Szeptemberben kezdődhet a medinai NATO-lokátor építése

2012. július 13. 16:44

Szeptemberben kezdődhet el a NATO-lokátor építése a Tolna megyei Medinán – közölte a Honvédelmi Minisztérium pénteken.

2012. július 13. 16:44

A radarállomás építésére kiírt pályázati felhívás júliusban jelenik meg, a közbeszerzési eljárás várhatóan szeptember elején zárul le szerződéskötéssel, ami után azonnal megkezdődik a kivitelezés – írta a HM sajtóirodája.

A kivitelezés előkészítése érdekében külön közbeszerzési eljárást hirdettek a radartorony tervezett helye alatt futó gyengeáramú kábelek kiváltására, illetve áthelyezésére. A munkát a nyertes cég, a HM ArmCom Kommunkációtechnika Zrt. augusztus 4-ig végzi el – tették hozzá.

A tárca korábbi közlése szerint a beruházás 1-1,2 milliárd forintba kerül majd, ebből a radartorony építésére mintegy 0,9-1 milliárd forintot fordítanak.

A medinai lokátorállomáson 1987-ben üzembe helyezett, szovjet technológiával működő radart várhatóan 2013 végén váltja fel a háromdimenziós radarrendszer, amelyet eredetileg a Zengőre, majd a Tubesre terveztek.

A medinai radar a magyarországi 3D-s berendezésekhez hasonlóan az olasz Selex Sistemi Integrati gyártmánya lesz, a rendszert alkotó másik két lokátor Bánkúton, illetve Békéscsabán működik.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2.nyugi
2012. július 13. 19:31
Mennyi lokátor szakértő! Ebben a kocsmárosok járnak az élen!
Így megy ez!
2012. július 13. 17:29
Asztem, a cím olvasásakor, hogy a Szaudi állam belépett a NATO-ba.
FOB
2012. július 13. 17:25
Meglepne, ha nem a Közgép vagy valamelyik spanja építené ezt a nagyszerű síkvidéki lokátortornyot. Hajrá Közgép, hajrá magyarok! :)
blogen
2012. július 13. 17:21
Csak minek, hiszen Medina majdhogynem az egyetlen helyszín a környéken ami egy völgy mélyén fekszik és majdnem száz százalékosan zéró a kilátás a lokátorral lefedni tervezett irányba. Miért nem ássák el egyszerűen egy gödörbe a cuccot, akkor se lehetne rosszabb!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!