A németek nem tudják eldönteni, legyen-e továbbra is olcsó a tömegközlekedés

2022. augusztus 28. 22:35

A német kormánykoalíció tagjai nem tudják eldönteni, megmaradjon-e az akciós, kilenceurós tömegközlekedési bérlet, amivel visszaszorítanák az autózás iránti kedvet.

2022. augusztus 28. 22:35
null

Megosztja a német kormánykoalíció tagjait, hogyan ösztönözzék az embereket a tömegközlekedésre. A nyáron vezették be a kilenceurós bérletet, melyet az ország összes tömegközlekedési járművét lehet használni, ez azonban a Szabaddemokrata Párt (FDP) politikusai körében nem aratott osztatlan sikert. 

Christian Lindner pénzügyminiszter, a liberális párt elnöke az, aki leginkább kritizálja a döntést. Egy minapi rendezvényen odament a politikushoz egy fiatal férfi, azt állítva, hogy több mint 11 ezer kilométert járt be az akciós bérlettel, mire a pénzügyminiszter azt válaszolt, egyszerűen fenntarthatatlan, hogy valaki ennyi utat tesz meg három hónap alatt mindössze 27 euróért. 

A berlini vezetés júniusban vezette be az 3600 forintnak megfelelő euróba kerülő szolgáltatást, mely hivatalosan augusztus végéig van érvényben. A kedvezményes bérlet része volt a berlini vezetés 30 milliárd eurós csomagjának, amivel a háztartásokat segítették volna, valamint átszoktatták volna a németeket az autóról a tömegközlekedésre–írja a Világgazdaság

A támogatás június 1. és augusztus 31. között csak Berlinnek 2,5 milliárd eurójába került. A pénzügyminiszter szerint 14 milliárd euró az országos költség, ő ebből a pénzből korszerűsítené Németország elöregedőben lévő vasúti infrastruktúráját.

Stefan Gelbhaar a Zöldek szóvivője szerint kevesebb volt a városokban nyáron a dugó. A rögzített ár emellett mérsékelte állítása szerint az inflációt. 

Nyitókép: Christophe Gateau/AFP

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. augusztus 30. 08:07
Ha jó az embereknek, akkor nyilván nem maradhat fenn. Azt kell érezniük, hogy áldozatot hoznak. Amúgy ez nyilván pénzbe kerül, hisz az állampolgár kevesebbet fizet, mint amennyibe kerül. Ha meg nem tankol, akkor kevesebb az adóbevétel, vagyis duplán veszteséges a történet, ráadásul kevesebb autó is fogy (ami most nem akkora baj, de ha majd helyreállt a beszállító lánc, akkor az lesz). Egyébként ha 4,5 liter benzin áráért adják, akor szinte még az értékesítés és ellenőrzés is többe kerül.
Andilla
2022. augusztus 29. 12:36
Majd a zöld Danika megoldja, két orbánozás között a Twitteren.
llnnhegyi
2022. augusztus 29. 10:04
10 euró szakasz jegy 12 euró vonal jegy 18 euró átszálló jegy 300 euro havi vonalbérlet 500 euró összvonalas Németeknek ez is olcsó lenne! Vezessék be!
patópál
2022. augusztus 29. 09:17
"Stefan Gelbhaar a Zöldek szóvivője szerint kevesebb volt a városokban nyáron a dugó." Iskolai szünet volt, és mindenki szabadságra ment, te barom. MINDEN nyáron kevesebb a dugó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!