A korszerű eszközökkel nincs bajom, így nem fogom magamat begyepesedett régimódinak vagy „boomernek” érezni

2024. január 21. 07:16

Az alkotásra, a „semmiből” teremtésre képesnek, vagyis embernek viszont annál inkább.

2024. január 21. 07:16
Nomophobia
Lipták Tamás
Lipták Tamás
Telegram

„Applikációk, számítógépes programok segítenek bennünket abban, hogy az elkészíteni kívánt mű még szebb, még pontosabb, még inkább kifejezőbb legyen. A korszerűséggel, a modern eszközökkel tehát azt gondolom, hogy semmi baj nincsen. Legalábbis mindaddig, ameddig ezek pusztán eszközök a kezünkbe ahhoz, hogy a külvilág felé láthatóvá tegyük azt, ami megfogalmazódik bennünk és tehetségünk alapján képesek vagyunk megalkotni. Ezt a kétségkívül szubjektívnek tűnő határt lépi át szerintem a mesterséges intelligencia használata.

A Csermely hónapokon át készült. Sőt, bizonyos szempontból hosszú évek folyamatos tanulásának, elvégzett munkájának, beletett energiájának az eredménye. Ma pedig, ha nagyon szeretném, a mesterséges intelligenciával néhány óra alatt megírható lenne, minimális utómunkát igényelve. Akár futószalagon gyárthatnám a könyveket. A mesterséges intelligencia használata tehát úgy érzem és gondolom, átlépi azt a képzeletbeli vonalat, ami elválasztja a korszerű és modern eszközök használatát a moderntől, mint mentalitástól. Attól a hanyatló emberiségre jellemző hozzáállástól, amely szerint már nem kell tehetségesnek lenni, nem kell semmibe munkát, akár felfelé törekvést tenni. Na és persze nem kell más-más területen kimagaslónak lenni, amikor lehetünk mindenben egyszerre jók. Látszólag persze. 

Hiszen elég pusztán néhány kulcsszót megadni, a többit – vagyis a munkát, a tanulást, az áldozathozatalt – pedig elvégzi helyettünk a számítógép és az algoritmus. Ez a látszat pedig azt hiteti el velünk, hogy olyat is létre tudunk hozni, amire egyébként valójában még mindig nem vagyunk képesek. Semmilyen szinten. A mesterséges intelligenciával készült „alkotás” kiiktatja a tehetséget, kiitatja a gondolatiságot és a sajátos stílust, véglegesen egy szánalmas tömegtermékké silányítva azt, amit művészetnek lehet nevezni.

Az alkotás az utánozhatatlan egyén felfelé irányuló törekvésének manifesztációja kell, hogy legyen, a mesterséges intelligencia azonban egyetlen masszává gyúrva lefelé taszít a sötét mélybe. Nem tudok és nem is akarok mást tenni, mint egész egyszerűen elutasítom a használat. A korszerű eszközökkel nincs bajom, így nem fogom magamat begyepesedett régimódinak vagy „boomernek” érezni. Az alkotásra, a »semmiből« teremtésre képesnek, vagyis embernek viszont annál inkább.”

Nyitókép: COLLANGES / IMAGE POINT FR / BSIP via AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
augustus2-0
2024. január 22. 12:33
Persze nem kell ahhoz AI, hogy lélektelen művek szülessenek akár a képzőművészet, akár az irodalom terén. Gondolok pl. a mai amerikai irodalomra, az ún. bestsellerekre. Látszik, hogy az alkotóikat tökéletesen megtanították az írás technikájára - csak éppen semmi mondandójuk nincs.
orokkuruc-2
2024. január 21. 14:18
Szóval, fosadék Lipták tamás! A "boomer" szó mutatja, hogy még azt a nyelvet sem ismered , amin próbálsz megszólalni. Ismerhetnél egy gyönyőrű, kifejező nyelvet. Helyette a rapperek makogását próbálod elfogadottnak mutatni. Egyébként a bummer (legalább az írásmód legyen magyar) eleve olyan szó, mint a a tizenéves (teenager) , tehát egy adott időszak szülötteinek jellemző látásmódjára próbál utalni.
rnapc-os-egregor-exe-humeme-szuveren-3op
2024. január 21. 10:30
Az AI generált festmény, vers, zene etc. legfeljebb esztétizáló, esztétikus, kellemeskedő (vagy épp taszító, démonikus és tökéletlen) hatású lehet és persze semmi igazán új; az igazi művészt és teremtő aktust pedig képtelen is helyettesíteni, mert nem tud valódi mesterműveket létrehozni puszta permutáló szellemmel és logikázással (:mesterséges intelligenciával), azt, amit lélekkel lehetséges megvalósítani az anyagban, amitől emberi lesz.
kbs-real
2024. január 21. 10:30
"Az alkotás az utánozhatatlan egyén felfelé irányuló törekvésének manifesztációja kell, hogy legyen." Én egyetértek, de lássuk be, a mainstream művészet ezt kb. száz éve feladta. Hol van a felfelé törekvés például a Salo-ban? Vagy akár a Dögben?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!