Inflációról és folyó fizetési mérlegről újraindulás közben

2021. november 23. 12:40

Természetesen senki nem örül annak, ha egy korábban kedvező mutató romlani kezd.

2021. november 23. 12:40
null
Varga Mihály
Világgazdaság

„Az elmúlt hetekben számos írás jelent meg az inflációról, valamint a folyó fizetési mérlegről. Természetesen senki nem örül annak, ha egy korábban kedvező mutató romlani kezd. Ám ha nem nézünk a számok mögé, könnyen téves következtetésekre juthatunk, esetleg akkor és ott kezdjük kongatni a harangot, amikor és ahol arra nincs szükség. Átgondolt, érvelő észrevételekre viszont érdemes reagálni. Az alábbiakban azt kívánom összefoglalni, hogy az infláció és a folyó fizetési mérleg változása mögött milyen főbb folyamatok játszanak szerepet.

A legfrissebb, októberi 6,5 százalékos inflációs adathoz hasonló magas értéket legutoljára 2012 szeptemberében mértek. Okkal merülhet fel a kérdés, hogy mely tényezők okozzák ezt a kellemetlenül magas ütemű pénzromlást. Ebben nyilvánvalóan szerepe van a kiugró áremelkedést mutató energiahordozóknak, a szállítmányozások megdrágulásának, a járvány után újrainduló gazdaságban, főként a szolgáltatások terén végbement átárazódásoknak. Továbbá fontos megemlíteni azt is, hogy bár az újságok címlapjain helyet szorító magasságokba csak idén ősszel emelkedett az infláció, értéke 2018 nyara óta jellemzően a jegybanki célsáv felső tartományában tartózkodott.

A koronavírus-járvány elleni védekezés, valamint a kedvezőtlen gazdasági hatások tompítására hozott intézkedések nyomán – hasonlóan a többi uniós tagállaméhoz – a költségvetés hiánya átmenetileg megnőtt. A meghozott, jelentős fiskális teherrel járó intézkedéseknek is köszönhetően dinamikusan újraindulhatott a magyar gazdaság, ennek eredményeképp 2021 nyarára összesített teljesítménye meghaladta a járvány előtti időszakét. Sikerként könyvelhető el az is, hogy a munkahelyek védelmére, illetve beruházások révén újak létrehozására adott támogatások is hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország a járvány nehézségei ellenére a harmadik legnagyobb bővülést érte el a foglalkoztatottságban.

Összességében tény, hogy az utóbbi hónapokban az infláció és a folyó fizetési mérleg romlása tapasztalható. Ugyanakkor ezekre a mutatókra elsősorban külső tényezők – mint az energia-, nyersanyag- és szállítmányozási árak emelkedése, alkatrészellátási problémák, a járvány miatt visszaeső nemzetközi turizmus – hatnak, és kedvezőtlen alakulásukban a hazai fiskális és bérfolyamatok csak mérsékelten játszanak közre. Mindazonáltal az elkövetkező időszakban fontos az egyensúlyi mutatók kormányzati lépésekkel történő javítása, amelyek révén a magyar gazdaság megerősített pénzügyi fundamentumokon építkezve folytathatja dinamikus növekedési pályáját.”

Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2021. november 23. 14:03
Miközben az EU-országok kapta a helyreállítási pénzeit, Magyarország: nem. Ez a forintromlás oka, legalább 50%-ban. A hitelt az egységes EU, mind a 27 tagállama, együtt, egységesen veszi fel. Értelemszerűen a szétosztása is egységesen, minden ország, mind a 27 tagállam számára kell megtörténnie. Ha bármelyik ország bármilyen okból ebből kimarad, a teljes konstrukció elveszíti jogi alapjait. Az EU azzal, hogy Magyarország számára lebegteti a helyreállítási pénz átutalását, - ami a forintgyengítésen kívül mással nem magyarázható - G. Soros pénzügyi spekulációját támogatja, így effektíve pénzügyi csalás bűnrészesévé vált. Ez nem évülhet el, és az EU mai vezetői, Bizottság, Parlament, és mindenekelőtt a Bíróság, amely illogikai bakugrásokkal, absztrakt ítéletekkel segíti G. Soros befolyását növelni az EU szervezeteiben! - a jövőben a bíróság előtti vádemelést nem kerülheti el. Ha Magyarország akkor még létezni fog, ez elsőrendű kötelességünk lesz, ennek kikényszerítése..
-Zsolt-
2021. november 23. 13:32
Szárnyal az infláció, adósság adósság hátán, az Euro 370 Ft felett. Halleluja!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!