Ne tessék már teljesen hülyének nézni minket

2023. augusztus 02. 17:26

Az ukránok nagy tavaszias lendülete nem az oroszok Kínai Nagy Falán tört meg, hanem kilométerekkel előtte.

2023. augusztus 02. 17:26
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Facebook

„A New York Times december 14-én, komor és baljóslatú címet akasztott a vezércikke elé. »Védőművek a földbe vésve.« A cikk komor hangvételét nemkevésbbé komor képanyag kísérte. Hónapok gondos munkájával kiépített orosz lövészárokrendszerek, erődítmények, szögesdrót, aknák.  Ominózus ázsiai purgatórium ahol a spanyolbakkok a sárkányfogukat fenik az arra tévedő »szerencsétlenség emberére«.

Hieronimus Bosch képvilágából szalasztott apokaliptikus military groteszk.

Talán a skriblerek már akkor és ott sejtettek valami, mert az első Nagy Tavaszias Kudarc után mindjárt jött is az indulatos visszavágás.
»Hogy is képzeltük, hogy a kicsiny de mégis számbeli túlerőben lévő ukrán hadsereg, tízszeres ágyúhendikeppel és ennek ellenére tűzérségi fölényt élvezve, képes lesz áttörni az áttörhetetlen védőműveken amiket egy rongyos és demoralizált de foggal-körömmel küzdő ellenség véd?«
»Ilyen védőműveket más sem tört át 1945 óta, talán az USA--t és Izraelt kivéve.«
»Talán még ők  sem, csak úgy rájuk fogták.«
»De azok amúgy is plüssből vart matiné védőművek voltak, nem ezek a 40 km mélységben kiépített spanyolbakkos, sárkányfogas pokollabirintusok.«
Stb, stb, stb.

Az »egy sziklafal útjába állt« Gloria Victis romantikája olyan szívbemarkoló volt, hogy senki sem tartotta ildomosnak halkan megjegyezni, hogy ne tessék már teljesen hülyének nézni minket. Az ukrán Nagy Tavaszias lendülete nem az oroszok Kínai Nagy Falán tört meg, hanem kilómeterekkel előtte.

Egy banálisan lapos, nyílt mezőn.

Voltak ott ugyan sztálinista fasorok, és putlerista szántóföldek meg fasiszta aknák is. Az utóbbi tömegével. Ami viszont az orosz lövészárkokat és erődítményeket illeti, azokkal a nyílt terepet, a fedező-biztosító sávot, éppen csak meghintették. Egyértelmű, hogy a Nagy Tavaszias foga nem ebbe a szűkmarkúan mért kubikba tört bele. Hogy mibe valójában, arról majd máskor beszélünk. De addig is ha lehet, ezt a »nagy putlerista sziklafalon megtörő kis ukrán patak« földbe vájt kifogását talán tegyük félre. Különben a Nagy Tavaszias Ellentámadás úgy fog bekerülni a Guinness Rekordok könyvébe mint az egyetlen offenzíva ami megtört egy védelmi vonalon mielőtt még elérte volna.”

Nyitókép: ANATOLII STEPANOV / AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2023. augusztus 06. 11:32
/Melyiket javasolnád a négy közül, az Orosz vezetésnek, megóvandó százezrek életét?/ A válaszok fele helyes. De nem oda: Washington, London, stb. Ott a parancsnokság.
stormy
2023. augusztus 05. 11:12
»Ilyen védőműveket más sem tört át 1945 óta, talán az USA--t és Izraelt kivéve.«" meg az anyád picsája.
oszabolcs
2023. augusztus 04. 15:52
Ebben spec igaza van Robert-nek, de ennyivel ki is merült. Nem kell olyan sokat vissza menni az időben amikor arról mesélt, hogy Európa elhibázta, amikor lemaradt a fegyverkezési versenyben, ugyanis Oroszország mindig is valódi veszélyt jelentett rá, majd elkezd értetlenkedni, hogy nem érti a natonak mi köze van a háborúhoz. De az is érdekes, hogy szerinte a nato terjeszkedése volt a háború kiváltó oka, csak azt már nem tette hozzá, hogy a Krím-félsziget ellenőrzése bőven elég lett volna ahhoz, hogy Ukrajna ne lehessen nato tag. Továbbá tudatos orosz húsdarálásról beszél, ahol nincs semmi látnivaló, hiszen háborúk mindig voltak és lesznek, azaz nem érzi a különbséget egy nép következetes kiirtása/deportálása és egy terület szerző háború között. Aztán a legújabb, hogy ő csupán azért mondja fel az orosz propagandát, mert szeretné az eredeti értékeihez visszatéríteni a nyugatot ... megalol, de mi köszönjük ezekből az értékekből nem kérünk.
Valodi
2023. augusztus 04. 00:10
"Gál Zsombor őrmester" - gratula!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!