Európa legkorszerűbb harckocsigyára épült meg Zalaegerszegen

2023. augusztus 18. 18:00

A honvédelmi miniszter szerint a Rheinmetall most átadott gyára „a magyar hadiipar újjászületésének szimbóluma”.

2023. augusztus 18. 18:00
null

„Hatalmas eredmény – mától Magyarországon gyártjuk a világ legmodernebb harcjárművét!” – tudatta közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf.
A honvédelmi miniszter közösségi oldalán hangsúlyozta, 

„saját gyártás nélkül nem lehet működőképes, az ország védelmét garantálni képes hadsereget fenntartani!”

„A Rheinmetall új, most átadott zalaegerszegi Lynx-gyára a magyar hadiipar újjászületésének szimbóluma” – húzta alá a tárcavezető.

A bejegyzésből az is kiderült, hogy az eseményen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök és  Armin Papperger, a Rheinmetall elnöke, akik az átadó ünnepség végén egy szimbolikus gombnyomással elindították a gyártást.

A Rheinmetall sajtóközleménye szerint a Rheinmetall Hungary Zrt. elsődlegesen a magyar katonai erők számára lánctalpas és kerekes járművek – elsősorban a Lynx pánélozott harcjárművek – fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. Zalaegerszegen 33 hektáros területen épült, a későbbiekben összesen 350 embert foglalkoztató fejlesztési, gyártási és tesztközpont, amelyhez klímakamra és lőcsatorna is tartozik.

A kormánnyal kötött megállapodás alapján összesen 209 darab, hét különböző típusú Lynxet, 18 támogató járművet és 38 katonai teherautót szállít a Magyar Honvédségnek a Rheinmetall. 

Az első szakaszban 46 Lynx és kilenc támogató jármű érkezik Németországból

 – amelyek szállítása már elkezdődött -, majd a második fázisban már a zalai gyárból szállítanak le 172 Lynx harcjárművet.

Már toborozzák a „Hiúzokon” szolgálatot teljesítőket

Ahogy arról a Mandiner korábban beszámolt, Hódmezővásárhelyen rövidesen kezdetét veszi az „elitkatonák” kiképzése. A sikeres jelentkezők a világ egyik legmodernebb páncélozott gyalogsági harcjárművén, a LYNX-en teljesíthetnek szolgálatot, havi bruttó 737 000 forintért – derült ki a miniszter korábbi posztjából.

Az átadásról készült videót alább tekinthetik meg:

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rugbista
2023. augusztus 19. 09:35
NEM harckocsigyár. A Lynx gyalogsági harcjármű, tízféle változatban.
lájkbajnok
2023. augusztus 18. 21:02
Orbán katonai célponttá tette az országot.
ptrfarkas43
2023. augusztus 18. 20:12
Alig kapott valamit a honvédség, a beígért és beérkezett darabszám köszónőviszonyba sincs egymással.
MZperXXL
2023. augusztus 18. 19:28
Mennyi lesz a gyártási kapacitás MOST és mennyire lehet emelni (s azt mennyi idő alatt) ha megtámadnak bennünket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!