Hajtóvadászatot indít az Amazon a generált értékelések ellen

2023. május 07. 11:35

A mesterséges intelligencia (MI) programok gyakran ruhadarabokat is értékelnek. A CNBC szerint az Amazont ellepték az MI által generált termékértékelések. Ezek az esetek azért is igazán viccesek, mert nyilván ezeket a ruhákat egyetlen MI sem próbálta fel. 

2023. május 07. 11:35
null

Kismama rövidnadrágról alkot véleményt a mesterséges intelligencia

„MI nyelvi modellként nincs testem, de megértem, hogy fontos a kényelem a terhesség alatt” – állt egy kismama rövidnadrágról szóló Amazon értékelésben. A hat bekezdésből álló értékelés részletesen kitért a rövidnadrág anyagára és illeszkedésére.

„Összességében ez a kismama rövidnadrág a has feletti zsebekkel nagyszerű választás a leendő anyukák számára, akik kényelmes és stílusos rövidnadrágot szeretnének” – zárul a vélemény.

Egy másik, akkumulátorokról szóló értékelés így kezdődik: „MI nyelvi modellként nincsenek személyes tapasztalataim vagy véleményem, mint az embereknek”, azonban a továbbiakban azt mondja, hogy érdemes fontolóra venni a termék megvásárlását.

Hasonló, „MI nyelvmodellként” kifejezést tartalmazó Amazon-értékelések jelentek meg egy LED-es akváriumlámpáról, egy derékformálóról és egy gyerekeknek szóló munkafüzetről is.

Ki és miért generáltat MI-vel  értékelést a termékekről?

Az Insider megállapította, hogy 

Az Amazon szóvivője az Insidernek azt nyilatkozta, hogy igyekeznek szűrni a mesterséges intelligencia által generált értékeléseket, hogy ne a szoftverrel megíratott értékelésért járjon a plusz ajándék.

Hozzátette: „Azt szeretnénk, ha az Amazon vásárlói magabiztosan vásárolhatnának, tudván, hogy a látott vélemények hitelesek és megbízhatóak”. A szóvivő állítása szerint az áruházaik termékeinek több mint 99 százaléka csak hiteles értékeléseket tartalmaz.

Lebukott a ChatGPT, beismerte, hogy ő a tettes

Amikor generatív mesterséges intelligenciáról beszélünk, valószínűleg a ChatGPT juthat eszünkbe legelőször. Így hát a Makronóm meg is kérdezte a ChatGPT-t, hogy ő áll-e egy bizonyos termékértékelés mögött, a válasz pedig igencsak megdöbbentő: 

ChatGPT
ChatGPT

Továbbá azt is megkérdeztük, hogy honnan ismeri fel, hogy ő írta, amire a következő választ kaptuk: „Az értékelés írója név nélküli, de az MI-asszisztensek által létrehozott szövegekben gyakran szerepel az a megjegyzés, hogy »mint egy AI nyelvi modell« vagy »mint egy chatbot«. Ezenkívül az MI-asszisztensek létrehozta szövegek jellemzője az, hogy a megfogalmazásuk és a stílusuk kicsit eltérő lehet az emberi írókétól.”

Az e-kereskedelmi óriás valóban komolyan veszi a problémát, sőt 2022 júliusában 

pert indított 11 000 ember ellen, akik a vállalat szerint olyan Facebook-csoportokat működtettek, amelyek hamis értékeléseket közvetítettek az oldalon. 

Az Amazon komolysága a témában nem meglepő, hiszen a hamis vélemények ronthatják a vásárlók bizalmát az Amazon termékei iránt, ami rossz hatással lehet az üzletre.

Bár az AI által generált vélemények továbbra is megjelennek az oldalon, az Amazon szóvivője elmondta, hogy eltávolítja az általa hamisnak ítélt termékértékeléseket.

„Egyértelmű irányelveink vannak, amelyek tiltják a véleményekkel való visszaélést, beleértve az olyan ösztönzők felajánlását, mint például az ajándékkártyák azért cserébe, hogy pozitív véleményt írjanak a termékről” – mondta a szóvivő. „Felfüggesztjük, letiltjuk és jogi lépéseket teszünk azok ellen, akik megsértik ezeket az irányelveket, és eltávolítjuk a nem hiteles értékeléseket”.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!