Lebukott a zalaegerszegi szülészorvos: hálapénzt fogadott el

2023. december 20. 18:28

A vádirat 37 esetet sorol fel, amelyek során több mint 1,4 millió forintot vettek át az asszisztensével.

2023. december 20. 18:28

Jelentős pénzbüntetésre, felfüggesztett börtönre és foglalkozástól eltiltásra ítélte szerdán nem jogerősen a Zalaegerszegi Törvényszék azt a szülészorvost, aki a magánpraxisában kezelt betegeit a kórházban is pénzért látta el asszisztensével. A törvényszék december 15-én tartott előkészítő ülésen tárgyalta a két vádlott ügyét. Az orvos elleni vád szerint a férfi 2021-ben a magánpraxisába tartozó páciensei egy részét a munkahelyére, a Zala vármegyei kórház ultrahangos vizsgálóhelyiségébe rendelte be és ott látta el pénzért.

Az orvos rendszerint a saját munkaidejére, illetve ügyeleti idejére kérette be a betegeket a korszerű eszközökkel felszerelt kórházi rendelőbe. A páciensekkel való telefonos egyeztetésben részt vett az orvos magánrendelésein asszisztensi feladatokat ellátó másodrendű vádlott, aki a kórházi vizsgálatoknál is jelen volt úgy, hogy semmilyen jogviszonyban nem állt az egészségügyi intézménnyel.

Az orvos a kórházban végzett vizsgálatokért pénzt kért és fogadott el, alkalmanként jellemzően 15 ezer forintot.

A pénzkezelésben esetenként az asszisztens is közreműködött, a befolyt összegekből fizetett neki is az orvos. A vádirat 37 esetet sorol fel, amelynek során több mint 1,4 millió forintot vettek át, de hat alkalommal nem volt megállapítható a pontos nagyságrend. Akadt páciens, aki több alkalommal is fizetett, egy nő pedig 80 ezer forintot adott az orvosnak szülés után.

Az öt nappal korábban tartott előkészítő ülésen mindkét vádlott megjelent, de nem tettek vallomást, bűnösségüket azonban beismerték, illetve lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. Az elnapolás miatt végül szerdán kihirdetett ítélet szerint az orvost 37 rendbeli, önálló intézkedésre jogosult személy által üzletszerűen – ebből 27 esetben folytatólagosan – elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt marasztalták el.

A törvényszék az orvosra két év, végrehajtásában öt évre felfüggesztett börtönt és tízmillió forint pénzbüntetést szabott ki,

továbbá öt évre eltiltotta az orvosi foglalkozás gyakorlásától, valamint 1 millió 450 ezer forint vagyonelkobzást is elrendelt ellene. Az asszisztenst bűnsegédként egy év, de két esztendőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Az ítélet nem jogerős, mert ellene az orvos és védője fellebbezett, az asszisztens pedig tudomásul vette ugyan, azonban az ügyész mindkettőjük esetében fellebbezést jelentett be.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

A nyitókép illusztráció. Fotó: PAULINE PAUGET / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap_Bender
2023. december 20. 21:19 Szerkesztve
A rendőröknek a cigány betörőket, rablókat, gyilkosokat kell üldözni, nem az orvosokat. Valamelyik eszement barom kitalálta ezt a "hálapénzmentes világot". Csakhogy a jelek szerint ez nem működik. Az orvosok elvárják, a betegek megfizetik a hálapénznek nevezett borravalót. A hülyék meg lebuknak vagy orvostársaik lebuktatják konkurenciájukat. Nehogy már ne tudja megoldani egy orvos és betege a pénz átadását-átvételét teljes titokban. Nincs ennek az országnak olyan rendőre, aki ezt ki tudná szagolni, ha én úgy akarom. Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy például lázár és a többiek vajon, hogy vannak ezzel a orvosnál? Aztán leesik a tantusz, az ő orvosaiknak az állam adja a jattot, fizetésként. Őket meggyógyítják, aki viszont nem ad pénzt, az meg is hal. Fetrenghet saját szarában-hugyában. Bizony elvtársak, ez a valóság! És mi a pintér féle megoldás? A kórházi igazgatók leváltása. Veszteséges a kórház, mehet a levesbe az igazgató. No de miért veszteséges? Mert nem kap elegendő pénzt!
Hekimeki
2023. december 20. 20:52
Orvosi diplomát azonnal bevonni örökre ❗❗❗❗❗
Kormánypárti2
2023. december 20. 20:25
Biztos sokaknak nem fog tetszeni, de megkérdezem, hogy egyeseknek soha semmi nem elég? Szerintem megérdemlik a büntetésüket, sőt, ezek olyan vétségek amiért én sokkal keményebb büntetéseket osztogatnék, hiszen a kiszolgáltatott emberel szemben élnek vissza. Ezek a koldusnak odavetett pénzt is lenyúlnák.
Hyazinth
2023. december 20. 20:10
Hogy micsoda? Hálapénz? Nooormáááliiis? Hát a pénz nem hál, kérem. Nincsen rá szüksége a pénznek, hogy háljon. Nem csinál semmit egész nap. Adogatják ide-oda kézről kézre a pénzt, meg utalgatják ide s tova, de inkább tova. Se kezét, se lábát nem mozdítja, ugye? Nem? Nem? De! Mán megint igazam van. Hát nem tud elfáradni a pénz, akkor meg minek háljon? A Margitot megértem, hogy hál néha, mert takarítja a lakást. Felőlem hálhat, csak ne velem tenné. Mindig kidörzsöli a szakállával a fülem cimpáját. Bezzeg a Kancácska kisasszonyka sokkal kellemesebben hál, csak ritkán velem. Besenyő F. P. A. Sz. T. István aki vagyok, azaz Besenyő Fizetőeszközök Pihenését Abszolút Szükségtelennek Tartó István kijelentem Önöknek, hogy ez hülyeség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!