Az ukrán ellentámadás – az első benyomások

2023. június 12. 06:06

A kezdeti órákának, napoknak aránytalanul nagy hatása van egy hadjárat arculatának a kialakulásában.

2023. június 12. 06:06
null
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Neokohn

„A tapasztalat azt mutatja, hogy a kezdeti órákának, napoknak aránytalanul nagy hatása van egy hadjárat arculatának a kialakulásában, úgy a kinetikus, mint a lélektani szinten.

Kölyök koromban nekem ezt úgy tanítottak, hogy a háborúban minden megtörténhet, de egy második lehetőség az első benyomás kialakítására igen ritkán adódik.

Ebből kifolyólag fontosnak találtam megosztani néhány elsődleges benyomást az ukrán ellentámadás különböző aspektusaival kapcsolatban:

    1. A légi és a tűzérségi fölény hiánya – ezek a »beépített« hátrányok nem okoztak meglepetést, a kérdés csupán az volt, hogy az ukránok rendelkezésére álló precíziós nyugati eszközök képesek lesznek-e némiképp ellensúlyozni ezt. A harcjárműveszteségek nagy száma azonban arra enged következtetni, hogy a minőséget még nem sikerült mennyiséggé változtatni.

    2. Légvédelem – ezen a téren sem okozott semmilyen meglepetését a két fel közötti aszimmetria. A stratégiai bombázóhadjárat egy halálos dilemma szarvaira nyársalta fel az ukrán katonai vezetést. A hátországukat védjék-e vagy pedig inkább a fronton harcoló csapataikat? Az oroszoknál ez a dilemma nem, vagy pedig igen csekély mértékben van jelen.

    3. Harci helikopterek – úgy tűnik, hogy az oroszoknak ezen a terén számottevő előnyük van az ukrán féllel szemben. A háború eddigi szakaszaira jellemző nagyon óvatos, de igen alacsony hatásfokú taktikák helyett, az utóbbi napokban az orosz forgószárnyasok visszatértek a háború első napjaiban látott klasszikus harcaszati formákra.

    4. Aknaharcászat – az aknazárak leküzdése során az ukránok ugyanazokba a nehézségekbe ütköztek, mint az orosz tengerészgyalogság Vuhledarnál és látszólag ugyanazokat a hibákat követték el. Úgy tűnik, hogy az ukránok meglevő aknamentesítő eszközei csak korlátozott mértékben alkalmasak a modern aknák leküzdésére és ami van, az sem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségben.

    5. Éjjellátó készülékek– a fejlettebb nyugati technológiákat alkalmazó ukrán csapatok ezen a terén valós előnyt élveznek. Ezt azonban ellensúlyozzák a júniusi rövid éjszakák és az utóbbi napok 60% körüli holdfénye. A következő napok fogyó hold fázisa az ukránoknak fog kedvezni.

    6. Harckocsi-párbajok – az utóbbi hónapokban számtalan elemzés foglalkozott a nyugati tankok előnyeivel egy hipotetikus egy az egy elleni harckocsipárbaj esetén. Az elemzők figyelmen kívül hagyták a tényt, hogy az ilyen páncélos páncélos elleni összecsapások egyre ritkábbak lettek az utóbbi évtizedek folyamán és hogy a veszteségek kevesebb mint 15%-át okozzák az ellenfél páncélosai. Mindehhez még hozzá kell tenni azt is, hogy úgy az ukrán, mint az orosz fél taktikai innovációi tovább csökkentették ezeknek a párbajoknak a valószínűséget. Ezeket a mintázatokat igazolja az a tény, hogy az első napok ukrán harckocsi-veszteségeit nem orosz tankok, hanem aknák, páncéltörő rakéták, helikopterek és a tüzérség okozták.

    7. Elektronikai hadviselés – az orosz elektronikai hadviselési eszközök továbbra is igen nagy veszélyt jelentenek az ukrán drónokra nézve. Az ukránok általában képesnek bizonyultak arra, hogy választ adjanak ezekre a kihívásokra, de a válaszlepések kidolgozása jelentős időveszteséggel járt. Az IRIS-T légvédelmi rendszer radarjának a megsemmisítése nemcsak az orosz drón-harcászat hanem a háború kezdeten meg csetlő-botló orosz elektronikai hadviselés növekvő hatékonyságának tudható be.”

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2023. június 12. 16:40
Azt hiszem, hogy Putyin nem akart úgy járni a krími oroszokhoz, mint Orbán a romániai magyarokhoz. Persze a koreai megoldás még mindig szimpatikusabb, mint az egységes Korea elfogadása. Mivel az észak-dél felosztás már foglalt, lehet, hogy a szabad, kelet - nyugat elfogadhatóbbnak tűnik. Lassan persze hozzászokunk a Kelet-Ukrajna és a Nyugat-Ukrajna megfogalmazáshoz is. Így a háborúban érdekelt felek mindegyike meglátogathatja az Ukrán barátait.
occam borotvája 5
2023. június 12. 11:10
Meg fogja találni, És remélem hogy a köztünk lévő hoholia egy szarrá bombázott, megtört nyomorgó szarkupac marad.
kunzoo
2023. június 12. 08:30
Ugyanez volt a korábbi ellentámadások esetében is. Aztán csak sikerültek. Sőt, akkor még nyugati tankok, patriot rendszer nem volt. A Kamovok orosz bevetése miatt megnő azok vesztesége is, mert a lelövésükhöz elég a csapatlégvédelem. Ahhoz nem kell BUK vagy Patriot üteg. A helikoptereket vállról indítható rakétákkal lőtték tavaly is.
nemecsekerno_007
2023. június 12. 08:02
Éhezők viadala - 426. rész A sok trans-majom Hópihe meg könnyes szemmel tapsikol.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!