Budapest után az agglomerációt is tovább szívatja Lázár János új terve

2024. január 09. 14:55

Az újabb főváros-vidék kultúharcot a miniszter úgy próbálja visszavezetni a politikai évadba, hogy közben teljesen EU-konform közlekedési átalakítást javasol.

2024. január 09. 14:55
Lázár János
Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor
Mérce

„A Lázár által felvázolt 2024-es fejlesztéseknek van egy még érdekesebb tanulsága is. A fentebb vázolt, újabb főváros-vidék kultúharcot ugyanis a miniszter úgy próbálja visszavezetni a politikai évadba, hogy közben teljesen EU-konform közlekedési átalakítást javasol.

Az általa a Budapest által üzemeltetett tömegközlekedésre is kiterjesztendő országbérlet ugyanis lényegében így hasonló szerepet játszhatna, mint a Németország területén közlekedő, közel összes helyi- és távolsági járatra érvényes Németország-jegy (Deutschlandticket, avagy D-ticket), ezt a hamburgi villamoson ugyanúgy elfogadják, mint a nagysebességű távolsági vonatokon kívül minden távolsági vonalon. A D-ticket alapvetően annak a 2022 nyári tesztrendszernek az utóda, amellyel 9 eurós havi áron lehetett körbevonatozni Németországot, ezzel az uniós klímacélok szerint, a közösségi közlekedésre szoktatva át állampolgárok millióit.

A D-Ticket mostanra már havi 9 euró helyett havi 49 euróba kerül, és a szövetségi kormány, valamint az állami kormányok közötti folytonos huzakodás tárgya, kinek mennyit kell fizetnie a vasúttársaságok részére az olcsó jegyért. A legutóbbi megállapodás az államok és a német szövetségi kormány között 2023. november 7-én született, amikor a Süddeutsche Zeitung szerint is csak a D-ticket árának jelentős emelése után tudták megoldani, hogy az univerzális országbérlet maradhasson.

Azután jött a német alkotmánybíróság karácsonyi meglepetése, amely 2024-re ismét kétségessé tette, hogy maradhat-e a bérlet,

ugyanis a bíróság első döntése szerint a szövetségi kormánynak minden környezetvédelmi többletkiadást – így a Deutschalndticketet is – meg kell vágnia. Így az országbérletből Berlinben is politikai ügy lett: a több megszorítást akaró jobboldal akár az azzal való leszámolásra is rákényszerítheti a zöld-szociáldemokrata-liberális kormányt.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Mandiner / Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
véna
2024. január 10. 09:10
Az agglomerált agyadat szívatja azt te idióta.
tapir32
2024. január 09. 21:11
Aggódunk az USA demokráciájáért! Az USA vezetőinek számos megnyilatkozása nem áll összhangban a közös értékekkel, mint a demokrácia, a szabadságjogok, valamint a jogállamiság. A népek önrendelkezése és szuverenitásának tiszteletben tartása területén az USA jelentős deficitben van! Az USA vezetői haladéktalanul szüntessék meg más államok presszionálását! Az USA vezetői haladéktalanul kezdjenek hozzá az USA demokráciájában fellelhető súlyos hiányosságok felszámolásához! A BLM megmutatta, hogy egy demokráciában hogyan lehet harcolni a rasszizmus ellen. A BLM megmutatta, hogy milyen az a demokrácia ahol így kénytelenek harcolni a rasszizmus ellen. Az USA demokráciája nem követendő, hanem intő példa! Ilyent nem akarunk!
llnnhegyi
2024. január 09. 20:40
Ezt sem az esze miatt alkalmazzák....
cutcopy
2024. január 09. 18:46
Ja és mivel a németek elkrták ezért mi meg se próbáljuk, amúgy örvendetes hogy a nyugatot negatív példaként hozod föl, mint bolsevik őseid.. )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!