Barabási Albert-László, Srí Lanka, Hidvéghi-Ujhelyi-vita, politika és kereszténység, turizmuskörkép – itt az új Mandiner!

2022. június 02. 08:00

Hová tart az emberiség Barabási Albert-László szerint? Milyen szezon várható a Balatonnál? Lesz-e újabb világjárvány a majomhimlő miatt? Riport az USA déli határáról, vallásturizmus és Nemzetek Ligája – megjelent az új Mandiner!

2022. június 02. 08:00
null

„Semmilyen modell nem utal arra, hogy mostanában elpusztítanánk magunkat, elég optimista vagyok az emberiség jövőjével kapcsolatban” – mondja Barabási Albert-László. Miért döntött végül a fizika mellett? Milyenek az esélyei a magyar fiataloknak? Leigáznak-e minket a robotok? Ezen a héten címlapos interjút olvashatnak Élet rovatunkban a világhírű fizikus-hálózatkutatóval tudományról és művészetről, identitásokról és első kereskedelmi galériás tárlatáról.

A polgári kormányzás tizenkét éve megmutatta, hogy a trianoni traumát okos, erőteljes és állhatatos nemzetpolitikával fel lehet oldani” – írja vezércikkünkben, az Első karakterben Constantinovits Milán az évfordulóra emlékezve.

Közélet

Támogatják az extraprofit megadóztatását és elutasítják az orosz olajembargót. És hogyan értékelik a választási eredményt? Mit gondolnak a jogállamisági eljárásról és az uniós források visszatartásáról? Közélet rovatunkban vitainterjút olvashatnak Hidvéghi Balázs fideszes és Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselővel.

Lesz-e új világjárvány? Mennyire veszélyes a majomhimlő? Utánajártunk, hogy mit kell tudni az egyre nagyobb pánikot keltő betegségről.

Amikor a fatimai vallásturisztikai konferencián hazánk díszvendégként bemutatkozott, még az európai szakemberek is rácsodálkoztak arra, mennyi egyházi kincs rejtőzik nálunk. A közelmúltban új vallásturisztikai koncepció készült, hogy ráirányítsuk a figyelmet keresztény kulturális értékeinkre – Szontágh Szabolcs vallásiturizmus-programigazgatóval beszélgettünk. 

„Budapestet a kormánynak a főpolgármester nélkül, sőt inkább ellenében kell fejlesztenie” – írja publicisztikájában L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

Knopf Alexandra, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója publicisztikájában azt fejti ki, hogy miért jár továbbra is téves úton az ellenzék. 

Kühon & Külföld

Az egyik legfeljettebb posztszocialista országnak a legszegényebb vidékén él a magyarság. A mintegy ötezer fős közösség kulturálisan igen aktív, nagyon is kötődik a szülőföldjéhez – helyzetükről Szendi Annával, a Pécsi Tudományegyetemen demográfus-szociológusával beszélgettünk.

Külföld rovatunkban Srí Lankáról olvashatnak, ahol a korrupció, nepotizmus, koronavírus-járvány, háborús következmények, energia- és élelmiszerhiány sújta a lakosságot.

Egyszerre van rekordszintű migrációs és drogcsempészeti nyomás alatt az Egyesült Államok déli határa – a témában Veres Kristóf György, a Migrációkutató Intézet vezető kutatójának írását olvashatják.

„Az orosz–ukrán konfliktus nyomán a legfontosabb változás elkerülhetetlenül a realizmus elérkezése lesz a nemzetközi kapcsolatokban” – írja véleménycikkében Somkuti Bálint hadtörténész.

Precedens & Makronóm 

A texasi lövöldözés tűzre öntött olajként hatott egy olyan társadalomban, amelynek egyik legmélyebb törésvonala a fegyvertartási jogok megítélése mentén húzódik – a jelenséggel kapcsolatos problémákat Precedens rovatunkban jártuk körül. 

– hívja fel a figyelmet publicisztikájában Török Bernát, az NKE docense.

Nyakunkon a nyaralási szezon, a két pandémiás év után, aki csak teheti, utazási ajánlatokat bújja. Belföldre vagy külföldre utaznak inkább a magyarok? Vízpart vagy gasztronómiai élmények? Tényleg aranyárban lesz idén a Balaton? Makronóm rovatunkban körbenéztünk, milyen nyárra számít a szakma.

Sport 

A magyar labdarúgó-válogatott június 4. és 14. között erőltetett menetre készül: az Eb-ezüstérmes Angliával, az Európa-bajnok Olaszországgal és a négyszeres világbajnok Németországgal játszik tétmeccseket – Sport rovatunkban az esélyeket latolgattuk. 

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés

Ahelyett, hogy mindig azt keressük, hogyan juthatunk el oda, ahová szeretnénk, fel is fedezhetjük a világot – állítják Elon Musk matematikusai, vagyis Kenneth O. Stanley és Joel Lehman, akiknek könyvét Böszörményi Nagy Gergely ajánlja ezen a héten. 

 A Feminens oldalán Semjén Nórát, az Anyakivan vloggerét ismerhetik meg.

Markáns kiállításokkal nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a Néprajzi Múzeum a Liget Budapest Projekt által megvalósult új épületében. Tudomány kisrovatunkban a főigazgató mesél az új tárlatokról és a mögöttük rejlő filozófiáról.

Élet rovatunkban az Akik a hazára voksoltak – Sopron 1921. című dokumentumfilmet ajánljuk, Arcél kisrovatunkban pedig a nyolcvan éve született Béres Ilonát köszöntjük. 

A lapot záró Utolsó figyelmeztetés rovatban Nagy Koppány Zsolt ír a „londonmagyarokról”. 

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jack Reynor
2022. június 02. 18:34
"semmilyen modell nem utal arra, hogy mostanában elpusztítanánk magunkat" Ilyet csak egy kretén mondhat. Már maga a feltételezés is kreténség, hogy egy modell ilyet eredményez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!