Nagyon nehéz nem eutanáziapártinak lenni, amikor évek óta szenvedő, fejtől lebénult emberekről van szó

2023. december 01. 18:17

Ilyenkor nem fogalmazódik meg a kérdés az orvosokban, hogy hol a határ.

2023. december 01. 18:17
null
Martin Ethelwolf
Martin Ethelwolf
Facebook

„Nagyon nehéz nem eutanáziapártinak lenni, amikor évek óta szenvedő, fejtől lebénult emberekről van szó, vagy elviselhetetlen fájdalmaktól szenvedő (s lehetőleg idős) végstádiumos rákbetegekről.

Ilyenkor a pap is elhallgat, ha nem akar a középkorból ittmaradt kegyetlen vallási fanatikus színében feltűnni.

Hiszen ilyenkor sose a 17 éves, testileg egészséges holland lány esete kerül elő, csakis a végstádiumos (lehetőleg öreg) rákos és a fejtől lebénult halálos betegeké.

Ilyenkor nem fogalmazódik meg a kérdés az orvosokban, hogy hol a határ, ahogyan az se, hogy ha mindenhol van műhiba, itt miért ne lenne.

Ilyenkor nem gondolhatunk bele, hogy miért kellene külső segítség egy cselekvőképes öngyilkosnak, ahogyan abba se, hogy egy orvost rákényszerítene a törvény az irgalom nevében olyasmire, amire talán az nem lenne hajlandó.

Ilyenkor fel se merül a jogászban, hogy lehetnek visszaélések a kegyes halállal. A szociológusban sem, hogy vajon az eutanázia elterjedése korrelál-e a társadalom elöregedésével.

Ilyenkor nem kerül elő a kérdés, hogy ki dönthet annak a sorsa felől, aki nem tud a saját sorsa felől dönteni, mint az a csecsemő, akit a szülei nem akartak lekapcsolni a gépről, fogadta volna a Vatikán, s emiatt még olasz állampolgárságot is kapott, de a brit orvosok úgy döntöttek, hogy olyan fájdalmai vannak, amiért is kegyesebb dolog őt kiiktatni.

Ilyenkor senki nem mer arra utalni, hogy 1939-ben az Aktion T4 a súlyos, gyógyíthatatlan betegségre, a nyomorultak szenvedésére hivatkozott, amikor felhatalmazta az orvosokat a kegyes halál kiosztására.

Ilyenkor nem jut eszünkbe, hogy ha a kegyes halál a kultúránk megszokott, szerves részévé válik, pontosabban: kialakul a maga saját kultúrája, mik is lehetnek a hosszabb távú következmények. Talán divat lesz és üzlet. Kanadában már az orvos ajánlja az eutanáziát, amit reklámoznak is az erre szakosodott vállalkozók.

És ilyenkor fel se merül, hogy a pszichopata megtalálhatja a maga legitim hivatását, mert szeret istent játszani.

Ilyenkor nem merül fel a filozófusok fejében, hogy a kereszténység előtti pogány antik, viking, azték stb. erkölcs térhet vissza, mely egyúttal a felvilágosodás alapjainak megkérdőjelezésével szokott együttjárni.

Mert az egész kérdés csakis és kizárólag a fejtől lefelé megbénult és a végstádiumos (s lehetőleg öreg) rákbetegekkel szembeni irgalomról és annak hiányáról szól.”

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Ficsor Márton/Mandiner

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. január 07. 12:33 Szerkesztve
Itt most olyan emberekről van szó, akiknek olyan betegsége van, amivel csak vegetál vagy olyan fájdalmak között él , hogy számára elviselhetetlen. Lehetőség: Dönthet így is úgy is. Miért keveritek a dolgokat? Van ilyen köztetek? Tudjátok milyen nap mint nap nézni vagy átélni? Majd amikor megtapasztaljátok, akkor okoskodjatok. Döntési lehetőség..nem kényszer. Humánus. Mit tennétek ha holnap lebénulnátok nyaktól lefelé, és csak az agyatok működne? Még a segged se tudod kitörölni, akkor eszel, amikor a szádba adják, még a fejedet se tudod megvakarni, ha nincs ott valaki, akinek a terhére leszel amíg élsz. Nagyon könnyű ítélkezni amíg nem vagy ebben benne.
nyugalom
2023. december 20. 20:29
Hóhér, hivatásos legyen?
Kétes
2023. december 13. 20:53
Ez a Martin Etelwolf nicknevű ember eltakarja a szemét és az arcát. Szégyelli? A lekét nem takarja el, mert lelketlen! Nem mellesleg epignóm!
catalina11
2023. december 04. 07:02
Nagyon nehéz nem eutanáziapártinak lenni, amikor évek óta szenvedő, fejtől lebénult emberekről van szó" lehet eutanázia pártot alapítani....minden héten kivégeznek egy tagot..kegyesen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!