Idén nem verték szét Bécs belvárosát az antifák

2015. január 31. 09:40

Tavaly Bécs fél belvárosát szétverték, most komolyabb rendbontás nélkül zajlott le a jobboldali populista FPÖ-höz köthető Akadémikusbál elleni tüntetés. A sajtóbeszámolók szerint a rendőrség szokatlanul nagy erőkkel volt jelen Bécs utcáin.

2015. január 31. 09:40

Idén is megrendezték a bécsi Hofburgban az egyre erősebb támogatottságú osztrák jobboldali populista, magát szociális otthonpártként aposztrofáló FPÖ-höz köthető Akadémikusbált, ami ezúttal a véleményszabadság, gyülekezési szabadság, emberi jogok hármasát tűzte ki mottóul. Válaszul arra, hogy az elmúlt évek során a bál számos radikális baloldali ellentüntetőt vitt ki az utcára, akik komoly indulatokat hoztak magukkal, amit leginkább a bécsi belváros szenvedett meg.

Sajtóbeszámolók szerint idén a komolyabb rendbontás elmaradt, noha kisebb, szórványos összecsapások a rendőrök és tüntetők közt előfordultak (ezekről itt nézhet meg egy videót), 54 embert őrizetbe vettek. A Die Presse arról ír, hogy ennek oka valószínűleg a rendőrség határozott fellépése: az egész belvárosból erődöt csináltak, és ott, ahol szükség volt, komoly létszámú rendőrt helyeztek el. Míg a vízágyúkat tavaly gyakorlatilag eldugták, addig idén már a bál előtt kitették őket a Ringstraßéra demonstratív céllal. 5000-9000 ellentüntető lehetett összesen, a belvárosi kereskedők biztonsági őröket helyeztek el az üzletek előtt, illetve volt olyan ékszerüzlet is, amely az ellentüntetők menete idejére kipakolta az árut a kirakatból.

Az eddigi rossz tapasztalatok miatt a bálra is kevesebben jöttek el, mint eddig, de így is vagy 1200 vendég jelent meg, írja a Die Presse. A németországi Burschenschaftokból jövők például teljesen elmaradtak, így a közönség, melyben hagyományosan számos nyugat-európai szélsőjobboldali politikus vagy szimpatizáns képviselteti magát, a lap szerint leginkább FPÖ-hívekből állt. A legtöbb vendég már órákkal a rendezvény kezdete előtt megjelent a helyszínen, hogy elkerülje az ellentüntetéssel járó stresszt.

A bál legizgalmasabb momentuma kétségkívül az volt, amikor Heinz-Christian Strache a rendezvény kezdetekor kirakta Facebookra, hogy tudomást szerzett arról, hogy a Vice magazin riportere részt vesz a bálon, ezért szívesen várja egy táncra vagy egy italra. Éjjel kettőkor úgy tűnt, a riporter (középen) beváltotta az FPÖ-vezér (balra) meghívását:

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szúnyog
2015. január 31. 12:46
Meg is értem, ha az ékszerész kiürítette a kirakatot. Legkésőbb Kun Béla óta tudjuk, hogy a balosok mennyire szeretik az aranyat.
Maddox
2015. január 31. 10:58
Pedig kimondottan drukkolni szoktam, hogy az antifák akcióba lendüljenek, csak hogy mindenki számára világossá váljon, ki az igazi szélsőség itt.
Senye Péter
2015. január 31. 10:56
Megértőbbek?
kukagyerek
2015. január 31. 10:24
Kirekesztő, szemét bécsi nácikok! Igazán meghívhatták volna Conchita leányembert is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!