„Együtt teremténk: osztályrészemet követelem”

2023. december 12. 10:30

Sokan vélekednek úgy, hogy Gyurcsány Ferenc továbbra is markáns jelenléte a közéletben nem véletlen. Méghozzá Orbán Viktor kifejezetten így akarja.

2023. december 12. 10:30
Jeszenszky Zsolt
Jeszenszky Zsolt
PestiSrácok

„Az Ember Tragédiájában olvashatjuk a fenti mondatot, midőn Isten végzett a világ megteremtésével, elébe járulnak az angyalok, s az őt – a többiekkel ellentétben – dicsőíteni nem hajlandó Lucifert elzavarja magától. De Lucifer nem hagyja magát ilyen könnyen lerázni, s mint »a tagadás ősi szelleme«, követeli a részét a teremtett világból. Meg is kapja: övé a két fa az édenben, amelyeket az Úr megátkoz (és amelyek aztán majd Ádám és Éva bűnbeesését és édenből való kiűzetését is okozzák).

Sokan vélekednek úgy, hogy Gyurcsány Ferenc továbbra is markáns jelenléte a közéletben, a »porondon« (ahelyett, hogy börtönben lenne, vagy legalábbis politikai hullaként, de hatalmas vagyonát élvezve, csendben meghúzódna), nem véletlen. Méghozzá Orbán Viktor kifejezetten így akarja.

Hogy van-e, volt-e ilyen szándék, ezt nem tudhatjuk. De épp a miniszterelnök mondta nemrég – ha jól emlékszem, ez is egy idézet, de hirtelen nincs meg, hogy kitől – azt, hogy az ember mindig az eredményért felel, nem a szándékért. Amúgy ez egy nagyon találó mondat, és kiválóan rímel a »pokolra vezető út is jó szándékkal van kikövezve« közmondásra. Bár, tegyük hozzá, Szolzsenyicin vitába szállt ezzel a gondolattal, és szerinte »Az ember nem lehet annyira gyakorlatias, hogy mindent az eredmény alapján ítéljen meg; humánusabb a szándék alapján ítélkezni.« Én viszont Szolzsenyicinnel szállok vitába, minden tiszteletem mellett: a jó szándék tényleg hatalmas károkra képes. Ezt pedig Bertold Brecht mondta (vagy Kurt Tuscholsky; az eredeti forrás a mai napig vitatott), hogy »a jó ellentéte a jóságos«. Vagyis ha valaki jóemberkedik, erényt fitogtat, játssza a jóságost (mint pl. Göncz Árpád), azzal pont hogy nem tesz jót. Halat adunk az eszkimónak horgászbot helyett, segélyt a migránsnak munka helyett (vagy ahelyett, hogy arra kényszerítenénk az őket kibocsátó országokat, hogy tegyék rendbe a háza tájukat), megírjuk a gyerek helyett a leckét, stb., stb. – mindezekkel nem teszünk jót, de jóságosnak érezhetjük magunkat tőle.”

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Almassy
2023. december 13. 14:16
A "jószándékú" jakobinusok a nyaktiló alatt végezték, míg mai, libsibolsi-exkommunista utódaik egy vállrándítással: "nem jött be", megússzák.
blackorion93
2023. december 13. 12:20
Tök mind1 ki mit gondol, hogy egyáltalán miért aktív politikus Gyurcsány. De az tény, hogy egyik leggyalázatosabb hazugsága Orbánnak, az hogy elszámoltatja. Gyurcsány vígan , alkoholgőzösen henceg a Magyar pártpolitika egyik tartópillére ként, és jól láthatóan senki nem akarja ebben megakadályozni.
alexandrosz-2
2023. december 13. 07:01 Szerkesztve
Tudod dologtalan buzi, a nyilvánvaló tényeken való okoskodásodtól semmivel nem tűnsz értelmesebbnek és tisztességesebbnek, mint a demens, hazaáruló apád. Nem mellesleg a vétótlan köpcös geci gazdád nem véletlenül szart a választói akaratra, amikor a szemkilövetőt és bandáját nem számoltatta el. Helyette Budaházyékat basztatta 13 éven át, válogatottan aljas módszerekkel, kegyelemtelenül. De az se véletlen, hogy sem a zsidó kommunista ügynököket, sem gazdáikat nem ismerhetjük a mai napig. Az se volt véletlen, hogy a magasdi/martonyi ügynök, német miklós kóserpecséttel ellátott zsidó kommmunista privatizációs minisztere, volt orbán fő samesza 15 éven át. Nem is volt elszámoltatás 1998 után a privatizácis rablásért és a privatizációs szerződéseket is mélyen elrejtették a nép elől, holott ezek nyilvánosságra hozatala volt az egyik választási ígéretük.
B_kanya
2023. december 12. 17:40
"Guazacoalcónemecsekerno_007 2023. december 12. 17:26 Örvendek. :) Mindenesetre, ha Hottentotta Jóska nem fog halat, mert az EU flottája kifogta az Atlantiból, akkor minden szart kezd enni, majmot, meg denevért, aztán csodálkozunk, hogy már megint ebolás a nigger." Kb 1970 óta folyamatosan nettó élelmiszerimportőr Afrika, mit csináltak? Ja, 400 milliós négust...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!