Előbb-utóbb mindenki a konyhában köt ki – a nők helye a NER-ben

2021. november 13. 08:48

A Fidesz által kívánatosnak tartott és közvetített családmodell, valamint nőkép több szempontból is kritizálható.

2021. november 13. 08:48
null
Bakó Júlia
Mérce

„»De hát mindannyian tudjuk, hogy amikor családot mondunk, akkor elsősorban az édesanyákra gondolunk, mert a magyar életben a család az asszony körül rendeződik el. Tehát előbb-utóbb mindenki a konyhában köt ki, ha vacsorát készít az ember édesanyja, vagy a felesége.« Ezt mondta Orbán Viktor szeptember 24-én a szokásos reggeli interjújában a Kossuth Rádión, ami jól összegzi azt, hogy milyen szerepet szán a magyar nőknek a Fidesz a családokon és általában a társadalmon belül.

Orbán megszólalása nem lehet túl meglepő azoknak, akik követték a kormány nőkkel és családokkal kapcsolatos kommunikációját az elmúlt években.

Tavaly decemberben például nagy visszhangot keltett Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter videója is, amelyben arról beszél, hogy a nőknek nem kellene versenyeznie a férfiakkal, ugyanolyan fizetéséért, ugyanolyan pozíciókért harcolni, inkább: »Örüljünk, hogy életet adhatunk, örüljünk, hogy megadatott számunkra a szeretet és a másokról való gondoskodás szépsége, örüljünk, hogy van kiért felelősséget vállalnunk.« Sőt, Novák hangsúlyozza, szerinte a nőknek annyi erő adatott meg, hogy még mások terheit is képesek a saját vállukon cipelni.

A nemrég Budapesten megrendezett Demográfiai Csúcson pedig a kormány politikusai külföldi kormányfőkkel egyetértésben (szinte kizárólag férfiakkal), határozták meg, milyen is az a családmodell, amelyért küzdenek. Az ideális családban a férfi pénzt keres, a felesége pedig elsősorban a háztartással és a gyerekekkel foglalkozik, »a gyerekekhez az édesanyák kelnek fel hajnalban, ők fekszenek le a legkésőbb, egyébként pedig támogatják a férfiakat«. Sőt Orbán külön ki is hangsúlyozta, a cél az, hogy ha a nők nem szeretnének, ne kelljen dolgozniuk, és otthon maradhassanak gyereket nevelni.”

Címlapkép: MTI / MTVA / Oláh Tibor

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 216 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2021. november 16. 08:51
Azt hiszem, hogy a család minden elemének a végig gondolása nagyon aktuális. Nagyon megváltozott a világ, nem lehet egy csomó dologban úgy gondolkodni, mint régen. A világháborúk megmutatták, hogy egy sor dolgot a nők ugyanúgy el tudnak látni, mint a férfiak. Érdekes megfigyelni azt, hogy a sztár séfek többsége nem nő. Ezek szerint a nőket feleslege a konyhába engedni, hiszen a konyhák királya többnyire férfi. A drónok távirányítóit lehet, hogy jobban kezelik a nők és a gyerekek. A mai katonák egy része, mát nő és gyermek. Teljesen mindegy, hogy a fegyver ravaszát nő, vagy gyermek húzza meg, ha a célpont én vagyok. Senki nem vitathatja el a mai lányoktól azt a jogot, hogy példaképüknek ne Varga Juditot, vagy Novák Katalint válasszák.Nehéz elképzelni, hogy az ő családjuk is a konyhájukban tolongana a vacsorafőzés eredményére várva. Szülni, továbbra is a nők fognak, mert ez a szaporodási mód nem változott. A gyereknevelés most is az ő kezükben van, csak nem a családon belül, hanem bölcsiben, oviban és az általános iskolákban. Mutatóban persze vannak férfiak is.
egy genetikusanalattvaló
2021. november 14. 11:45
A szerzőnek meg a bányában a helye. Rémként.
690123Ug
2021. november 14. 07:33
Júlia maga nem hallgat hireket, nem olvas ujságot? Nagyon sok intézkedés történt hogy az anyák el tudjanak menni dolgozni.De az se ördögtől való ha valaki otthon akar maradni a gyerekével.Semmi nincs rákényszeritve a nőkre! Ne gyűlölködjön Júlia, árt a szépsegének!
DoomGuy
2021. november 14. 07:16
Tök igaza van! Én most is a konyhában vagyok! Felébredtem, megéheztem, kijöttem csináltam magamnak szendvicset. Asszony odabenn alszik, de most úgy érzem tévedtem. Őt kellett volna kirúgdosnom ide, hogy megcsinálja, hogy megfeleljek a szalmabáb képnek, amit ez a baszatlan kékharisnya kitalált. Ezt elszúrtam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!