Századvég Gazdaságkutató: A vállalkozások többsége még idén javulást vár

2020. június 09. 11:04

A jelenlegi helyzet a cégek mintegy felének okoz likviditási problémát, de csak 3 százalékuknak áthidalhatatlant.

2020. június 09. 11:04

A vállalkozások többsége még idén javulást vár – közölte a Századvég Gazdaságkutató kedden az MTI-vel. A Századvég Gazdaságkutató ezer kis-, közepes- és mikrovállalat (kkv) vezetőjét kérdezte meg arról az elmúlt hónapokban, hogy milyennek ítélik a gazdasági helyzetet, illetve hogyan érintette vállalkozásukat a koronavírus. A kutatás eredménye szerint a járványhelyzet okozta gazdasági sokk következtében hirtelen, meredeken romló vállalati várakozásokat májusban a pesszimizmus mérséklődése követte, csökkentek a jövővel kapcsolatos negatív várakozások.

A gazdaság szereplői jelenleg  bizakodóbbak a következő egy évre vonatkozóan, mint márciusban és áprilisban voltak. A vállalkozások 33 százaléka számít termelése, szolgáltatási volumene csökkenésére, 27 százaléka pedig annak növekedésére. Ugyanakkor a márciusi és április eleji gazdasági bejelentéseknek, valamint a járványgörbe sikeres ellaposításának és a romló bázisidőszaki adatoknak köszönhetően a jövőre vonatkozó termelési várakozások áprilishoz képest érdemben javultak – közölte a Századvég Gazdaságkutató.

Júniusra pozitív fordulat jöhet

Ez az előző hónaphoz képest javulást jelent. Ha a májusi helyzet 2-3 hónapig fennmaradna, saját várakozásaik szerint a kkv-k ötöde kerülne csődközelbe. Azonban a kijárási korlátozások feloldása és a vészhelyzet megszüntetése pozitív fordulatot hozhat júniusra. A Századvég Gazdaságkutató elemzése szerint a járvány hatása a vállalkozások széles körét érinti, az áprilisi 72 százalékos csúcs után májusban 64 százalékuk számolt be a kereslet csökkenéséről. Az árbevétel csökkenésében jelentős heterogenitás figyelhető meg a vállalatok között. A teljes bevételkiesést elszenvedők aránya különösen magas a mikrovállalkozások, illetve a szolgáltató szektor esetében. Májusban az előző hónaphoz képest nőtt azok aránya, akikre a járvány nem gyakorolt hatást.

Március óta folyamatosan, tartósan és jelentősen csökken a vállalatok beruházási kedve, több mint 10 százalékponttal nőtt azok aránya, akik nem terveznek beruházást. Bár egyre több beruházástámogató konstrukció áll rendelkezésre, ebben a folyamatban az érdemi pozitív változáshoz a vállalkozások gazdasági kilátásának további javulása szükséges – hívja fel a figyelmet a Századvég Gazdaságkutató. A járvány kitörése óta a megkérdezettek 11,7 százaléka hajtott végre leépítést, áprilisban 11,5 százalék mondta ezt, 2,5 százalék pedig bővítette alkalmazotti létszámát, ez áprilisban 2 százalék volt.

Visszavennék az elbocsátott munkaerő jelentős részét

Az elbocsátott munkaerőt a vállalkozások 65 százaléka teljesen vissza kívánja venni, míg 18 százalék részben, ami mérsékelheti a munkanélküliséget az év hátralévő részében. A leépítések legsúlyosabban a kereskedelemben és a szolgáltató ágazatokban dolgozókat érintették, a jövőre vonatkozóan pedig az ipar kilátásai a legpesszimistábbak. A munkaerőpiacon a jövőre vonatkozó tervek lassan – bár még nem teljesen – visszarendeződnek a válság előtti szintre: a vállalatok 4,2 százaléka tervez további leépítést a következő 6 hónapban, míg 14,7 százalék inkább bővítene, visszavenne. A vállalatok 56 százaléka fél éven belül, további 31 százalék pedig fél és egy év között számít arra, hogy működése teljesen helyreáll – közölte a Századvég Gazdaságkutató.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2020. június 09. 15:29
Nálunk műemléki épületet még nem rongáltak meg kivéve, ha nem tekintjük annak a Karmelita kolostor Unesco engedély nélküli erkélyépítését. Továbbá egyszerűen fehérre festették a 18. századi freskókat, hogy puritánabbnak tűnjön a terem, ahol kormányüléseket tartják. Lényeg, hogy az unoka tudjon rollerezni az erkélyen, még szerencse hogy ezidáig nem vágtak disznót és a kolbászt nem az erkélyen szárították. Megjegyzem: Merkel egy hétköznapi, minden hivalkodástól mentes parasztházat tart fenn vidéken. Kancellárként Berlinben egy bérelt apartmanban lakik, miután visszautasította a német állam által biztosított protokoll-lakásokat, és a bérleti díjat saját fizetéséből fedezi. Ferenc pápa a vatikáni Szent Márta-ház 201. számú lakosztályában él. Nem költözött be az apostoli paloták pápai lakosztályába. Ja kérem, nekünk csak pöffeszkedő keljfeljancsink van. Éljen és virágozzék az illiberális vélemény és az origó.
realista
2020. június 09. 14:00
Hát most már tényleg csak javulni lehet. Ahogy a lelkes szurkolók mondják, mikor az ellenfél 3:0-ra vezet - na innen szép a győzelem!
Emmanuel Goldstein
2020. június 09. 11:54
A Századvég helyében én is optimista lennék: a cég idén is több tízmilliárd forint értékű kormány-megrendelésekre számíthat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!