Egy különc keresztény a Fehér Házban – Ronald Reagan emlékezete

2022. június 17. 15:01

Higgadtság és keresztény hit, könyörület és bizalom Amerika különleges küldetésében – ezek jellemezték Ronald Reagant, akinek képességeire ma is szükség lenne egy új könyv szerint.

2022. június 17. 15:01
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

A viccelődő, nagypapás exszínész képe mögött valójában nagyszabású tervvel rendelkező, keresztény, hosszú távra tekintő stratéga bújt meg – állítja könyvében James Rosebush, Reagan egykori munkatársa, akinek könyve tavaly jelent meg magyarul az Antall József Tudásközpont gondozásában.

Reagan egyik fő célja az amerikai értékek népszerűsítése volt,

hiszen ezekben az értékekben hitt, és vélte, ezek az egész világot jobb hellyé tudják tenni: világnézetében az USA volt a „fénylő város a hegyen”. „Tudta, hogy az amerikaiak által élvezett szabadságjogok legjobb védelme a demokrácia terjesztése és biztosítása az Egyesült Államokon kívül”. (13.).

Mindez azért is érdekes, mert Reaganre nem így tekintettek saját korában. Kevesen ismerték ki jól, még kevesebben hitték róla, hogy valódi stratéga. Rosebush mélyre túr Reagan világnézetében, és nem spórolja meg a fontosabb életrajzi adatok felvázolását sem. Reagan anyja helyettes lelkipásztor volt és kisvárosi színésznő volt, apja pedig az ír humor kiapadhatatlan forrása. Így mind a ketten rányomták bélyegüket Reagan személyiségére. Anyja rendszeresen hurcolta magával adománygyűjtő vagy adakozó akciókra, mert bár családjuk sem volt tehetős, de a nagylelkűséget anyja „amerikai tulajdonságnak” tartotta. Édesanyja rendszeresen olvastatta fiával a Bibliát, néha magával vitte őt, ha szószékre szólították. (38-42.). Keresztény hite meghatározó volt: mint vélte, a világegyetemet Isten teremtette, az ember az ő képére alkottatott, s így a kormány az emberek szolgája, nem pedig ura.

Amerikának küldetése az emberek jogainak és szabadságának védelme, feladata a háborútól való elrettentés

és a remény nyújtása a kommunizmus igája alatt szenvedő országoknak. (47-48., 161.).

Reagan számára meghatározó volt az is, hogy korábban megannyi állásban kipróbálta magát (nem csak a színésziben). Volt vízi mentő, aki több tucat ember életét mentette meg a strandon, rádiós sportriporter, szakszervezeti vezető (az első elnök, akinek szakszervezeti múltja volt!), nagyvállalati szóvivő és éjszakai bárok előadója. (15-17.). 

A könyv konkrét példákkal is él. Bár mára nagyrészt feledésbe merült, ám mégis fontos pillanat volt Reagan elnökségében, amikor 1983. szeptember 1-jén a szovjet légierő ok nélkül lelőtte a koreai nemzeti légitársaság New Yorkból Szöulba tartó, véletlenül szovjet légtérbe tévedt 007-es járatát, a fedélzeten több száz civillel, egy tucat kisgyerekkel és egy amerikai kongresszusi képviselővel. A támadást senki sem élte túl. 

A héják azonnali reagálást sürgettek, de Reagan inkább kivárta a szovjet tagadást és a világ elítélő nyilatkozatát. Ezt követően lépett csak, bemutatva bizonyítékait a szovjet felelősségről, és nagy hatású beszédet tartva, melyben a Szovjetuniót a „gonosz birodalmának” nevezte.

Reagan taktikája itt a higgadtság, a kivárás, és az volt, hogy hagyta ellenfelét belegabalyodni saját hazugságaikba.

Ezek komoly államférfiú képességeket mutatnak részéről a szerző szerint. (19-21.).

Ronald Reagan normateremtő elnök volt, ma már egyre több elnökön kérik számon, miért nem olyan ebben vagy abban a témában, mint amilyen ő volt. Pedig életében még nem így látták, konzervatív oldalról is megkapta a kritikát, hogy nem elég hagyományhű. (Ebben is Trumpra hasonlít egy kicsit a volt elnök). Beszédeit saját maga írta, ilyen értelemben Rosebush szerint „különc” volt, mert bár jó tanácsadókkal vette körbe magát, de nem mindig hallgatott rájuk. 

Reagan beszédeit olvasva az ember nehezen hessegeti el a gondolatot,

hogy valami hasonló kaliberű vezető kellene ma is a Fehér Házba.

Olvassuk el például 1982-es beszédét:

„Ha a történelem bármire is tanít bennünket, az az, hogy kellemetlen tények közepette az önbecsapás őrültség. Egy szörnyű dilemmának a jeleivel nézünk ma szembe: végítéletről szóló jóslatokkal, nukleáris erő elleni tiltakozásokkal (...). El kell-e civilizációnknak pusztulnia atomrobbanások záporában? El kell-e a szabadságnak sorvadnia a totalitárius gonosszal való csendes, halálos megbékélésben?” (46.). S végül Churchill szavai szintúgy ide kívánkoznak. „Nem hiszem, hogy Szovjet-Oroszország háborúra vágyik. Amire vágynak, azok a háború gyümölcsei, valamint a hatalmuk és a doktrínáik határtalan kiterjesztése.” 

 

James Rosebush: A valódi Reagan. Mi tette naggyá Reagant és miért fontos ez? Bp., Antall József Tudásközpont, 2021., 272 oldal.

Fotó: Unsplash

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2022. június 19. 05:16
Reagen nagyszerű békepárti politikus volt. Nem véletlenül akarták merénylet által eltenni láb alól ugyanazok, akik Abraham Lincolnt, és JFK Kennedyt is meggyilkoltatták.
ppix
2022. június 17. 23:38
Szegény csávó, látná mit művel néhány magát keresztény jobboldalinak hazudó putyinbérenc. Ő tudta, hogy Oroszország a gonosz birodalma.
szemlelo
2022. június 17. 19:53
"Kommunista az, aki olvasta Marx és Lenin műveit. Antikommunista, aki meg is értette." Reagan
szárma
2022. június 17. 19:52
Reagan politikai sikere, eredményei önmagukért beszélnek. Bölcs elnök volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!