Jönnek a viharok, ha ilyen tetője van, érdemes figyelnie

2024. május 01. 17:34

Május 1-től augusztus végéig akár 100 ezret meghaladó számú viharkár is keletkezhet.

2024. május 01. 17:34
null

Nyitókép: MTI/Varga György

 

Május elsejétől egészen augusztus végéig tart az az időszak, amikor leggyakrabban fordulnak elő a heves, igazán nagy viharok itthon – írja a Pénzcentrum

A biztosítócégek által viharidőszaknak nevezett periódusban akár 100 ezret meghaladó számú viharkár is keletkezik az elmúlt évek adatai alapján. A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) 2010 óta monitorozza a viharbejelentések és viharkárok adatait, amiből kiderült, hogy a megnevezett négy hónapban átlagosan több milliárd forintos kárfizetéssel kellett szembenézniük a biztosítóknak. A tavalyi év kiemelkedően súlyos volt: több, mint 110 ezer bejelentés érkezett, ami több, mint 13 milliárd forintos kárfizetést jelentett a cégeknek. 

A viharok szempontjából tehát kijelenthető, hogy kritikus időszak elé nézünk.  

A lap több biztosítót is megkérdezett, hogy melyik házakra jelentik a legnagyobb veszélyt a heves viharok. 

Általánosságban elmondható, hogy a régi, 40 évnél korábbi építésű házak jobban kitettek a nagy viharok pusztításának. Családi házak esetén a szigetelés nélküli pala- vagy cserépfedésben jelentősebbek és gyakoribbak a vihar és a jégverés okozta károk. Lapostetős többszintes lakóépületek (legyenek panel vagy tégla falazatúak) esetén az elöregedett tetőszigetelés, vízelvezetés fokozza a károk mértékét” – állítja az Allianz, amivel a Groupama biztosító szakemberei is egyetértettek. 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kislaci-2
2024. május 01. 20:11
jajjjj fusunk a sivetagba
rasdi1
2024. május 01. 20:07
"...az elöregedett tetőszigetelés, vízelvezetés fokozza a károk mértékét..." Jé, nem is gondoltam volna.
bagira002
2024. május 01. 19:05
Eső nagyon kell , ma fűnyírás volt , paradicsompalántákat kiültettük, sütni való tökmagot elültettük, gyökérmag szépen kikelt sorára látszik.
Aegopolis.
2024. május 01. 19:00
És pontosan mit is érdemes figyelni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!