Tíz évig se bírják a CD-k?

2010. május 31. 13:34

A francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ (CNRS) vizsgálatai alapján a 12 centiméter átmérőjű csillogó korongok élettartama korántsem olyan hosszú, mint azt sokan gondolták - írja a Népszabadság.

2010. május 31. 13:34

A CD-lemezek forradalmi újításnak minősültek, mert az adatok kiolvasását végző lézersugarak nem károsítják a korongok felületét. A CD-lemezeknek azonban az idővel romlik az adattároló képessége. A CNRS kutatói a lemezek természetes öregedését hő, víz, pára és fény segítségével mesterségesen gyorsították, és azt találták, hogy még az azonos márkák között is lényeges különbségek lehetnek.

A jelenleg elterjedt digitális tárolási formátumok élettartamára még a gyártók sem mernek pontos adatokat közölni. Annyit mondanak, hogy 5-10 év a garantált, de talán 15 évig sem kell aggódniuk.

Mi lesz a féltve őrzött értékes adatokkal húsz év múlva? Szakértők szerint a legjobb megoldás az éberség. A fontos információkat érdemes 2-3 évente új lemezre írni. Az új lemezek jobb minősége miatt 5-6 év múlva kell csak ismét másolni. Az adatok akkor lesznek a legnagyobb biztonságban, ha egy biztonságosnak vélt archívum helyett több helyen, és legalább két különböző adathordozóra, például merevlemezre és nem újraírható CD-, DVD-lemezre másolva tárolják azokat.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
iMan
2010. június 01. 18:05
A jövő a flashmeghajtóké.
marcabru
2010. május 31. 19:41
Ébresztő. (ÁFÁ-t, árrést, szerzőijog-matricát levonva) 20-30 forintért NEM lehet tartós adattárolási megoldást gyártani. Itt a hosszú élettartamot feláldozták a rövidtávú piaci érdekeknek. Ha cédére égeted a családi fényképeket, akkor 1) két példányban égesd fel őket, különböző márkájú cédére 2) tárold merevlemezen is 3) a két cédét és a merevlemezt különböző helyeken tárold, így ha az egyiket tűz, nedvesség, hő, kémiai hatás éri, még megmarad a többi. 4) ne felejtsd el három-ötévente új hordozóra írni. Sajna ez van. A vinyl hangokra, a diafilm képekre és a super 8 mozgóképre szinte elpusztíthatatlan módszert adott, legfeljebb a minősége romlott, de teljesen olvashatatlanná csak nehezen lehetett őket tenni. Egy dvd-lemezen tárolt ezernyi fénykép pár órányi erős napsütéssel megsemmisíthető.
Senior
2010. május 31. 16:31
Van úgy 500 bakelitem, némelyek tartalma digit. változatban is. Az összehasonlítás megalázó az analóg javára. A digitális hangrögzítés érdekében elkövetett kétszeres konvertálás egyszerűen elveszi a zene dinamikáját. Még az autómban is kazettás lejátszó van.
shighhopes
2010. május 31. 16:19
Ez már elég régóta tudható; aki kicsit is nagyobb mennyiségben pörkölt az pár év után tuti belefutott pár, a polcon magától megpurcant lemezbe. A DVD-k terén még rosszabb a helyzet. Mondjuk a terás vinyók korában az optikai tárolás lassan totál anakronizmus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!