Scheppele: Alkotmányellenes az alaptörvény

2012. január 31. 19:52

Kim Lane Scheppele amerikai jogászprofesszor kedden négy értelemben is alkotmányellenesnek nevezte a magyar alaptörvényt Budapesten. A Princeton Egyetem munkatársa a Közép-Európai Egyetemen tartott előadást.

2012. január 31. 19:52

Alkotmányellenesnek nevezte az új magyar alaptörvényt Kim Lane Scheppele, az amerikai Princeton Egyetem jogászprofesszora a budapesti Közép-európai Egyetemen (CEU) tartott keddi előadásában. Scheppele azzal a kérdéssel indította előadását: lehet-e egy alkotmány teljes egészében alkotmányellenes? Szerinte ez akkor képzelhető el, ha az alkotmány, amely jogi és politikai keret, megsérti ennek a keretnek az alapértékeit.

A professzor kifejtette, ennek négy útja lehetséges. Első esetben akkor, ha az alaptörvény megsérti a liberális alkotmány elveit, ez szerinte definíció szerinti alkotmányellenességet jelent. A második eset az, amikor érvénytelen mechanizmussal alkották meg, ekkor jogi értelemben lehet alkotmányellenességről beszélni. A harmadik út, amikor nem alapul a választópolgárok akaratán – ez legitimációs alkotmányellenességet jelent. A negyedik eset pedig az, amikor az alaptörvény nincs összhangban a közösség történeti alkotmányával, ez a téves identitás révén jelent alkotmányellenességet.

A magyar alkotmány mind a négy értelemben alkotmányellenes” – jelentette ki Scheppele, aki az utóbbi hetekben több írást is közölt Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász blogjában, a The New York Times liberális lap honlapján arról, hogy Magyarország „túl messze ment az antidemokratikus reformok” területén, megszűntek a végrehajtó hatalom ellenőrzését szolgáló fékek, és „belátható időre a kormánypárt kezébe került gyakorlatilag minden hatalom”.

Összesen 287 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Magyarvagyok?
2012. február 01. 12:28
Remélem, nem amerikából kell eldönteni, hogy a magyar alkotmány, alkotmányellenes-e. Szerintem, jogi értelemben az alkotmányozási folyamat teljesen rendben van. A mögötte lévő szándékok azonban már nincsenek rendben. A 2/3-ad ekkora felhatalmazást nem adott a jobb oldalnak. (Népszavazásra már nem merték vini.) Szerintem akik ilyen véresszájúan védelmezik ezt a művet, azok sem olvasták, értelmezték teljeskörűen. Csendesem jegyzem meg minden egyes pontját, komoly jogtudosok izekre szedték és egyértelműen minősítették. Nem mellékesen a sarkalatos törvényekkel együtt lehet csak átfogó képet alkotni az új alkotmányos rendről. Amej reményeim szerint nem lessz hosszú életű. Tudom a választ, "szarháziak bűdös a vereség". Nem vagyok baloldali, de mostmár nem vagyok koránypártisem. Alkotmánnyal csak az a bajom, hogy egy rendkívül gonosz, tehetségét rossz célokra fordító, hazugságaival a nemzetet megrontó társaság kezébe ad, gyakorlatilag korlátok nélküli hatalmat. Mutassa meg a FIDESZ, hogy tud demokratikusan működni, mert edig az ellenkezőjét bizonyította.
Senye Péter
2012. február 01. 10:30
Ez a Scheppele olyan mint az a focista, aki belebotlik saját lábába: felrója az Alaptörvénynek, hogy hitet tesz a kereszténység mellett holott szerinte nálunk nincsenek többségben a vallásosak, de számon kér állítólagos liberális elveket, anélkül, hogy megemlítené, hogy liberálisok aztán tényleg kevesen vannak.
kjkj945
2012. február 01. 10:29
@Biomechanoid "És igen, az ÁVH kizárólag zsidókból állt, ahogy az akkori államvezetés is. " És a sok köpönyegforgató aki nyilas keretlegény volt, azokkal mi van?
kjkj945
2012. február 01. 09:57
Csak egy kérdésem lenne: a 70 éves biró a kádár érában is biró volt. Azt tudjuk, hogy akkor nem volt független a bíróság, akkor miért gondoljuk, hogy ezek függetlenek??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!