Mégsem lenne kötelező a nyelvvizsga az egyetemi felvételihez

2019. november 05. 16:18

Az ITM azt javasolja a kormánynak, hogy a nyelvvizsga kerüljön ki a felsőoktatási felvételi követelményei közül.

2019. november 05. 16:18

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a HÖOK-kal és más szervezettekkel való egyeztetés után azt javasolja  a kormánynak, hogy a kötelező nyelvvizsga követelmény kerüljön ki a felsőoktatási felvételi elvárások közül, az erről szóló javaslatot szerdán nyújtja be a kormánynak - jelentette be Schanda Tamás, a tárca parlamenti államtitkára Hajdúszoboszlón, a XXI. Országos Közoktatási Szakértői Konferencián.

A politikus a szakmai rendezvényen felidézte: a kormány 2014-ben állt elő azzal a javaslattal, hogy a versenyképességi célok elérése érdekében a felsőoktatásba való felvételnek 2020-tól legyen feltétele egy középfokú nyelvvizsga megléte. Mint mondta, akkor minden felelős partnerrel egyeztettek erről, és egyet is értettek, továbbá azt is hangsúlyozta, hogy öt éve volt mindenkinek felkészülni az új szabályozás alkalmazására.

„Az elmúlt időszakban azonban különböző szervezetek keresték fel a tárcánkat, hogy a kötelező nyelvvizsga ügyében további tárgyalásokat folytassanak velünk. Meghallgatva a fiatalok, a roma szakkollégisták és a nyelvtanárok véleményét, de továbbra is elköteleződve a versenyképes felsőoktatás iránt, a  korábbi döntés felülvizsgálatára teszünk javaslatot” – jelentette be a rendezvényen részt vevő pedagógusok előtt Schanda Tamás.

Leszögezte: a kormány továbbra is azon dolgozik, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek.

(MTI)

Összesen 185 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matesuszt
2019. november 20. 15:34
Úgy értesültem, hogy végül eltörölték, és így nem lesz kötelező a nyelvvizsga a felvételi eljárás során. Ezzel kapcsolatban tudok ajánlani egy cikket, amiben minden tudnivaló benne van. https://tudomanyplaza.hu/megis-lehet-nyelvvizsga-nelkul-egyetemre-jelentkezni/
A teremburáját
2019. november 06. 12:25
Az ilyen terembura féle több nyelven beszél és nemzetközileg elismert kutató, egyetemi tanár. Csak éppen nem várja el senkitől, hogy olyan legyen mint ő, ahogy ő sem akar Hosszú Katinka úszóképességeivel konkurálni s kijelenteni, hogy aki nem olimpiai bajnok legalább egyszer, az nem is ember! Látom felétek a társadalmi ranglétra felső fokán a jó dumások állnak. Amúgy, sikeres szélhámos sem lehet valaki többszörös nyelvismeret nélkül.
Kegyes urunk Karolus
2019. november 06. 08:30
Csak egy elmebeteg vagy egy lusta disznó nem képes egy rohadt nyelvvizsgát letenni. Kár is erre több szót vesztegetni.
MerivaD
2019. november 06. 05:55
Naprakész szakmai ismereteket csak idegen nyelven lehet megszerezni. Mire a legfrissebb jegyzeteket magyarra fordítják, évek telnek el. Így azok már természetesen nem a "legfrissebbek". Másrészt a külföldi cseregyakorlatok bonyolítása, idegen nyelvű programok látogatása lehetetlen idegen nyelv(ek) ismerete nélkül. Az előzőek miatt feltétlenül szükségesnek látom a kötelező nyelvvizsga bevezetését.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!