Így hazudik Robert Fico merénylőjéről a baloldali média

2024. május 18. 07:20

A merénylő a progresszív szlovák ellenzék narratívájára hivatkozva követte el tettét és 2016 után vált baloldali radikálissá.

2024. május 18. 07:20
null

RTVS / AFP

A Magyar Nemzet arról ír, hogy Robert Fico szlovák kormányfő elleni merényletet után órákon belül elindult a baloldali sajtóban a narratívagyártás. Ennek lényege, hogy a merénylő a szélsőjobboldali-náci világhoz tartozott. Ezzel szemben a merénylő a progresszív szlovák ellenzék narratívájára hivatkozva követte el tettét, a szintén progresszív Caputová támogatója volt 2019 óta, írják: Ukrajna felfegyverzését pártolta, részt vett a szlovák progresszív ellenzék által szervezett több kormányellenes tüntetésen, ahol 

„Éljen Ukrajna!” felkiáltással is tüntetett, 

és azt követően határozta el magát a merénylet mellett, hogy a progresszívok elnökjelöltje, Ivan Korcok alulmaradt az államfőválasztáson. Emlékeztetnek: Robert Fico szlovák miniszterelnököt szerdán többször meglőtte egy 71 éves, lévai illetőségű költő, Juraj Cintula. A baloldali média a merénylet után szinte azonnal azt kezdte sulykolni, hogy az elkövető a szlovákiai szélsőjobboldalhoz köthető, de mára világosan kiderült, hogy ebből egy szó sem igaz, tudjuk meg. 

 

Hangsúlyozzák: a magyar baloldali médiumok a szlovák liberális lapokra kritika nélkül hivatkozva mutatták be Cintulát. 

Például egész egyszerűen nem létezőnek nyilvánítottak egy arra vonatkozó egyértelmű bizonyítékot, hogy Fico merénylője a Momentum testvérpártjának támogatója.

 A szlovákiai Denník N balliberális lap a merénylet után erősen csúsztatva közölte, írják, hogy az elkövető korábban találkozott a Szlovák Honvédők szélsőjobboldali paramilitáris szervezettel. A szintén liberális .týždeň „romaellenes rasszistának” festette le Cintulát, és a Matica Slovenskával, illetve a Szlovák Honvédőkkel hozta őt összefüggésbe. A progresszív Refresher pedig az ĽSNS-t (egy szlovákiai szélsőjobboldali párt) keverte bele a történetbe. Ezeket a magyar baloldali média ugyancsak kritika nélkül átvette, ismétlik meg. Mint kiderült, a fenti utalások igazak, vagy csak félig igazak. 

Cintula valóban találkozott anno a Slovenskí brancival, de nem azért, mert szimpatizált velük, hanem azért, hogy a fegyverek letételére szólítsa fel őket.  

Amit a balliberális sajtó elhallgat, írják, a következő: 

Cintula radikalizálódásának története 2016-tól kezdődik, és nem a szélsőjobb, hanem a progresszív narratívák táplálták meggyőződését 

– erről a Korkep.sk ír. Leszögezik: a 2016 utáni, és nem az az előtti időszak vezetett a szerdai tragikus eseményekhez, 

amit a Denník N, a .týždeň és a többi liberális lap is tud, csak épp kényelmetlen számukra.

Bemutatnak egy kronológiát Cintula radikalizálódásáról:  

– 2016-ban létrehozta a „Mozgalom az Erőszak Ellen” nevű Facebook-oldalt. A szervezet egy párt lett volna, amelynek célja „megvédeni Európát a háborútól és a gyűlölet terjedésétől”. A párt hivatalosan sosem jött létre.   
– 2017-ben Cintula egy nem létező cikkre hivatkozva azt közölte a fent említett Facebook-oldalon, hogy a „szlovákokat nyugtalanítja a szélsőségesség terjedése és erősödése”.   
– 2019-ben ugyanezen az oldalon közzétett egy bejegyzést, melyben azt írta, 

elszomorította az a feleségétől hallott hír, miszerint Donald Trump akkori amerikai elnök egészségi állapota kiváló.

Bohócnak, arrogánsnak nevezte az amerikai elnököt. Cintula bejegyzésében arról értekezett, hogy a globális felmelegedés elleni párizsi szerződés elutasítása nem épp Trump szellemi egészségéről árulkodik. „Egy őrült egészsége nem győzelem, hanem figyelmeztető jelzés” – zárta a posztot.  
– 2019 februárjában ugyanitt közzétette, hogy ő Zuzana Caputovára fog szavazni a tavaszi elnökválasztáson. A második körben Caputová a Smer jelöljtével, Maros Sefcoviccsal szemben győzött. Egy héttel a második kör előtt Cintula közzétette, hogy Caputová „új politikát kínál nekünk. Egy mindenkihez szóló politikát”.   
– 2019 áprilisában azt 

közölte, hogy a fasizmus egy daganat,

 de gyógyítható. Majd arról értekezett, írják, hogy a „militánsok” a „felelősségteljes embereket napsugarasoknak” nevezik. A szlovák slniečkár jelzőt elsősorban a fővárosi liberális-progresszív értelmiségre használják a nem liberális politikusok. 

Cintula konkrétan leírja, hogy egy „rassz, vallás és nemzet nélküli” világról álmodik: „De a demokrácia tigrise csak úgy magától nem fárad el. Az élet és halál hintája (vagy ingája) az értékekért folytatott küzdelemben millió évig fog ingázni. Amíg 

végre eljön a béke és a hosszú, milliárd éves jólét korszaka. Az önmagunk és a világűr rendkívül színes és érdekes felismerésének folyamata. Rasszok, vallások és nemzetek nélkül.

 (…)  A militánsok a felelősségteljes embereket slniečkároknak nevezik. Ez egy jó kifejezés”
 
2022-ben, az orosz–ukrán háború kirobbanása után a következő posztot tette közzé: 

„Milyen szláv testvériség. Csak agresszor és áldozat létezik.”

A 2024-es kormányellenes tüntetéseken Cintula szintén ott volt. A tüntetések zömét az ellenzék szervezte Ivan Korcok államfőjelölt támogatását megalapozandó. És most ezek a tüntetések kerültek kapcsolatba a merénylővel. A Facebookon terjedő fotók tanúsága szerint a 2024. február 7-i, parlament előtti kormányellenes tüntetésen Cintula ott volt. Egy kisebb kormányellenes tüntetésen Alsókorompán szintén megjelent. Mindezek után érthető, írják, hogy a baloldali sajtó kénytelen megvezetni a nyilvánosságot. 

 

Összesen 353 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:29
🍓 ️ ­­É­­­r­­t­é­­­k­­­e­l­­d­­ ­­­a­­­ ­s­z­e­­x­­i­­ ­­­p­u­­n­­c­­i­m­­a­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
Türelem
2024. május 18. 14:13
Munkában a Soros média zsoldosai.....gyilkos banda.
Kekec54
2024. május 18. 12:39
orrban-baszott! Szabbat van, csak te rangatózol, itt ma? A többiek?
2024. május 18. 12:08 Szerkesztve
orrban: Kizárólag balliberális az az elmebeteg réteg, amelyik képes lenne a saját országának védelmét beáldozni. Az az amerikai nagykövet pedig aki ezt az elmebeteg bandát titkos információval látja el, azonnal ki kell rúgni. A titkos információt terjesztő ballibsi újságírókkal együtt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!