Tovább gyengíti a frankot Svájc

2011. augusztus 10. 10:21

A Svájci Nemzeti Bank likviditásnövelő intervencióval próbálja féken tartani a kockázatkerülő trend következtében túlértékelt svájci frankot.

2011. augusztus 10. 10:21

A Svájci Nemzeti Bank szerda reggel közölte: további lépéseket tesz a nemzeti fizetőeszközének gyengítésére. „Az utóbbi napokban a nemzetközi piacokon tovább erősödött a kockázatkerülő befektetői magatartás, ez pedig tovább fokozta a svájci frank túlértékeltségét” - elemez közleményében a svájci jegybank.

A jegybanki intervenció lényege a következő: az SNB a piac likviditását növelné, tehát valószínűleg pénzt fog pumpálni a piacra. Ezt a bankok látra szóló betéteinek növelése, illetve a devizaswap ügyletek egészíthetik ki a likviditásnövelés gyorsítása érdekében. Az SNB-nél elhelyezett látra szóló betétek összegét 80 milliárd frankról 120 milliárdra emelik majd.

A devizaswap egy speciális csereügylet: a szerződők tulajdonképpen eltérő pénznemben esedékes fix kamatfizetéseiket cserélik el egymással. Svájc utoljára 2008-ban kényszerült ilyen eszközök alkalmazására. A svájci frank árfolyama a bejelentés hírére gyengülni kezdett, a devizát szerdán fél 10 körül 262-forinton jegyezték.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2011. augusztus 10. 12:04
Szegény Svájciak! Itt a nyár dereka, és dolgozniuk kell a válság kezelésén. Úgy látszik náluk nem áll meg a kormányzás, mert nyári szabadságolások vannak. Lehet, hogy ők ehez nem elég szegények? http://www.origo.hu/itthon/20110810-penzugyi-krizis-kozben-szabadsagon-a-magyar-kormany-tobb-tagja.html "Szabadságok miatt van csendben a pénzügyi vihar közben a kormány Alig kísérik kormányzati megnyilvánulások a frankárfolyam révén Magyarországra is hatással lévő nemzetközi pénzügyi zavarokat, és háttérben zajló munkáról sem tudni, miután több kormánytag is szabadságon van. "
Rudolf János
2011. augusztus 10. 10:56
Ezt a gumit lehet így nyújtani, csak amikor ez visszapattan nagyot szól..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!