak ugyancsak fontos szerepe van: Az Audi fejlesztőcsapatainak egy része már Győrben dolgozik, valamint a Zalaegerszegen létrejött ZalaZone is, ami egy járműipari tesztpálya, e mellé kutatásfejlesztési cégek költöztek be. Egy összeszerelő üzemet nem túl nehéz, akár az egyik pillanatról a másikra átköltöztetni, ott ahol kutatásfejlesztés történik, ott nagyobb a lehetősége annak, hogy a befektető cégek hosszabb távon maradnak. Nekünk az érdekünk, hogy egyre több ilyen központ jöjjön létre a régióban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I.E.D.
2021. január 28. 15:58
Van egy csomó akkumulátorbontó, elektronikai hulladék hasznosító- tehát szétszerelő üzem is...:)
Nyugati Ádám
2021. január 28. 14:58
Navracsics úr megnyilvánulásai számomra mindig figyelemre méltóak. Jól látja meg, hogy az EU többet foglalkozik az unió és a tagállamok belső ügyeivel, mint az EU egészénél nagyobb, külső hatalmak (USA, Kína, Oroszország, India) jelentette veszélyekkel. Az EU fórumai ugyanis az írott szabályok által meghatározott cselekvési téren túlterjeszkedve az ideológiai verseny terepévé váltak. Ennek egyik nyilvánvaló jele, hogy számos vezető a tagállami érdekek helyett a definiálhatatlan és ideológiához kapcsolt értékekre hivatkozva követeli az egységesség megteremtését, azaz az egyetlen szélső liberális ideológiához való igazodást. Ez ténylegesen pótcselekvés, amely az EU eljelentéktelenedését kívánja ellensúlyozni. A közösségi szabályozás egyre inkább alkalmatlanná válik arra, hogy az EU-nak mint egésznek a gazdasági versenyképességi pozícióját megtartsa. A szélső liberális rendszer ugyanis a polgárokat fel akarja menteni a kellemetlen kötelezettségek teljesítése alól, nem ösztönöz a piacon elismertethető gyakorlati ismeretek fáradtságos elsajátítására. A társadalmi hasznosság valóságos különbözőségeit a fetisizált egyenlőség eszmény kötelezővé tétele miatt nem ismeri el. Ezzel a hozzáállással az EU-nak nincs esélye arra, hogy a gazdasági versenyben versenytársaival legalább azonos eséllyel induljon. A versenytársak ugyanis bebizonyították, hogy úgy az ideológiát, mint a gyakorlati hasznot nem jelentő eszményeket rugalmasan kezelve vesznek részt az érdekek érvényesítésének küzdelmeiben.
zolizolizoltan
2021. január 28. 14:56
Egy összeszerelő üzem is sok magasan kvalifikált munkaerőt igényel manapság és persze mellettük betanított munkásokat is. Az összeszerelő üzemeket már a legnehezebb elvinni máshová, mert köréjük szűk környezetbe telepednek le a beszállítók szállító láncai és a beszállítók beszállítói is. Ipari komplexumok alakulnak ki az összeszerelő üzemek körül, gombamódra alakulnak ki ezek a komplexumok a fejlett országokban, ahol magas szinten van a mesterséges intelligencia alkalmazása. Navracsics az összeszerelő üzemek tekintetében hasonlóan elavult szemléletet képvisel, mint az ellenzék közgazdászai. Természetesen a magyar gazdaság nemcsak nagy ipari komplexumokból fog állni, hanem szerves egységben lesz a kkv szektorral. Örvendetes, hogy a digitalizálás erőteljesen fejlődik a kkv szektorban is. Navracsicsnak ebben igaza van.
Falfirka
2021. január 28. 14:48
elkurvultál brüsszelben. Szájernek mennie kellett, pedig te a bokájáig sem érsz fel!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!