A Gazprom is finanszíroz orosz paramilitáris erőket?

2023. május 10. 18:16

Nehéz lesz elkerülnie a nyugati szankciókat az orosz energetikai vállalatnak, ha kiderül, igazak az ellene felhozott vádak. A Wagner csoport vezetője szerint a Gazprom is pénzeli a Kreml ukrajnai háborúját, orosz magánhadsereget támogat.

2023. május 10. 18:16
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

***

Az Európai Unió vezetői a héten döntenek a háború miatt Oroszország ellen bevezetett szankciók újabb, immár tizenegyedik köréről. Szerdán kezdődnek a tagállamok EU-nagyköveteinek egyeztetési fordulói, a kiszivárgott információk szerint az újabb fázis az eddigi büntetőintézkedések kiskapuinak felszámolásáról, azok hatékonyabb végrehajtásáról fog szólni, illetőleg nyolc kínai cég számára felfüggeszteni tervezik a fejlett technológiák exportját, mivel a gyanú szerint a know-how-t továbbértékesítik orosz vállalatoknak.   

Hírek szerint az uniós döntéshozók egyelőre nem foglalkoznak a Gazpromot rossz hírbe hozó információkkal, így

az orosz állami energetikai vállalat megúszhatja a gazdasági büntetőintézkedések következő etapját is.

Kérdés, hogy meddig. A sajtóban felmerült vádak ugyanis súlyosak.

Az ukrán hírszerzés februárban adta hírül, hogy egy friss orosz miniszterelnöki rendelet új jogosultsággal ruházta fel a Gazprom olajipari cégét, a Gazprom Nyeftyet: biztonsági célokra saját „magánszervezetet” alapíthat. Mivel az energetikai cég a saját vezetékeinél, létesítményeinél belföldön és külföldön egyaránt szabadon alkalmazhat biztonsági személyzetet, az ukrán védelmi minisztérium információik szerint ez a „személyzet” valójában egy zsoldosokból álló magánhaderő lesz, amelyet nem a Gazprom-érdekeltségek védelmére, hanem az orosz hadsereg ukrajnai hadműveleteinek támogatására fognak használni, más esetben esetlegesen afrikai vagy északi-sarki manőverek során.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója az orosz-török csúcstalálkozón a moszkvai Kremlben 2019. január 23-án    (forrás: SEFA KARACAN / Anadolu Agency via AFP)
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója az orosz-török csúcstalálkozón a moszkvai Kremlben 2019. január 23-án (forrás: SEFA KARACAN / Anadolu Agency via AFP)

Az ukrán hírszerzés értékelése szerint az új orosz félkatonai szervezet megjelenése feszültséget fog okozni az orosz zsoldos csoportok piacán eddig monopolhelyzetben lévő Wagner csoporttal. Nem lehet véletlen a megjelenése: Jevgenyij Prigozsin, a Wagner vezetője kicsit túlnőtte magát, a háború sikertelensége miatt rendszeresen nyíltan bírálja nem csak az orosz katonai vezetést, a védelmi minisztériumot, de az utóbbi időben magát az érinthetetlen orosz vezetőt, Vlagyimir Putyint is,

a gazpromos „projekt” üzenet is lehet számára, hogy a Kremlnek más kedvencei is vannak,

a katonai konjunktúrának könnyen vége lehet a Wagner számára. Aki ebben a játszmában súllyal megjelenhet, az éppen a Gazprom lehet, az orosz kormányzati erőcsoportok belső rivalizálását ismerő szakértők szerint ez egyértelmű.

A februári ukrán híresztelést követően az orosz nyelvű médiában is megjelentek információk, valamint a közösségi médiában is láthatóak voltak beszélgetések frontvonalról bejelentkező katonákkal, amelyek arra utaltak, hogy a Gazprom belső biztonsági szolgálatán belül elkezdődött az önkéntesek toborzása.

