Buda-Cash ügy: a jegybank ad pénzt a betétesek kártalanítására

2015. március 06. 09:23

A jegybank likviditási kölcsönt nyújt az Országos Betétbiztosítási Alap részére, hogy 20 napon belül kártalanítani tudja a a DRB bankcsoport betéteseit. A kölcsön összege maximum 107 milliárd forint lehet. Közben az MNB újabb brókerház, a Hungária Értékpapír Zrt. engedélyét is részlegesen felfüggesztette.

2015. március 06. 09:23

A jegybank likviditási kölcsönt nyújt az Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA), hogy az 20 munkanapon belül kártalaníthassa a DRB bankcsoport betéteseit – közölte a Magyar Nemzeti Bank honlapján pénteken.

A jegybanki kölcsön összege nem haladhatja meg a 107,12 milliárd forintot, folyósítására a jogszabályi előírások és a Pénzügyi Stabilitási Tanács döntése alapján három hónapos futamidővel, változó kamatozással, a mindenkor érvényes jegybanki alapkamattal és állami készfizető kezesség mellett kerülhet sor – közölték.

A hitelintézeti törvény szerint március 3-ától kezdve az OBA-nak 20 munkanapon belül 100 ezer eurós összeghatárig, azaz a jelenlegi árfolyamon több mint 30 millió forintig kártalanítania kell az érintett bankok biztosított követeléssel bíró betéteseit.

Az MNB a törvényben nevesített eszközeivel mindent megtesz a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának fenntartása és erősítése érdekében – áll a jegybanki közleményben. Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) korábbi tájékoztatása szerint szerdán indította el, és 20 munkanapon belül, legkésőbb március 31-ig befejezi a DRB bankcsoport betéteseinek kártalanítását, miután a Magyar Nemzeti Bank elrendelte a csoporthoz tartozó bankok felszámolását.

Az érintett bankok betéteseinek nincs teendőjük, a kártalanítást automatikusan megkapják az OBA-tól, amely a betéteseket levélben értesíti.

A jegybank pénteken tette közzé azt a végzését is, miszerint újabb brókerház, ezúttal a Hungária Értékpapír Zrt. engedélyét függesztik fel részlegesen, mert szabálytalanságokat találtak a társaságnál. A jegybank büntetőfeljelentést is tett az ügyben a rendőrségen. Az MNB közleménye szerint a vállalkozás új ügyfélmegbízásokat nem fogadhat el, de az ügyfelek érdekében a felügyeleti biztos zárhatja a nyitott pozíciókat. A jegybank szerint a szabálytalansággal érintett állomány a Buda-Cash esetének csupán töredéke – írja a hvg.hu.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2015. március 06. 10:32
Azért alakul ennek hatására a közvélemény. Végre rájön a köz, hogy az egész bank és pénzrendszer átbaszás a köbön. Az egyetlen valódi érték a saját munkaerőnk, amivel érték állítható elő. Ehhez viszont a termelési eszközök, rendszerek is a tulajdonunkban kell lenniük. Ezen feltételrendszer folyamatos értékteremtéssel megteremthető. A holt termelő vagyon sokáig nem tartható fent, kénytelenek lesznek vagy eladni, vagy megteremthetjük újból, a munkánk által.
Apáczai
2015. március 06. 09:38
Ha a 100 milliárdot sikkasztók nem ússzák meg, akkor áll csak helyre a jogállam. A tettesek mindig megúszhatják? A lenyúlt milliárdok meg eltűnnek. Ha ad időt a bűnüldözés az eltüntetésre. Miért nem csap le azonnal a tettesekre, hogy ne napokig égessék az iratokat?
packó_
2015. március 06. 09:28
Nagyon tisztességesen járnak el Matolcsyék. Ezek a bunkó, tetves trolljaink meg kuszaszemüznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!