Erkölcsi szépségverseny és személyes forradalom

2021. május 26. 12:57

2021. május 26. 12:57
Koltay András

Philip Roth regényei mindig is küzdelemre késztettek. A közelmúlt egyik legünnepeltebb szerzője, a nagy amerikai íróként számontartott, 2018-ban elhunyt Roth könyvei zavarba ejtően mesélnek a férfiszexualitásról, Amerikáról és leginkább arról, hogy milyen zsidónak lenni Amerikában.

John Updike, Saul Bellow vagy manapság Jonathan Franzen, Paul Auster, Thomas Pynchon: a kortárs amerikai írókat irodalmi értéküktől függetlenül ismerni kell, ha meg akarjuk érteni Amerikát és így a világot körülöttünk. Mindazonáltal Roth áprilisban megjelent vaskos, Blake Bailey által írt életrajzát érdeklődésem ellenére sem terveztem beszerezni. A könyv megjelenése utáni hetekben robbant a hír, hogy szerzőjét többen zaklatással, illetve nemi erőszakkal vádolták meg. Ezt követően a W. W. Norton kiadó elállt a kötet további forgalmazásától, az első ötvenezer példány után nem nyomtatja ki többé, 
a kapcsolatot pedig megszakította a szerzővel.

A kiadó a vádakat megalapozottnak fogadta el, amire lehettek ugyan jó okai, mindenesetre a statáriális eljárás felvet aggasztó kérdéseket. Nem a cancel culture újabb epizódját látjuk, a kiadó nem kívánta kiradírozni a könyvet a nyilvánosságból: európai kiadója nem is szüntette be a forgalmazást, és az amerikai is hozzájárult ahhoz, hogy máshol megjelenjen. A W. W. Norton a morális versenyben akart jól szerepelni és imázsát erősíteni azzal, hogy fellép saját szerzőjével szemben, aki talán súlyos bűnt követett el – bár ennek megítélésére elsősorban a bíróságokat tartjuk. Ez a morális verseny egy időre egy könyv eltüntetését eredményezte a nyilvánosságból, és ez rémületes fejlemény. A brutális fellépés pedig nehezen megválaszolható kérdéseket vet fel. Valóban a szerző emberi minősége határozza meg azt, hogy mi juthat el a nyilvánossághoz? Az ünnepelt író életrajza sem menekülhet, ha a szerzője gazságot követett el? Roth (emléke) szenvedjen Bailey tettei miatt? A kötet újabb kiadói, amelyek nem viseltetnek hasonló skrupulusokkal, szintén erkölcsi megbélyegzés tárgyai lesznek majd?

Valóban a szerző emberi minősége határozza meg azt, hogy mi juthat el a nyilvánossághoz?”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!