Békés Márton a CPAC-en: Ez a normalitás forradalma, amely a jelek szerint igen jól teljesít

2022. május 20. 14:17

A forradalom és a hagyomány nem ellenségek, Orbán csendes forradalmat visz végbe, konzervatívnak lenni lázadás – egyebek közt ezekről is beszélt a Terror Háza kutatási igazgatója a CPAC Hungaryn.

2022. május 20. 14:17
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

A közösségek akkor születnek meg, amikor alapítóik életre hívják őket: körbekerítik a szállásterületet, nevet adnak maguknak és kimondják saját nyelvükön közös törvényeiket – kezdte beszédét Békés Márton a CPAC Hungaryn. Minden nemzet erről a pillanatról emlékezik meg évről évre. Az államok története azonban nem szakadatlan haladás, nekilendülnek, majd lelassulnak. A csigavonalakon lehet a vég felé és a pokol felé is haladni.

Ma civilizációnk kulturális termelésének őrhelyeit olyan erők kerítették hatalmukba, amelyek készakarva dolgoznak azon, hogy gyorsan és mélyre kerüljünk. A haladás a kezdettől akar minél távolabb kerülni, a „múltat akarják végképp eltörölni”. De ennek sosincs vége, a tegnapi haladás eredményének fejére hág a holnapi haladás, így lett a feminizmus is mára reakciós a woke szemében.

A konzervatívok ezzel szemben széles és sokszínű táborba tartoznak, sokszínűbbe, mint a haladók. Köztünk vannak a tradicionalisták, ők még élik a hagyományt. Mások a forradalom által kikezdett tradíciót védő ellenforradalmárok. Aztán itt vannak a konzervatív forradalmárok, aki szerint a haladás ideje véget ért, itt az ideje az új kezdetnek. Ám a kezdet mindig a kultúra origója. A haladás zsákutcájában napról napra melyebbre jutunk, civilizációnk nem toldozásra-foltozásra vár, hanem gyökeres reformra, nagy visszatérésre, konzervatív forradalomra. A nagy kulturális változás mindig újjászületés is volt, ilyen volt a reneszánsz, a reformáció, s ilyenek ma a különböző országok „great again” mozgalmai.

Salazar portugál államférfi „csendes forradalomról”, Reagan a „józan ész újrafelfedezéséről” beszélt, de Orbán is „fülkeforradalomról” szónokolt. A kormánypártokra szavazók nemcsak egy pártszövetséget tüntettek ki bizalmukkal áprilisban, de visszamenőleg is szentesítették a korábbi döntéseket. Ezzel olyan politikai közösség született újjá, amely a magyarság kezdeteihez tér vissza. Alaptörvényünk is így szól: a nemzet a család és a munka, az anya nő, az apa férfi, a kulturális szuverenitás pedig védendő érték. Ez a normalitás forradalma, amely a jelek szerint igen jól teljesít – véli Békés. A hagyomány és forradalom nem ellenségek, hanem az olló két szára – idézte a történész Németh Lászlót.

A budapesti CPAC Hungary-t az Alapjogokért Központ – a társszervező American Conservative Unionnal közösen – szervezte.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egynick
2022. május 20. 18:41
Isten mentsen meg minket az amerikai altright-tól meg a neoprotestánsoktól.
simonvitéz
2022. május 20. 18:11
Jó, most ki kell nyalni a republikánusok hátsóját, nincs más választásunk, és kellenek is nagyon a szövetségesek. De jó, ha tudjuk: a republikánusok ugyanannak a kétfeju hidrának az egyik fejét jelentik, amivel nekünk semmi dolgunk nem kellene, hogy legyen. Tény, az ő fejük nem annyira rút és félelmetes, mint a másik fej, sőt némely tekintetben még egész csinos is, de attól még ugyanazon hidra testéhez tartozik. Gratulálok a konferencia szervezoinek és személy szerint is Orbán Viktornak azért, hogy ezt a konferenciát Magyarországra tudták hozni.
LancelotDuLac
2022. május 20. 17:48
Orbán 2019-ben is nagy fasiszta forradalomról álmodozott a 2018-as 2/3 után, aminek az lett a vége, hogy kibaszták a fideszt Néppártból, mint macskát szarni (nem kell az a duma, hogy önként távozott) XDDD, ráadásul csökkent a ID - Identity and Democracy párt támogatottsága is kb. 15 százalékkal.
fideszes2022
2022. május 20. 17:44
Nála okosabbat nem tudtunk volna kiállítani?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!