Erősődik a szélsőjobb Szászországban

2015. szeptember 16. 13:17

Behozta a szociáldemokratákat a német jobboldali populista AfD Szászországban: 13-13 százalékon áll mindkét párt. Ha most vasárnap lennének a választások, a neonáci NPD is bejutna a Pegida-mozgalom szülőhazájának tartományi parlamentjébe.

2015. szeptember 16. 13:17

Egy, a német közszolgálati MDR felkérésére készített szerdai közvélemény-kutatás szerint Szászországban behozta a szociáldemokrata SPD-t a jobboldali populista AfD. A neonáci NPD is bejutna a tartományi parlamentbe — a helyi menekültszállások elleni támadások a politikai szimpátianyilvánításban is megjelentek.

A hagyományos pártok többsége csökkenő támogatottsággal kell, hogy számoljon a bevándorlás- és iszlámellenes Pegida-mozgalom szülőhazájában, szélsőjobboldali hatalomátvételtől azonban egyelőre nem kell tartani: A kereszténydemokrata CDU 38 százalékkal vezet, második helyen a baloldali populista Balpárt van 17 százalékkal, harmadik-negyedik fej-fej mellett az SPD és az AfD 13 százalékkal, ötödikek a Zöldek 7 százalékkal és hatodikak a neonácik 5 százalékkal.

Az AfD szászországi erősödése vélhetően annak is köszönhető, hogy a párt helyi erős embere, Frauke Petry (képünkön) nyáron legyőzte az addig a párt szimbólumának számító közgazdász-professzort, Bernd Luckét az elnökségért folytatott küzdelemben. 

A Mandiner júliusi, az AfD történetének legfontosabb kongresszusát követő elemzésében az állt: „A kérdés az, hogy vajon létrejöhet-e egy hosszútávon is életképes párt a CDU-tól jobbra, és hogy ez a »jobbra« vajon mennyire helyezkedik el jobbra. (...) Az ukrán háborútól a görög és euróválságtól a bevándorlásig és az iszlamizmusig alapvetően minden adott ahhoz, hogy a Petry-féle új AfD-nek legyen jövője.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2015. szeptember 16. 15:16
Szászország ... és akkor még nem beszéltünk Ausztriáról, Franciaországról, Lengyelországról, Hollandiáról ... Jól alakulnak a dolgok Európában.
Litbarski
2015. szeptember 16. 15:14
persze, az AfD a "szélsőjobb" pártja, és persze "populista". Mandiner, miért kell mindenben a német polkorrekt (= hazug) stílust követni? A "szélsőjobb" jelzőt manapság már azokra is rásütik Németországban, akik nyíltan kimondják, hogy nem szeretnének menekülteket látni az országban ... az AfD is ezt teszi, ez a bűne
gandras
2015. szeptember 16. 14:50
az ugye senkit nem zavar, hogy azért messze Merkelék a legerősebbek?
rR bá
2015. szeptember 16. 14:30
Legalább itt ne nevezzék már az AfD-t populista pártnak. Az AfD a honlapjukon (freiewelt.de) megjelenő cikkek tükrében is egy igazi keresztény és konzervatív párt. Abszolút nem szélsőséges, sem nem populista. Növekvő népszerűségét annak is köszönheti, hogy egyre többeknek nem tetszik Németországban sem a CDU merkelizációja, azaz liberalizálódása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!