Arisztokratikus kommunizmus

2020. március 19. 02:34

Az internetes kultúra az egyenlőségre hivatkozva összemossa az amatőrt a kiválóval, a digitális forradalom utópizmusának legközelebbi rokona így Marx kommunista ideológiája, pedig a valódi haszonélvezők köre ezúttal is szűk marad – állítja a web hőskorának egy meghasonlott tanúja.

2020. március 19. 02:34
null
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

Az internetet, ahogyan ma ismerjük, 1983 januárjában „kapcsolták be”, hogy létezésének első évtizedében szinte kizárólag az akadémiai világ hasznosítsa. A mindennapi felhasználót segítő első keresőprogram, a Mosaic 1993-ban jelent meg. A két időpont közötti átmeneti korszak elegendő volt arra, hogy könyvtárnyi utópia szülessen a világháló mindent megváltoztató, a jövő összes meghatározó kihívására egyszerre megoldást nyújtó szerepéről. Az internet felszabadít, tájékoztat és megerősít – hangzott a technológia domináns narratívája. Azóta eltelt újabb három évtized, s ma már tudjuk, hogy az internet önmagában nem válasz, sőt jelentőségének növekedésével inkább szaporodtak a kérdések.

Az észak-londoni születésű Andrew Keen közeli tanúja, tevékeny részese volt a web hőskorának. A kilencvenes években saját startup vállalkozást épített a Szilícium-völgyben, befektetői között tudva az Intel és az SAP nagyvállalatokat. Az évek múlásával az internetkultúra dühös és kérlelhetetlen kritikusává s emiatt maga is kritikák céltáblájává vált. Szerzőnk érdeklődésének középpontjában a soha nem látott mértékű tőkekoncentráció áll, amelynek következményeként az internetes monopóliumok alapítói és befektetői pénzben és mozgástérben beláthatatlan távolságra kerültek a közép­osztálytól. Keen szerint „bár az internet a decentralizációt és a hierarchiák lebontását ígérte, a valóságban egy kevesekhez kötődő, szabályozhatatlan és határok nélküli hatalom kialakulásához vezetett”. Ezzel szorosan összefügg a következő probléma, az internetalapú óriáscégek eleinte még ünnepelt „diszruptív” természetének következményei – mindenekelőtt az, hogy a rekordszintű jövedelmezőség mellett rekordalacsony számú munkaerővel operáló mamutok munkájukat és hivatásukat vesztett tömegeket, összezavarodott közösségeket hagynak maguk után szerte az egykori ipari centrumokban.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!