Neked a családfád?

2012. november 17. 09:35

A FamilySearch-csel megtudunk valamit azokról a hétköznapi emberekről, akiknek létezésünket köszönhetjük. Megismerhetjük saját gyökereinket a világban.

2012. november 17. 09:35
Rajcsányi Gellért

Minden, egy kicsit is tudatossággal élő ember számára eljön valamikor az idő, amikor elkezd saját gyökerei iránt érdeklődni. Van, aki már gyerekkorában is késztetést érez erre, másnak a felnőtté válás éveiben lesz ez érdekes, míg megint mások csak idősebb korukban, esetleg a nyugdíj éveiben kezdik el firtatni, honnan is jöttek. Van, aki olyan szerencsés, hogy családja át tudja neki adni ezt a tudást, másoknak saját munkával kell kikutatnia a felmenőit. A plébániák, önkormányzatok és levéltárak rengeteg időt felemésztő, sokszor eredménytelenül maradó bejárása mellett azonban ma már néha az ölünkbe hullanak az információk.

Ilyen a FamilySearch honlapja is. A nem mások, mint a mormonok által fenntartott, amerikai központú családfakutató oldal 1999-ben jött létre, saját bevallásuk szerint több mint egymilliárd nevet tartalmaz az adatbázisuk, és naponta több tízezren látogatják oldalaikat. Nem annyira meglepő, hogy a fiatal Egyesült Államokat illetően részletes, alapos adatokkal tudnak szolgálni; de döbbenetes, hogy eljutottak több évszázados magyar anyakönyvi adatokhoz, feldolgozva és saját rendszerükben bemutatva azokat. A szervezet bemutatkozásában olvasható, hogy száz különböző országban dolgoztak fel digitálisan vagy mikrofilmen anyakönyvi kivonatokat, és ma is 4600 különböző családfakutató szervezettel működnek együtt a világ körül.

A valódi történetet azonban nem maga a FamilySearch roppant vállalkozása, hanem az adatbázisból összerakható családfák százezrei, milliói jelentik. A minimáladatokból életek, sorsok, egymást követő nemzedékek útjai, kitérői – vagy zsákutcái – állnak össze. Persze, csak ha képesek vagyunk a meglévő adatokból összerakni a családfánkat. Nem tudjuk, mennyire teljes körűek a FamilySearch-ön elérhető magyarországi adatok; meddig terjednek térben és időben a magyar múltba; hol vannak az eredeti adatbázisokban vagy azokhoz képest a portál adatai között hiányosságok. Ki tudja, mennyire pontosak a magyar nevek átvételei, hol hiányzik egy-egy betű, ékezet a technológiai vagy adatbázis-kezelői hibák miatt. De talán ezzel lesz még izgalmasabb a kutatás. Még ha az ember tud is valamit a saját családja múltjáról, akkor is meglepődik, amikor megtalálja a saját nagyszülőjét avagy dédszülőjét a személytelen adatok milliói között.

Én is így jártam: két dédszülőm családjának ritka nevei miatt hamar rátaláltam az immár családi sztorikból is kikopott, messzi őseim világára, akikről eddig nem tudtunk semmit. Csak úgy ömlöttek rám a Riedlmayerek, Konighofferek, Breintpergerek, Rieningerek és Karlbergerek a dunántúli dombok közül; vagy még távolabbról, még régebbről, a Rajna völgyéből, Speyer és Mainz vidékéről. Csak nevek és keresztelési dátumok, helyszínek Hockenheimtől a vasi és zalai falvakon át a székesfehérvári székesegyházig, semmi más – és mégis mekkora láthatár nyílik meg az ember előtt.

Minden más adat elveszett, minden mást elfelejtettünk róluk. Ahogy ránk se fognak már emlékezni a százötven-kétszázötven évvel ezután élő utódaink. Az élet megállíthatatlan folyama ez, de néhány kavicsot most kiemelhetünk belőle. Newton óriások hátán állt – nekünk az is elég, ha megtudunk valamit azokról a hétköznapi emberekről, akiknek létezésünket köszönhetjük. Megismerhetjük saját elkallódott, de az ismeretlenség homályában is létező gyökereinket a világban.

Indulhat a keresés játéka. Ki kit talál meg a családfáján?

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya tizedes
2012. november 17. 22:20
Hej Béla, most, hej Kadosa, Kemény tánc lesz ez a tusa! Barna hajú szép hunfiak, Mi haszna még a gyors nyilak! Bár tőlük a nap elborul, Tárnokvölgye bealkonyul: Zászlótokon lecsüngve áll, Nem repdes a turulmadár
kulakman
2012. november 17. 22:11
Hét generációt ismerek , sajnos onnan hátrafelé latinul van a görögkatolikus anyakönyv, de majd megoldom valahogy , és igen ahogy sokan írták biza egyszerű emberek leszármazottai vagyunk, de jó ez így is!!!
kaktuszvirág
2012. november 17. 16:27
Az én családfámat 1848 ig tudom követni Apai ágon. Anyai ágon 1867 ig tudom követni.Mint kiderült mindenki kétkezi munkás,vagy kistisztviselő volt.Kivétel apám aki Ösztöndíjjal bekerült a Ludovika Akadémiára és 1937 ben Hivatásos katonatiszt lett.Még egy kivétel akadt,apám húga Mint Margitos rendi apáca biológia földrajz szakon Középiskolai diplomát szerzett 1941 ben.
Nem.Te.hanem.én.vagyok.a.nép
2012. november 17. 15:25
Világ legjobb cikkje, nem? Megér 500 like-ot, vagy talán 5.000-et? Egy kicsit begörcsölt a mutatóújjam, talán később káp még egy pár százat. A fizetett balzsib bérgyűlölködőknek van automata billentyűzetjük, nálam ez ingyenes kézimunka. ... Csak szerettem volna felhívni a figyelmet arra, hogy a hozzászólások a Mandineren végtelenül manipuláltak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!