Jakab Péter az agresszort gúnyolta ki

2021. szeptember 22. 13:53

A patriarchális rendszer kivételezettjét erőszakkal, behatolással lehet megfosztani a hatalmától.

2021. szeptember 22. 13:53
null
Homonnay Gergely
Facebook

„Ceglédi Zoli nagyon kiakadt attól, amit Jakab Péter mondott, mégpedig, hogy »Orbán Viktória«. Fel is háborodott rendesen, hogy a »Rendszerváltás« attól következik be, hogy Orbánt megerőszakolják a böriben. Ceglédi Zoli szerint ez rettenetes, ez szörnyűség. Meg minden. Valóban, az erőszak rettenetes, a nemi erőszak méginkább, hiszen nemcsak fájdalommal jár, hanem szégyennel. »Megbecstelenítenek« egy testet, ami a személyiség hordozója, és az áldozatnak ezután ezzel a bélyeggel kell élnie. Ez valóban borzasztó. Csakhogy itt Jakab Péter az agresszort gúnyolta ki. Azt, aki nőügyekkel nem foglalkozik, aki megtagadja a jogot a nemi identitás (férfi vagy nő) megválasztásához a transzneműektől, aki egy olyan törvényt vert át a parlamenten, mely a szexuális orientációjuk miatt bántalmazott tizenévesektől tagadja meg a segítségnyújtás lehetőségét, így kergetve egyre többüket az öngyilkosságba. Tehát itt az agresszor elleni agresszióról van szó, nemi erőszakról, ami bár a magyar börtönökben sajnos előfordul, jelen esetben szimbolikus.

A patriarchális társadalom legtetején pöffeszkedő fehér, keresztény, heteroszexuális férfit, »A főnököt«, aki állandóan harcol, csatákat vív, kokikat osztogat, előír, beleszól és központilag meghatároz, meg kell fosztani a hatalmától, ha le akarunk számolni az erőszak kultúrájával – azzal, amiben élünk. Ha nem akarunk több megerőszakolt, vagy halálra vert nőt, bántalmazó kapcsolatokat, gyerekkorában a szülő által megpofozott, ezért a bántalmazást a szeretet megnyilvánulásának internalizáló tömegeket, akkor az erőszak eredőjét kell megfosztanunk a hatalmától. A patriarchális rendszer kivételezettjét akár tetszik, akár nem, csak erőszakkal lehet megfosztani a hatalmától: kasztrálással, vagy úgy, hogy belehatolnak, ahogy egy nőbe, mert – szerinte, mivel csak binárisan képes létezni a heteronormatív kontextusban – ez pont olyan alávetett állapot mint a patriarchális társadalomban alávetett állapot nőnek lenni, vagy mint a börtönben alávetett csicskának (Viktóriának) lenni. (A börtönszex elsősorban a hatalomról szól, az aktus tisztázza, ki a főnök es ki az alávetett, ami nem zárja ki, hogy szexuális vágy beteljesedése is egyben.) Ez, kedves Ceglédi Zoli elkerülhetetlen.

Persze a kasztrálás vagy a belehatolást nem feltétlen kell szó szerint érteni. A kasztrálás bekövetkezik akkor, amikor hatalmi jelvényeitől megfosztják. Egy patriarchális rendszerben a nő mindig alávetett. Az első szülött fiúk örökölhették leginkább egészen mostanáig a királyi trónokat. Ha mégis nőt koronáztak meg, attól a rendszer nem feltétlen erodálódott, hiszen a hatalmi függés megmaradt, a rendszer egy apró elemét sem változtatták meg, tképp a királynőt  »férfiasították«, ő lett az adott országban a hadsereg főparancsnoka pl., Tehát attól, hogy valaki nő, még lehet a patriarchátus feje (II. Erzsébet), vagy ami kívülről nézve elég félelmetes: a legmegbízhatóbb katonája. Az ilyen nő nem habozik kimondani, hogy nőként ő nem ér annyit mint egy férfi. Novák Katalin, szaporodásügyi miniszter, akit legutóbb egy abortuszellenes társaság tüntetett ki itt, Rómában, büszkén mesélte például egy fórumon, hogy már kislányként is tudta, hogy a férfi az, aki vezet. Ha mentek valahova, nem szerette, ha az édesanyja ült a volán mögé. Ilyenkor szólt, hogy »Apa vezet.« A patriarchális rendszer lebontását – amit Gyurcsány elkezdett, csak a Fidesz megakasztotta – a hatalmi viszonyrendszer átalakításával lehetne folytatnunk. Figyeljétek meg, hogyan viszonyul Varga Judit a beosztottjaihoz és Dobrev Klára a csapatához. Varga Judit a beosztottak pozícióit emliti, ezzel hangsúlyozva, hogy neki mint miniszternek alárendeltek, míg Dobrev Klára kollégákról beszél – pedig egy nagyon határozott, karizmatikus vezető. De nő. És ez nagyon sokat számít. Mert egy nő tapasztalása a világról, ahol a férfi a kivételezett, teljesen más mint egy férfinek. Hát ez hozhatja el a RENDSZERVÁLTÁST, kedves Ceglédi Zoli.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 249 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sárospataki lány
2021. szeptember 23. 15:45
azt már látjuk, hogy a konzervatív struktúra szerint a ciszheteró fehér férfi fontosabb, mint a ciszheteró fehér nő az meg fontosabb, mint a buzik kérdés, a liberális struktúra hogy van? nők kacsacsőr buzik kacsacsőr férfiak transz nő kacsacsőr nő kacsacsőr transz férfi kacsacsőr többi buzi kacsacsőr férfi vagy nő kacsacsőr transz férfi kacsacsőr transz nő kacsacsőr férfi mert én értem, hogy a ciszheteró férfit le kell taszítani a csúcsról, de ha ez megtörténik, akkor mi lesz vele? egyenlő lesz a nőkkel meg a buzikkal? ne már, az nem lehet, hogy egyenlő. vagy ha nem egyenlő, akkor van hierarchia, amit ugye fell kell rajzolni, a cikk logikáját követve. buzi = mindenki más, bocs az egyszerűsítésért
Vakfolt
2021. szeptember 23. 09:34
Nem olvastam végig, az első bekezdésből lejött, hogy tényekkel nem fog foglalkozni, csak megmagyarázza a megmagyarázhatatlant. Azt meg leszarom.
Solaris
2021. szeptember 22. 22:02
Homonnai te undorító beteg fax!
Burmin
2021. szeptember 22. 20:06
Maga fiam szimplán hülye, amúgy jobban teszi ha kussban van, ilyenért már magát elítélték..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!