Újragondolják a Corvin-láncot

2010. augusztus 24. 09:41

A Népszabadság értesülései szerint a kormány újból felelevenítené a Horthy-korszakban, illetve az első Orbán-kormány idején használt kulturális elismerést.

2010. augusztus 24. 09:41

Nagy Anna kormányszóvivő a Népszabadságnak elmondta: a kormány megfontolja a Corvin-lánc újbóli bevezetését, bár a kitüntetést idén októberben még biztosan nem osztják szét. A lap kormányzati informátorai szerint a rangos díjat méltatlanul hanyagolták el a szocialista kormányok.

A Corvin-láncot eredetileg nagybányai Horthy Miklós kormányzó vezette be Klebelsberg Kunó kultuszminiszter javaslatára 1930. október 11-én. Akkoriban ez számított a tudósok, írok és művészek legmagasabb állami kitüntetésének. Ebben a formában utoljára Lehár Ferenc zeneszerző vehette át 1943-ban.

A rangos elismerés hosszú időre feledésbe merült, ám a Fidesz-kormány idején újra bevezették azt. Az adományozás jogkörét a miniszterelnök kapta meg. Orbán Viktor 2001-ben többek között Makovecz Imre Kossuth-díjas építész,Szabó Magda Kossuth-díjas író, illetve Teller Ede atomfizikus tevékenységét is honorálta a lánccal.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pierre bayle
2010. augusztus 25. 09:36
Persze, minél több horthysta rekvizítumot, de ízibe!
de karatna
2010. augusztus 24. 13:17
Nagyon helyes! ebből csináltak a bolsevikok Kossuth díjat. Egyik családtagom is haláláig tulajdonosa volt e rangos kitüntetésnek. Vissza kell állítani, mert nemzeti, mert patinája van, mert magyar! Akiknek nem tetszik, azok nézegessék a saját Munkás-Paraszt hatalomért és a Szocialista Hazáért kitüntetéseiket, meg a Vörös csillag érdemérmüket.
sky.net
2010. augusztus 24. 10:32
a lánc a 2 nagy vasgolyóval és perecekkel ... plusz a csinos zebra mintás vászonruha a számokkal ...na azt osztogathatnák már ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!