Így zajlik a hagymakupolás honfoglalás Romániában

2019. október 28. 09:20

Fotósorozatával Bánhegyesy Antal nyerte a Capa-nagydíjat.

2019. október 28. 09:20

A Capa-nagydíjat minden évben olyan, a fotográfia bármely ágában dolgozó alkotó kaphatja, aki szakmailag megalapozott múlttal rendelkezik és korábban kiemelkedő tehetségről tett tanúbizonyságot – írja a Capa Központ a honlapján. A Capa-nagydíj nyertese 2019-ben Bánhegyesy Antal „Ortodoxia” című fotósorozata. 

„Romániában a rendszerváltás óta több mint 7000 ortodox templom épült, és több mint ezer áll átadás előtt. Ez azt jelenti, hogy a rendszerváltás óta, azaz az elmúlt harminc évben minden második nap felszenteltek egy ortodox templomot Romániában.
Az I. világháborút lezáró békeszerződés hozományaként Románia területe megsokszorozódott. A különálló provinciák egyesültek egymással, megkezdődött a többféle kultúrával és nemzeti identitással rendelkező lakosság centrálisan irányított egybeolvasztása.
A kommunista érában a nemzetépítés és a társadalmi-kulturális homogenizáció elsődleges terepe az oktatás volt. A rendszerváltás óta a kulturális homogenizáció új zászlóalja a vallás, a román ortodox egyház lett. Valóban erősödik a román ortodox egyház szellemi befolyása vagy csupán egy mesterségesen és központilag, a román állam által elősegített gazdasági és ideológiai pozícionálásról van szó?”

Fényképek: Bánhegyesy Antal

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
reugrangon
2019. október 30. 21:32
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
flesh ripper
2019. október 29. 07:55
Nyilván, a babonás, sötét középkori mentalitású, szőröstalpú oláh köznép számára a fedősztori jól szuperál: mutassuk meg a magyaroknak, hogy ez a mi, csakis a mi földünk! Miként Ceausescu idejében a förtelem horror-kapszula betonlakótelepekkel a színmagyar városokban, most is jogunk van förtelem betonmonstrumokat rondítani, minden erdélyi település történelmi helyszíneire! Még akkor is, ha ezekbe a lelketlen, ócska, ingyenes CAD-programok sablonjai szerint felhúzott betonhodályokba alig járnak hívek. Persze, a templomokhoz telepítenek pópákat, szerzeteseket, apácákat is (legtöbbjük írástudatlan, ingyenmunkás - pl exportra dolgozó szőnyegszövő-rabszolga, stb.) Nagyszerű fedősztori. Pénzmosodák.
flesh ripper
2019. október 29. 07:38
Az oláhortodoxia egy primitív, agyrohasztó gyűlöletvallás. U.n. autókefál )nemzeti) vallás, amely lehetővé teszi, hogy elkülönülve a többi ortodox egyháztól, létrehozza a legrohadtabb, leg keresztényellenesebb, hamis, pénzéhes, butító, babonaszektát. Az oláhoknál - ami az ortodoxiát illeti - nem valósult meg a szekularizáció. A templomépítési őrület mögött, iszonyú közpénz-, áttételesen pedig hatalmas európai pénzek beszippantása - nyilván sovén kreténség is -, de legfőképpen a pénzmosási ravaszság rejlik. Az adómentesség, az autonóm és jogilag érinthetetlen egyház kontrollálhatatlan, átláthatatlan, hozzáférhetetlen pénzgazdálkodása. Az oláh köztörvényes- és politikai bűnözők nagyszerűen összejátszanak a velejéig korrupt klérussal. Mindez köztudomású. A "szenteknek" tekintett oláhortodox papi főkolomposok érinthetetlenek.
egy genetikusanalattvaló
2019. október 29. 02:56
Legfelháborítóbb a Torockó központjába épített ortodox templom. Torockón a disznópásztoron és a rendőrön kívül nem is élt román. A pópáé a legszebben felújított régi ház, bazi nagy román zászlóval.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!