BBC: Az Európai Központi Bank nem ad több eurót a görögöknek

2015. június 28. 13:33

Már vasárnap beszünteti a a BBC értesülései szerint a görög bankok likviditási támogatását a frankfurti Európai Központi Bank. Eddig gyakorlatilag ez tartotta életben a görög bankrendszert. Hétfőn bankszünnap jöhet Görögországban, ha a Ciprasz-kormány úgy dönt, tőkekorlátozásokat vezet be.

2015. június 28. 13:33

A BBC vasárnapi értesülése szerint az euróövezeti jegybank beszünteti a görög bankok likviditási támogatását. Az EKB eddig vészhelyzeti likviditási mechanizmusából pótolta napi rendszerességgel a görög bankokból a betétesek által kivont likviditást, gyakorlatilag életben tartva a görög bankrendszert.

Egyre több készpénz forog Görögországban

A BBC név nélkül idézett forrása szerint Görögország hétfőre bankszünnapot rendelhet el, ha úgy dönt, hogy tőkekorlátozásokat vezet be. Londoni pénzügyi elemzők jó ideje szinte biztosra veszik, hogy Görögország az egyre nagyobb mértéket öltő betétmenekítés miatt tőkekorlátozásokat lesz kénytelen bevezetni. Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays elemzőstábjának helyzetértékelése szerint a görög pénzügyi szektort terhelő bizalmi stresszhelyzetet jelzi, hogy az év eleje óta igen jelentősen, 44 százalékkal megugrott a készpénzhasználat a görög gazdaságban.

A görög bankokból november vége és április vége között kivont 29 milliárd eurónyi betétállományból 13 milliárd eurónyi jelent meg a görög gazdaságban közvetlenül cirkuláló papírpénz formájában, állt a Barclays londoni elemzésében.

Ha akarnának, se tudnának törleszteni

A ház szerint a végletekig feszített görög közfinanszírozási rendszer forrásai nem tűnnek elégségesnek ahhoz, hogy Görögország a kedden esedékessé váló 1,6 milliárd eurós adóssághányadot törleszteni tudja a Nemzetközi Valutaalapnak.

Ráadásul a kamatfizetési kötelezettségek nélkül számolt elsődleges államháztartási egyenleg várhatóan egyre mélyebb mínuszba fordul, és ha Görögország nem fér hozzá az EKB likviditási forrásaihoz, akkor a kormány fizetési ígérvények kibocsátására kényszerülhet a hazai fizetési kötelezettségek teljesítésére. Az, hogy e módszer gyakorlatilag párhuzamos valuta meghonosításához és Görögország euróövezeti tagságának megszűnéséhez vezet-e, nagyban függ a következő időszak politikai fejleményeitől, például attól, hogy kiírnak-e előre hozott választásokat, és ha igen, ennek eredményeként milyen új görög kormány alakul, állt a Barclays helyzetértékelésében.

Lagarde ilyet még nem látott

Az IMF vezérigazgatója, Christine Lagarde a BBC televíziónak vasárnap kijelentette: nagyon reméli, hogy Athén teljesíti a valutaalappal szemben kedden lejáró törlesztési kötelezettségét. Ha mégsem, Görögország ugyan továbbra is az IMF tagja marad, változatlanul képviselteti magát az igazgatótanácsban és jogosult lenne technikai jellegű segítségre, nem lesz azonban hozzáférése újabb IMF-finanszírozásokhoz mindaddig, amíg a szervezettel szembeni törlesztési hátralékát fel nem számolja, tette hozzá. Az IMF vezetője szerint Görögországhoz hasonló fejlettségű gazdaságok még soha nem kerültek hátralékba IMF-tartozásaikkal.

A képen az EKB régi frankfurti székháza látható. Az új így néz ki.

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vadjoe
2015. június 28. 15:58
"Folytatja a görög pénzügyi rendszer finanszírozását az Európai Központi Bank (EKB)." Rohadt mázlijuk van. Szerintem ennek Ciprasz lemondása lesz az ára. Ez a minimum, egyébként.
Türelem
2015. június 28. 15:10
A mandiner eddig sem tartozott a hiteles hírforrások közé, s ez változatlannak tűnik. Az EKB már cáfolta ezt a rémhírt, az Ela rendszer továbbra is működik, az EKB szoros kapcsolatban áll a négy nagy görög pénzintézettel. Mario Draghi kijelentette, hogy tovább dolgoznak a görög bankokkal a helyzet kezelésén, s eleget tesznek Ciprasz kérésének, az Ela biztosítja az intézmények működését. Valaki hazudik, vagy a BBC, vagy az EKB vezetője, Mario Draghi. Legkésőbb kedden kiderül. Az egész ügy eltereli a figyelmet a migrációs hullám okozta rendkívül súlyos károkról, valamint a NATO agresszív katonai terjeszkedéséről, a világháborús veszélyről. Stepfen Cohen szerint azzal, hogy a NATO ennyire közel került az orosz határokhoz, s ezzel új fegyverkezési versenyt generált, a világ közel került egy újabb kubai válság kirobbanásához. A Jané"s Information Group információi szerint az oroszok új, szuperszonikus rakétákat - Yu-71 - készülnek hadrendbe állítani, amelyek sebessége 11.200 km/óra, s amelyek ellen nincs védelem. Ugyancsak a figyelem elterelést szolgálják a meleg parádék. Milánóban tegnap százezer deviáns követelte a meleg házasság törvénybe iktatását. Ez most a legnagyobb problémája az egyre korcsosuló olasz nemzetnek.Ha száz év múlva még egészséges olaszt is akarnak látni, akkor az összes migránst azonnal le kell telepíteniük, s munkába kell állítani az afrikai, arab anyákat a jövő érdekében. A mandiner meg próbáljon meg naprakész lenni, s a dezinformáció mellé oda tenni az igazságot is.
pollip
2015. június 28. 15:00
Lagarde-ék tényleg azt kérték, hogy a görögök csökkentsék a nyugdíjakat és emeljék az áfát........ Ezt így együtt kegyetlenség, nem csodálkozom, hogy nem mentek bele.
Spiler
2015. június 28. 14:58
Sajnos ad meg nekik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!