Belügyminisztérium: Nem terveztek terrorcselekményt Magyarországra

2016. december 20. 19:14

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke azonnali tájékoztatást kért az érintett szervektől a hétfői európai merényletekkel kapcsolatosan. Belgiumban, Németországban, Svájcban és Törökországban történtek incidensek. A belügyminisztérium közölte, hogy Pintér Sándor írásban tájékoztatta a bizottságot. A belügyminiszter elmondta, hogy nem tudnak Magyarországra tervezett terrorcselekményről és a merénylők sem köthetőek Magyarországhoz. Pintér kitért arra is, hogy nem emelik tovább a jelenleg 3-as fokozatú terrorfenyegetettségi szintet.

2016. december 20. 19:14

Azonnali tájékoztatást kért az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke a berlini és az ankarai merénylettel, valamint a zürichi lövöldözéssel összefüggésben. Molnár Zsolt (MSZP) kedden az MTI-nek elmondta: a történtek miatt írásbeli kérdéssel fordult az Információs Hivatalhoz, az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz és a Terrorelhárítási Központhoz. A Belügyminisztérium (BM) este az MTI-vel azt közölte: a belügyminiszter elküldte írásos tájékoztatását.

Molnár Zsolt hozzátette: emellett a kormányzati szerveket és az érintett hatóságokat arra kéri, adjanak tájékoztatást a lakosság számára az európai és a magyarországi biztonsági helyzetről, különösen az ünnepekre tekintettel.

Belügy: A hétfői merénylők nem köthetőek Magyarországhoz

A BM kedd este az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Pintér Sándor belügyminiszter írásban tájékoztatta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát a Belgiumban, Németországban, Svájcban és Törökországban elkövetett incidensekkel kapcsolatban a Terrorelhárítási és Információs Bűnügyi Elemző Központban, a Terrorelhárítási Központban és az Alkotmányvédelmi Hivatalban rendelkezésre álló információkról.

A miniszter hangsúlyozta: a rendelkezésre álló „töredékadatok” alapján a feltételezett elkövetőknek nincs magyarországi érintettsége – írta a BM, hozzátéve: „még utalás szintjén sem keletkezett konkrét magyarországi terrorcselekmény elkövetésére vonatkozó információ”.

Nem emelik a terrorfenyegetettségi fokozatot

Közleményük szerint Pintér Sándor egyetértett a Terrorellenes Koordinációs Bizottság álláspontjával, miszerint nem indokolt a jelenlegi 3-as (közepes) terrorfenyegetettségi fokozat módosítása. Ugyanakkor a lakosság biztonsága érdekében Pintér Sándor belügyminiszter felkérte az országos rendőrfőkapitányt, hogy az ország teljes területén fokozza a rendőri jelenlétet, különösen a bevásárlóközpontok és a karácsonyi vásárok körzetében.

A belügyminiszter nem adott utasítást az irányítása alatt álló szerveknek további „rezsimeljárások” bevezetésére. Pintér Sándor ugyanakkor valamennyi rendvédelmi szervtől elvárja, hogy „bármely, a lakosság biztonságát érintő ellenőrzött információ esetén haladéktalanul megtegyenek minden szükséges intézkedést” – olvasható a BM közleményében. 

(MTI)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Strassnoff Ignác
2016. december 20. 23:03
Pintér Sándor írásban közölte Magyarország összes mobiltelefon előfizetőjével, hogy üljön át egy másik autóba és ne izgassa fel magát a hóviharban, mert segíteni fognak. Segítettek. 12 osztrák hótoló. Van még kérdés a vén, kommunista maffiózóval kapcsolatban?
választópolgár
2016. december 20. 22:51
Megnyugodtam hogy a Belügyminisztérium Nem tervezett terrorcselekményt Magyarországra.
Morgen
2016. december 20. 22:40
Ha a merényletek "tervezői" ismertek, akkor a megtörtént merényletek tervezettek?
rosszkutya
2016. december 20. 21:00
De miért is tervezne ide bárki is egy terrorakciót?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!