Menekülttábort ostromolt a német szélsőjobb

2015. augusztus 23. 11:29

Péntek éjjelt követően szombaton ismét zavargás történt a szászországi Heidenauban berendezendő menekülttábornál, német szélsőségesek másodjára dobálták meg sörösüvegekkel és petárdákkal a rendőröket. A német belügyminiszter azt tanácsolja a gyűlölködőknek, képzeljék magukat a menekültek helyébe akár csak egy pillanat erejéig.

2015. augusztus 23. 11:29

Szombat éjjel ismét zavargás tört ki a németországi Drezda mellett egy menedékkérőket befogadó állomásnál, ahol szélsőjobboldali tüntetők már előző éjszaka is összecsaptak a rendőrökkel. A Szászország tartományi fővárosa mellett fekvő Heidenauban szélsőjobboldali tüntetők sörösüvegekkel, petárdákkal dobálták meg a rendőröket. A demonstrálók nyilvánvalóan megszervezett és igen súlyos támadást indítottak — idézte a rendőrség szóvivőjét vasárnap reggeli összefoglalójában a Spiegel Online.

Aktivizálja magát a szélsőjobboldali NPD

A helyszínen hasonló jelenetek zajlottak le, mint előző éjjel, mondta a szóvivő. Az őrizetbe vett személyek és összecsapás sérültjeinek száma egyelőre nem ismert. A zavargás egy évek óta üresen álló barkácsáruháznál történt, ahol 600 menedékkérőnek rendeznek be szállást. Az intézmény megnyitása ellen pénteken demonstrációt tartottak a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) felhívására.

A tüntetés után több száz ember barikádot emelt az épülethez vezető úton, és kövekkel, üvegpalackokkal, petárdákkal dobálta meg a rendőröket. A szombatra virradó éjjel történt összecsapásban 31 rendőr sebesült meg. A menedékkérők első csoportjait rendőri biztosítás mellett helyezték el a szálláson. A német igazságügyi miniszter és a belügyminiszter elítélte az erőszakot. Németországban a zéró tolerancia elve érvényesül az idegenellenességgel és a rasszizmussal szemben, szögezte le szombati közleményében Heiko Maas igazságügyi miniszter. Soha nem szabad megengednünk, hogy országunkban fenyegessenek vagy megtámadjanak embereket, tette hozzá.

A belügyminiszter tanácsai a gyűlölködők számára

Thomas de Maiziere belügyminiszter a ZDF országos közszolgálati televíziónak azt mondta, hogy minden menedékkérőt vagy menekültet megillet a megfelelő elhelyezés és a méltányos eljárás joga, függetlenül attól, hogy később maradhatnak-e nálunk, és aki ebben akadályozza a hatóságokat, az kiírja magát a demokraták közmegegyezéséből.

A belügyminiszter a Bild am Sonntag című vasárnapi lapban megjelent interjúban azt is elmondta, hogy Németországban óriási segítőkészséggel fogadják a menedékkérőket, de a velük szembeni gyűlölet és erőszak is erősödik. Ez nem méltó országunkhoz, és a hatóságok a jogállam teljes szigorával lépnek fel az ilyen cselekmények, jelenségek ellen, hangsúlyozta Thomas de Maiziere. Megjegyezte: a gyűlölködőknek nem ártana akár csak egy pillanatra is beleképzelniük magukat a menekültek helyzetébe.

Szászországban az idén július végéig 14 500 menedékkérőt helyzetek el, ami csaknem háromszoros növekedés az egy évvel korábbi 4900-hoz képest. Csak júliusban 4000 menedékkérő érkezett a tartományba, és az utóbbi időszakban naponta két-háromszázan érkeznek. A szövetségi kormány előrejelzése szerint a 16 tartományt együttvéve az idén elérheti a 800 ezret a menedékkérők száma, a tavalyi 202 ezer után.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Qsza
2015. augusztus 23. 20:30
nyolcszázezer, azaz 800.000 bevándorló, az német népesség 1%-a egyetlen év alatt. És a belügyminiszter az ún. "szélsőjobb" ellen vezényli a rendőrséget? Akkor a németeknek, és egész Európának annyi. Tíz-tizenöt év múlva káosz és polgárháború, húsz-huszonöt év múlva iszlám lesz az államvallás és harminc-harmincöt év elteltével lezárul a népességcsere.
hakos
2015. augusztus 23. 15:08
"A német belügyminiszter azt tanácsolja a gyűlölködőknek, képzeljék magukat a menekültek helyébe akár csak egy pillanat erejéig." Most ez komoly. A német belügyminiszter ezen a szinten mozog?:)))))) Ha rosszat kívánnék a németeknek, akkor most azt javasolnám a magyar kormánynak, hogy a kerítésépítés helyett inkább 24 órán át folyamatosan közlekedő buszokat indítson Németország felé déli határtól. Mindenféle regisztráció nélkül szállítsunk nekik párszázezer un. menekültet. Hadd legyen alkalmuk beleélni magukat a helyzetükbe..:)) Pénzügyileg még jól is járnánk, a szerb határtól az osztrák határig elszállítani egy menekültet olcsóbb lenne, mint napokig ellátni és így még közegészségügyi veszélyt sem jelentenének.
Spiler
2015. augusztus 23. 14:56
A helyünkben védeném a hazám az otthonom és a családom. Ezek meg itt ajvékolnak az iPhone-val a kezükben és követelik hogy nekik ingyen legyen minden. És meg is kapnak ingyen mindent, a magyar hajléktalan nem kaphatott a kajájukból, aminek a felét egyébként is szétdobálják a tereken.
kukagyerek
2015. augusztus 23. 14:07
Ez a mocskos, megfelelési kényszertől bűzlő eu-s politika, a vízfejű bürokraták és helytartók vesztét fogja okozni hamarosan. Ha egyszer elkezd dőlni a dominó....!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!