Az ember a legfőbb érték

2023. augusztus 08. 14:50

Régen a hazáért, az Istenért haltak meg az emberek, ma a kutyájukért.

2023. augusztus 08. 14:50
null
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
Vasarnap.hu

„Az öngyilkos merénylő kifejezést általában azokhoz a szélsőségesekhez kötjük, akik valamilyen eszme (többnyire vallási fanatizmus; nem írom le, melyik vallás) győzelemre segítése érdekében úgy ölik meg (vélt) ellenségeiket, hogy közben magukat is elpusztítják. Szörnyű, barbár, elfogadhatatlan módszer.

De vajon minek nevezzük azt, amikor egy kultúra elkezdi saját magát felszámolni, és mindazt támogatja, ami a megsemmisüléséhez vezet, és mindazt (és mindazokat) üldözi, akik az adott kultúra megmentésén munkálkodnak? Pedig ma Európa (a nyugati, keresztény világ) pontosan ilyen öngyilkos civilizációként működik. Az alapjait összetartó kereteket – házasság, család, utódok, hit, nemzet – rombolja, a tovább élést biztosító intézményeket, személyeket lejáratja, nevetségessé teszi, lassacskán már bünteti is. Teszik ezt most már olykor nyíltan, de még inkább kerülő utakon, alattomos, manipulatív módszerekkel.

»Kihez kerül a kutya felügyeleti joga?«, merül fel a kérdés, amikor a hollywoodi pár válása kapcsán az érdekli leginkább a közvéleményt, mi lesz most a kutyussal (a neve Bubbles), akit tizedik születésnapján mindkét gazdi (szülő?) felköszöntött a közösségi médiában.

Néhány évtizede abszurdnak tűnt a felvetés, hogy a férfi-nő alapfelállást komolyan megkérdőjelezzék, és a szemünk láttára megtörtént. Ugyanúgy jó úton haladunk azon, hogy az állat az emberrel azonos értékűvé, sőt lassacskán fontosabbá váljon.

(...) Speciális, szökött foglyok üldözését szimuláló kiképzésen vett részt két szakember, amikor a kutyájuk a Dunába került. Egyikük utána ment, de elmerült, csakúgy, mint a társa, aki viszont őt próbálta menteni.

Régen a hazáért, az Istenért haltak meg az emberek, ma a kutyájukért.”

A nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/Mohai Balázs

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2023. augusztus 09. 11:29
A végóráit élő civilizáció mellékjelenségei ezek.
Fed74
2023. augusztus 09. 03:42
Téged kellene megkötni te álkeresztény senkiházi!
Akitlosz
2023. augusztus 08. 21:30
Normális embereknél magától értetődő, hogy a családtag háziállat SOKKAL fontosabb a számukra, mint a világ túloldalán élő, ismeretlen, vadidegen emberek. Lököttek azok az emberek, akik ezt képtelen felfogni és megérteni.
augustus2-0
2023. augusztus 08. 20:49
picike-9 19:39 Az állatnak nincs értelme és szabad akarata, mint az embernek, ergo nem lehet jó, vagy rossz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!