Miért van szükség kortárs magyar íróra?

2021. november 17. 14:32

Nyilatkozatom után a gyalázkodáson kívül bizalmasan megsúgott egyetértő véleményekkel találkoztam.

2021. november 17. 14:32
null
Demeter Szilárd
Demeter Szilárd
Válasz Online

„Eléggé unom a szekértáborosdit. Ha van értelme a kultúrpolitikának, akkor nem abban áll, hogy egyik vagy másik konjunktúra többletforrásokhoz juttatja a holdudvarát (a politikum szempontjából ez természetes, így volt ez korábban, és így lesz ez a jövőben is, a hatalomgyakorlás logikájából ez következik). A kultúrpolitikai tételmondat, amely mentén három éve dolgozom, a következő: létezik magyar nemzeti kultúra, ezen belül magyar irodalom, és a mi dolgunk ennek erősítése. Ha ezt ki tudjuk jelölni közös premisszának, akkor értelmessé válhat a vita – addig viszont csak elbeszélünk egymás mellett. A magyar kultúra egészében gondolkodni más hozzáállást igényel, mint az aktuálpolitikai törésvonalak, vagy akár világnézeti különbözőségek mentén anyázni egymást. Utóbbihoz nem kell nagy bátorság. Az alábbi szöveget azért küldöm a Válasz Online-nak, mert ki szeretném mozdítani az alapvető kérdést az aktuálpolitikai kontextusból. Vagy sikerül, vagy nem, és ha ebből értelmes vita kerekedik, talán még azzal is végződhet, hogy meggyőznek arról: tévedek.

Kezdjük azzal, hogy a nyilatkozatom után – miszerint, ha rajtam múlna, akkor a kortárs magyar irodalom 80 százalékát kukáznám – a gyalázkodásokon, személyeskedésen kívül leginkább fű alatt, bizalmasan megsúgott egyetértő véleményekkel találkoztam. Cáfolni nem cáfolt meg senki.

Nem is nagyon tudnának. Ez ugyanis evidencia, ha úgy tetszik, a szakma ökölszabálya. Amint azt József Attila írógépének megmutatásakor mindig elmondom: ugyanaz a véges betűkészlet áll a rendelkezésünkre, mint József Attilának. De nagyon nem mindegy, milyen sorrendben ütjük le a billentyűket. És ezt minden, magát valamelyest komolyan vevő szereplő tudja. De azért nem árt néha, ha kimondjuk, emlékeztetjük magunkat arra, hogy nem a jelenvalóság az időhorizont. Ha írsz, akkor azért írsz, mert szeretnél bekerülni ama húsz százalékba. De hogy ki kerül be, az egy összetettebb kérdés, sok oldalról meg lehet közelíteni. Eldöntheti a kritikusi szakma, amíg élsz, vagy az olvasók százai-ezrei, életedben vagy halálodat követően, de akár évtizedekkel-évszázadokkal temetésed után is egyszer csak felkaphatnak és ünnepelhetnek. Vagyis hosszútávfutásra kell berendezkedned. Ha csak évtizedek múlva ér a könyved Nobel-díjat, akkor azokban az évtizedekben is hinned kell saját művészetedben – még akkor is, ha a szakma egyébként agyonhallgat. Ezek is evidenciák.”

Fotó: mandiner/Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
scriba
2021. november 18. 14:34
Demeternek igaza van, csak azt nem értem, hogy akkor miért nem azon dolgozik, hogy az egész állami kultúrafinanszírozást leállítsa, az erre befizetett adókat otthagyja az embereknél, akik majd eldöntik, hogy akarják-e XY írót a művei megvásárlásával támogatni támogatni. A 80% rákényszerülne, hogy valami értelmeset dolgozzon, a többieknek viszont több jutna.
Unknown
2021. november 18. 08:08
Nekimenni a tehetségtelen senkiknek igen veszélyes dolog. A sértésért gyilkolni is képesek. Máray megírta, az aljasságukat azon íróknak akik írnak, de nem alkotnak. /San Genaro vére/
packó_
2021. november 17. 19:35
A nyolcvanas években jó volt bemenni egy könyvesboltba. Most nem olyan jó. Azt hiszem, hogy teljesen igaza van a Demeternek.
..--..
2021. november 17. 18:54
-zsoltkom- "Nyilatkozatom után a gyalázkodáson kívül bizalmasan megsúgott egyetértő véleményekkel találkoztam." Hitlerrel is egyetértettek... még ma is sokan. Az egyetértés tehát hivatkozási alap? Nem változtat azon a tényen, hogy a maga részéről ő kukázná az irodalom 80%-át. Pontosan úgy lehet érteni a szerepkörét, ahogy mondta a mondatával. Gyáva alak.. már késő szépítgetni, magyarázkodni a mondanivalóját. Elszólta magát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!