Törvény és filozófia

2019. november 05. 22:03

Amit ma filozófiának neveznek, az valójában szembemegy a bölcsesség szeretetének első parancsával.

2019. november 05. 22:03
Lánczi András
Lánczi András

Amikor Heidegger kijelentette, hogy a filozófiára többé nem lesz szükség, akkor a modernség legfőbb tendenciájára utalt: a modern tudomány, amely a vallás helyét vette át, végső soron technológiai rutinba torkollik, hogy minden kiszámíthatóvá váljon. A modern filozófia betagozódott a tudásiparba, elvesztette eredeti hivatását, és már régen nem a bölcsesség szeretete, ahogy a neve ezt elvileg kifejezi.

Régen az egész megértésének az igényét fejezte ki a filozófia, függetlenül attól, hogy miről volt szó: az égről, a bor hatásáról vagy éppen a fejedelem hatalomgyakorlásáról. Később, a modernségben a filozófia relativizálódott, egyre inkább ismeretelméleti kérdésekre összpontosított, megfeledkezve a létről, azaz az első kérdésekről. Hiába ragaszkodott volna az egész megértéséhez, belesodródott a tudományos tudás, a logikai tudás és a technokrata tudás örvényébe. Akkor mi a filozófia ma, amely az európai élet meghatározó eleme?

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!