Az amerikaiak szerint 2065-re a legtöbb munkát automatizálják

2016. március 12. 10:00

A Pew Kutatóközpont felmérése alapján az amerikaiak többsége elfogadja, hogy még az ő életükben a technológia megszünteti az állások nagy részét.

A Pew Kutatóközpont által tavaly júniusban és júliusban megkérdezett 2 ezer személy saját munkáját 50 éven belül viszont nem látja veszélyeztetve.

65 százalékuk szerint robotok és/vagy szoftverek 2065-ig biztosan vagy valószínűleg képesek lesznek majdnem mindent emberi munkát elvégezni.

Teljesen más a helyzet, ha magukról kell prognosztizálni – 80 százalékuk gondolja, hogy a mostani munkájuk fennmarad. 36 egész biztos benne, és csak 6 szerint nem fog létezni. Érdekes módon a 18 és 29 közöttiek is így látják – nem lesz radikális változás (84 százalék). 50 év felettieknél 76 százalék ez a mutató.

A fiatalabbak (18-49 év) az emberi munka robotokkal történő helyettesítésével kapcsolatban is szkeptikusabbak: 35 százalékuk szerint valószínűtlen, hogy bekövetkezne (az 50 felettiek 27 százaléka osztja véleményüket).

A középfokú végzettségűek, magasabb jövedelműek, a kormányzati, nonprofit és az oktatási szektorban dolgozók szintén szkeptikusabbak.

A megkérdezettek mindössze 11 százaléka fél, hogy az automatizálás miatt elveszíti az állását. Másoktól (olcsóbb munkaerő, munkáltató rossz szervezése, új technikák elsajátítása, ipari trendek stb.) sokkal jobban tartanak.

Munkakörönként szintén nagy a szórás: a kékgallérosok a legbizakodóbbak, a fehérgallérosok kevésbé. A fizikai munkát végzők 41, menedzserek, vezetők 23 százaléka szerint munkájuk szinte ugyanabban a formában megmarad. Előbbiek 17 százaléka valamelyest, 11 százaléka nagyon tart állása automatizálásától.

A bejegyzés trackback címe: http://digit.mandiner.hu/trackback/21115