Halmozottan veszélyeztetett dohányosok

2014. június 09. 17:06

Dohányzó embertársainktól számtalanszor hallhattuk már, ha szenvedélyük káros következményeiről esett szó: ugyan, ez és ez a rokonom, ismerősöm egész életében dohányzott, mégis 90 évig élt, miért pont én lennék beteg tőle?

2014. június 09. 17:06

 Most nem elemzem a vélemények struccpolitika jellegét, elvégre valóban nem üt el mindenkit az autó, aki a hatsávos sztrádán gyalog rohangál keresztben. De még számukra is megfontolandó lehet egy friss, nagy keresztmetszetű brit kutatás eredménye, melyről az MTI adott hírt.

Ebben a vizsgálatban 27 000 ember génjeit elemezték, s arra az eredményre jutottak, hogy ha valakinél megtalálható a BRCA2 génmutáció, (amely a mellrák kockázatát
bizonyítottan növeli) akkor csaknem kétszeresére nő a tüdőrák kialakulásának esélye is.
 
A kutatók egészséges és tüdőrákos emberek génjeit vetették össze. A dohányosoknál negyvenszer nagyobb eséllyel alakult ki tüdőrák, ám a BRCA2 gént is hordozóknál a kockázat majdnem nyolcvanszorosra nőtt."- derült ki az elemzésből, melyről először a BBC számolt be a Nature tanulmánya alapján.- „A génmutációval élő és dohányzó emberek negyedénél ki fog alakulni a tüdőrák - mondta a kutatócsoport. -Van a népességnek egy csoportja, amelynek tagjai igen jelentős kockázattal élnek. A legfontosabb visszaszorítani a dohányzást, hiszen ez a tüdőrákon kívül más betegségekben is szerepet játszik. A BRCA gén mutációi megakadályozzák, hogy a DNS hatékonyan javítsa ki magát. A dohányzással olyan óriási mértékű a DNS-károsodás, hogy gondot jelent a DNS-javítás bármilyen csökkenése - mondta Richard Houlston, a londoni Rákkutató Intézet munkatársa, a kutatás egyik résztvevője."  
 
Vagyis, amennyiben dohányosként a családukban már eőfordult mellrákos megbetegedés, vagy netán készítettünk géntérképet, s hordozói vagyunk az említett mutációnak, drámai mértékben megnövekedett a tüdőrák kockázata esetünkben. A cikk elején felhasznált képpel élve olyanok vagyunk, mint akik csúcsforgalomban szaladgálnak keresztül-kasul a hatsávos úton, azt remélve, hogy éppen minket nem gázol el senki.    
 
Forrás: MTI

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!