Jevgenyij Prigozsin is megszólalt végül, áprilisban egyik közösségi oldalán azt állította, hogy több olyan fegyveressel beszélt, akiket a Gazprom állítólagos magánhadseregének egyik alakulata, a Potok szerződtetett le zsoldosként. (A Potok orosz szó áramlatot jelent – a Gazprom nagy, felrobbantott balti-tengeri földgázvezetékeinek a neve, az Északi Áramlat név is így hangzik oroszul.)

előtte pedig a Wagner Telegram-csatornáin jelentek meg olyan üzenetek, hogy a Potok nem fogadja el a Wagner parancsnokainak utasításait.

A Potok valódi természetére, a finanszírozóira és a konkrét tevékenységére vonatkozó bizonyítékok egyelőre gyenge lábakon állnak, mégis, ahhoz elegendő adat van, hogy a Nyugat gyanút fogjon: a Gazprom közvetlenül érintett lehet a háború finanszírozásában, az orosz háborús gépezet működtetésében.

A Politico az ügy kapcsán kérdéseivel megkereste az orosz gázipari vállalat sajtóosztályát, választ azonban ez idáig nem kaptak.

Az ukrán kormány természetesen egyből felszólította a nyugati energetikai cégeket, hogy azonnal szakítsák meg üzleti kapcsolataikat az orosz gázipari óriással.

– nyilatkozta az uniós portálnak German Galuscsenko ukrán energetikai miniszter, hozzátéve: ezen túlmenően, a Gazprom ettől kezdve maga is jogilag felelősségre vonhatóvá válik a zsoldosai által a frontvonalon elkövetett háborús bűncselekmények miatt.

Az EU tagállamai különböző módon reagáltak a hírekre: az orosz fenyegetést szomszédként jobban érzékelő balti államok szerint megfontolandó a viszony újragondolása, egy litván diplomata úgy nyilatkozott: ha ez igaz, akkor az EU-nak nagyon messze el kell határolódnia a Gazpromtól.

Az EU már nagyon eltávolodott az energiahordozók orosz forrásból történő beszerzésétől, az orosz nyersolaj, szén, olajipari termékek teljes behozatali tilalma van érvényben, de a földgáz-szektorban megmaradt a köldökzsinór a Gazprommal. Míg a háború előtt az európai gázimport 45 százaléka az oroszoktól érkezett, addig ez az arány idén tavaszra, a szankciók beálltára mindössze 7 százalékra csökkent – az ideiglenes beszerzési mentességet kapott országok között van Magyarország is.

Az egyes uniós tagállamok orosz energiaforrásoknak való kitettsége miatt az Európai Bizottság

nem számít arra, hogy a Gazprom ellen hozott uniós szankciót az Európai Tanács 27 tagállami vezetője egyhangúan elfogadná.

Az események azonban még nem tartanak itt, hiszen a Potok vagy más félkatonai csoportok és a Gazprom kapcsolatáról nincsenek egyértelmű, megkérdőjelezhetetlen bizonyítékok.

--

--

Nyitókép:  A Gazprom Nyefty által működtetett benzinkút Moszkvában 2023. január 12-én    (forrás: Natalia KOLESNIKOVA / AFP)

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kivűlálló
2023. május 10. 21:25
"A Gazprom is finanszíroz orosz paramilitáris erőket? Nehéz lesz elkerülnie a nyugati szankciókat az orosz energetikai vállalatnak, ha kiderül, igazak az ellene felhozott vádak. A Wagner csoport vezetője szerint a Gazprom is pénzeli a Kreml ukrajnai háborúját, orosz magánhadsereget támogat." Támogatja? Jól teszi!
sersem4
2023. május 10. 19:16
A liberálisok még férgeket is enének a libsizmus győzelméért. Annyira bele vannak buzulva ebbe az ukrajnai háborúba, hogy akár szőrcsuhában is letengődnék a maradék életüket egy hideg barlangban, víz, áram, lófasz nélkül, csak ne győzzön....valaki, valahol. Ukrajnában, Tajvanon, kuntakintefalván. Mer a zügy.... Beteg faszok.
Armageddon
2023. május 10. 19:07
@
csulak
2023. május 10. 19:06
Csak az EUnak szabad finanszirozni az ukranokat, az orosozkat senkinek nem szabad finanszirozni! Az EU szerint amit szabad Jupiternek nems zabad az okornek, ez a nyugati "demokracia"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!