Gigantikus gyárberuházást indítanak Debrecenben kínai befektetők

2020. november 13. 17:40

A Semcorp debreceni üzeme 2023 elején kezdi meg a gyártást.

2020. november 13. 17:40
null

„Magyarországon hozza létre első Kínán kívüli gyárát a sanghaji központú Semcorp, az elektromos autók akkumulátoraihoz szükséges szeparátorfóliák gyártásában a világpiacon vezető pozíciót betöltő, sanghaji központú cég; a beruházás értéke 65,5 milliárd forint” – jelentette be kétéves tárgyalásának eredményét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden, a Facebookra feltöltött videójában.

Az új szeparátorfólia-gyár Debrecenben épül meg, a beruházás 440 új munkahelyet teremt, ezért a kormány 13 milliárd forintos, vissza nem térítendő készpénztámogatást biztosít a fejlesztéshez. Egy hatalmas, 19 hektár nagyságú területen kezdi majd meg a gyár a működését. Ezen a 19 hektáros területen 100 ezer négyzetméteres üzem jön létre, „ahol tehát Kínán kívül először Magyarországon gyártja majd az elektromos autók akkumulátorjaihoz szükséges szeparátorfóliákat a Semcorp” - mondta kedden Szihhártó Péter. Kimelte azt is, hogy természetesen nagy verseny volt ezért a beruházásért is. „Három másik európai országgal kellett versenyeznünk azért, hogy ez a beruházás végül idejöjjön, hogy ez a beruházás végül Magyarországot válassza, és végül magyar embereknek biztosítson újabb munkalehetőséget” – ismertette.

A Semcorp közleménye szerint kedden megállapodást írtak alá a Debreceni Vagyonkezelő Zrt.-vel arról, hogy a 97 ezer négyzetméter nagyságú üzemet a debreceni Déli Ipari Parkban helyezik el. A földmunkák várhatóan 2021 második negyedévében kezdődnek. Az új létesítmény négy alapfólia gyártósornak ad otthont, valamint bevonási és hasítási munkákra is létesít kapacitást.

A vállalatnak jelenleg öt kínai telephelye van, összesen 3,3 milliárd négyzetméter alapfólia gyártási kapacitással. A debreceni gyár várhatóan 400 millió négyzetméterrel bővíti ezt a kapacitást. A közlemény szerint a Semcorp csoport, hivatalosan ismert nevén a Yunnan Energy New Material Co. Ltd., a legnagyobb lítium-ion akkumulátor elválasztó fólia ellátó a világon. Leányvállalata, a Shanghai Energy New Materials Technology Co., Ltd. 2010-ben lépett be az akkumulátor elválasztó fólia üzletágba. Elválasztó fólia termékei kulcsfontosságú elemei az elektromos járműveknek, az energiatárolásban és a fogyasztói elektronikai alkalmazásokban használt lítium-ion akkumulátoroknak. Az elválasztó fólia mellett a csoport csomagoló- és nyomdai termékeket is gyárt.

(Forrás: MTI, Magyar Építők, techspot.com)
 

 

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Révész Gábor
2020. november 15. 15:48
Nagy Pál! Ön mit állít elő és mennyi embert alkalmaz?
Nagy Pál
2020. november 14. 17:44
Jól látom? A gyárat a lakótelep közepén (gondolom ott eddig park volt) építik fel?
gonterl
2020. november 14. 08:52
Gulliver a törpék között! Az egyik törpe, Gulliver fütyijét óriásinak látja.
lofejazagyban
2020. november 14. 08:46
Tök jó, de remélem a látványterv valami tévedés, és nem egy lakótelep közepére tervezik a gyárat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!