2030: közeleg az ember-gép partnerség új korszaka

2017. július 17. 08:30

A Dell, az IFTF (Institute for the Future) és 20 szakértő az ember-gép kapcsolat jövőjéről készített tanulmányt. Az előrejelzés szerint a szoftverek, a big data és feldolgozó kapacitás fejlődésével életünk, a társadalom és a gépekkel való kapcsolatunk új korszaka kezdődik.

2017. július 17. 08:30

A 2030-at előrejelző tanulmány szerint addigra minden szervezet technológia-alapú lesz, és a jelen vállalatainak már most el kell gondolkozniuk, hogy infrastruktúrájuk és munkaerejük mennyire „jövőbiztos.” A technológia minden eddiginél hatékonyabb lesz és bőségesebb lehetőségeket kínál, segít, hogy túllépjünk emberi korlátainkon. „Digitális vezetőként” fogjuk használni a kiterjesztésünkként értelmezendő, napi tevékenységünk megszervezésében és kivitelezésében közreműködő technológiát. Folyamatosan tanulunk, mert a változások tempója annyira gyors lesz, hogy az új iparágakhoz új képességek kellenek, amelyek nélkül lemaradunk.

A személyre szabott és integrált mesterséges intelligenciák prediktív és automatizált módon segítenek a felhasználónak. Az MI-k és a robotok nem feltétlenül helyettesítik az embert, a munkakeresés viszont teljesen megváltozik. Gépi tanulással az egyéni képességek és kompetenciák visszakereshetők lesznek, a munka pedig elszakad a helytől, feladatsorozattá válik. 2030 munkaköreinek 85 százaléka egyébként ma még nem is létezik. Új ismeretek megszerzésének képessége fontosabb lesz, mint maguk az ismeretek.

A digitális diszrupció annyira átír iparágakat, hogy a vállalatokat fel kell készíteni a jövőre. Globális vállalatok vezetői sem tudják előrejelezni iparáguk következő 5-10 évét… 16 ország döntéshozóinak 52 százaléka mondta el, hogy a digitális technológiák diszruptív változásokat hoztak iparágukban. A vállalatok akár fele is eltűnhet a következő 5 évben.

A társadalmi változások két extrém forgatókönyv közé sorolhatók: a pesszimistában jön a technológiai munkanélküliség, az optimistában minden társadalmi és környezeti bajunkra a technológia a gyógyír. E két véglet helyett azonban célszerűbb, ha az ember-gép kapcsolatokat fejlesztjük.

Ha így teszünk, 2030-ra a valódi ember-technológia partnerség alakul ki, és jobban kihasználjuk a gépek sebességét, hatékonyságát, az automatizációt.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik